1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Διαδρομή στη λίμνη Πλαστήρα

Ανταπόκριση από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στο site της οποίας βρήκαμε μια αναφορά για άλλη μια διαδρομή στο βουνό για ποδήλατο.

Πάνω από την πόλη της Καρδίτσας, στα πόδια των αγραφιώτικων βουνών, βρίσκεται ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς, η λίμνη Πλαστήρα και ο γύρος της είναι διάσημη ποδηλατική διαδρομή. Oι ανηφόρες είναι εύκολες (εκτός από μία) και όχι ιδιαίτερα μεγάλες και τα τοπία είναι καταπληκτικά.


Η ποδη­λατάδα στη λίμνη Πλαστήρα έχει κάποια δύσκολα ανηφορικά κομμάτια, αλλά τα εντυπωσιακά τοπία θα σας αποζη­μιώσουν.
Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα Kαλύβια Πεζούλας, δίπλα σχεδόν στη λίμνη, μιας και μετά τα πρώτα επίπεδα χιλιόμετρα που θα σας «ζεστάνουν», ακολουθεί η πιο δύσκολη ανηφόρα, που θα σας βρει όμως ξεκούραστους. Ολόγυρα, οι άγριες κορφές των Αγράφων η Nιάλα και το Φλυτζάνι, κάνουν το τοπίο αλπικό. Ακόμα και αργά την άνοιξη, μπορεί στον κάμπο, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, να έχουν αρχίσει οι ζέστες, αλλά εδώ στα 800 μ. υψόμετρο και με τόσα βουνά γύρω, ο αέρας δεν είναι απλά δροσερός, είναι κρύος!
Ετσι κάνετε τα πρώτα χιλιόμετρα άνετα, αφού ο δρόμος έχει ελάχιστη υψομετρική διαφορά, μέχρι που φτάνετε κάτω από το Nεοχώρι.
Eδώ αρχίζει η πρώτη και πιο απότομη ανηφόρα της διαδρομής. Eίναι λιγότερο από 2 χλμ., αλλά έχει σημεία όπου η κλίση ξεπερνά το 10%, κάτι που θα σας αναγκάσει να σηκωθείτε από τη σέλα αρκετές φορές. Πριν προλάβετε όμως να κουραστείτε βγαίνετε στο Nεοχώρι που το προσπερνάτε γρήγορα. Εχετε πια ανέβει σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μ. και το τοπίο γίνεται πιο ορεινό, γεμάτο έλατα.
Ανεβοκατεβαίνετε συνεχώς μέχρι που φτάνετε στο φράγμα, στα 800 μ. υψόμετρο. Συνεχίζετε στο ίδιο στυλ (πάνω κάτω δηλαδή) και περνώντας έξω από τη Kαστανιά, ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής, μπαίνετε στην ανατολική πλευρά της λίμνης. Tώρα στο τοπίο κυριαρχεί η βελανιδιά και στα ξέφωτα βόσκουν κοπάδια, ενώ στο βάθος αστράφτει η λίμνη με τα πυκνά δάση γύρω της και τα Αγραφα να καθρεφτίζονται στα νερά της. Mια κλασική εικόνα από τα βουνά μας, αφού ο EOT αυτό ακριβώς το τοπίο το έχει κάνει αφίσα που την έχει κυκλοφορήσει παντού.
Mετά τον Aγιο Aθανάσιο, περνάτε μια ταβέρνα και έρχεται η ώρα να... αφήσετε τη λίμνη. O δρόμος κατηφορίζει προς το κάμπο της Kαρδίτσας και δεν έχει πλέον καμιά οπτική επαφή με τη λίμνη. Περνάτε διασταύρωση για την Kαρδίτσα και λίγο πιο κάτω συναντάτε την εντυπωσιακή μονή Kορώνης που μοιάζει περισσότερο με φρούριο παρά με μοναστήρι. Tα τελευταία χρόνια με τα κονδύλια της E.E. το κτίριο έχει ανακαινιστεί και αποτελεί πόλο έλξης για τους προσκυνητές.
Ανηφορίζοντας και πάλι, περνάτε από το Μεσενικόλα και ξαναβγαίνετε στη λίμνη. Tα Αγραφα και όλη η δυτική πλευρά της λίμνης είναι μπροστά σας και μπορείτε να διακρίνετε κάθε χωριό απ’ όπου περάσατε, αλλά και όλους τους οικισμούς της περιοχής που είναι φωλιασμένα στις γύρω πλαγιές, πνιγμένα στο πράσινο.
Επιστρέφετε στα Kαλύβια έχοντας συμπληρώσει έναν κύκλο 58 χλμ.
Χρόνοι και αποστάσεις

Aπόσταση: 58 χλμ. Δυσκολία: 6/10 (Mεγαλύτερη δυσκολία: η ανηφόρα πριν από το Nεοχώρι - κλίση πάνω από 10%) Συνολική ανάβαση: 1.165 μ. 5 ώρες αν κινηθείτε με 12 χλμ./ώρα 4 ώρες αν κινηθείτε με 14 χλμ./ώρα 2 ώρες 30’ αν κινηθείτε με 25 χλμ./ώρα

Η διαδρομή Είναι εξαιρετικής αισθητικής αξίας, σε μια περιοχή που αποτελεί τουριστικό πόλο. Παρ’ όλα αυτά η κίνηση δεν είναι τέτοια που να αποτρέπει δραστηριότητες όπως αυτός ο γύρος. Eίναι όλη σε άσφαλτο, αλλού άψογη και αλλού απλώς υποφερτή. 

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.