1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Η πόλη της ημέρας (Βερολίνο)

Το Βερολίνο είναι η πρωτεύουσα του κράτους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και έδρα του Πρόεδρου της χώρας, με επίσημη κατοικία το συγκρότημα του Σλος Μπέλεβιου. Από την επανένωση των Γερμανιών στις 3 Οκτωβρίου του 1990, το Βερολίνο είναι μία ομόσπονδη πόλη, όπως η Βρέμη και το Αμβούργο, στο πλαίσιο των 16 ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.


Το Βερολίνο λατρεύει τους ποδηλάτες του! Η πόλη έχει ειδικούς δρόμους που χωρίσει τους ποδηλάτες από τους πεζούς και τα αυτοκίνητα. Μπορείτε να πάρετε το ποδήλατο σας και στο μετρό αλλά θα πρέπει να βγάλετε και ειδικό εισιτήριο για το ποδήλατό σας.

Στο Βερολίνο το ποδήλατο αποτελεί μια πραγματική εναλλακτική λύση αντί του αυτοκινήτου και των δημοσίων μέσων μεταφοράς. Αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης είναι και τα ποδήλατα ταξί και οι ποδηλάτες-κούριερ. Περίπου ένα 10% των κεντρικών δρόμων της πόλης είναι εξοπλισμένο με ποδηλατόδρομους, δρόμους ειδικής σήμανσης με ή ανευ φαναριών για ποδηλάτες. 



Ο Γιάνερμαν, δεινός ποδηλάτης και ο ίδιος, είναι ο υπεύθυνος του δήμου του Βερολίνου για τα ποδήλατα. Εχει στη διάθεσή του τρία εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να διαμορφώνει νέες ποδηλατικές υποδομές και ένα εκατομμύριο για να συντηρεί τις ήδη υπάρχουσες. Το ποσό δεν είναι μεγάλο, είναι όμως αρκετό για 10 χιλιόμετρα νέων ποδηλατοδρόμων και άλλα 10 χιλιόμετρα ποδηλατολωρίδων το χρόνο. 


Η διαφορά μεταξύ των δύο είναι απλή: οι ποδηλατολωρίδες χωρίζονται από τις λωρίδες των οχημάτων με μια απλή γραμμή στο οδόστρωμα, ενώ οι ποδηλατόδρομοι είναι ειδικές κατασκευές, σαν δεύτερα πεζοδρόμια. Ανάλογα με τις δυνατότητες του κάθε δρόμου επιλέγεται το ένα ή το άλλο. Σιγά σιγά το δίκτυο επεκτείνεται, με στόχο κάποια στιγμή στα μέσα της δεκαετίας του 2020 να έχουν κατασκευαστεί ποδηλατόδρομοι στο 90% των δρόμων που τους χρειάζονται.



Το αποτέλεσμα των προσπαθειών είναι παραπάνω από ορατό στους δρόμους της πόλης. Εκτός από τις υποδομές για την κίνηση των ποδηλάτων, υπάρχουν παντού θέσεις στάθμευσης και κατασκευάζονται ακόμη περισσότερες, υπάρχουν πινακίδες που δείχνουν την κατεύθυνση και τις χιλιομετρικές αποστάσεις για ποδήλατα. Μέχρι και αυτόματα μηχανήματα που πωλούν σαμπρέλες στο δρόμο είδαμε, έτσι, για να συνεχίσουν να κινούνται τα φωτάκια μέσα στη νύχτα, ακόμη κι αν κάτι πάει στραβά.

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.