1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Bicycle city - κλείστε θέση



Μια πόλη απαλαγμένη από το αυτοκίνητο δεν έχει μόνο οφέλη προς το περιβάλλον αλλά και στους ίδιους τους κατοίκους της.. Οι εκπομπές των οχημάτων πλήτουν τόσο τη γη όσο και τους ανθρώπους. Τα καυσαέρια  που εκπέμπονται από αυτοκίνητα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια και μόνιμη βλάβη των πνευμόνων, που συχνά αρχίζει με απλάσυμπτώματα όπως βήχας, συριγμός και λαχάνιασμα. Το μονοξείδιο του άνθρακα από τα αυτοκίνητα μπορεί να βλάψει  την οπτική αντίληψη και την πνευματική λειτουργία. 1.500 περιπτώσεις καρκίνου κάθε χρόνο μπορούν να αποδοθούν στις εκπομπές των αυτοκινήτων.

Το ποδήλατο καταργεί την εξάρτηση που έχουν οι κάτοικοι με τα αυτοκίνητά τους. Αντί της οδήγησης στο μπακάλικο για να αγοράσετε το δείπνο, μπορείτε να οδηγήσετε το ποδήλατό σας ή να πάτε με τα πόδια. Αυτό το σύντομο ταξίδι στο κατάστημα θα μπορούσε να γλιτώσει μέχρι 20 κιλά διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα ενώ σας κρατά σωματικά ικανός και υγιής. Σε κάποιες πόλεις, η ποδηλασία σε ένα μανάβικο ποτέ δεν θα μπορούσε να γίνει. Δρόμοι χωρίς ποδηλατόδρομους κάνουν το ποδήλατο ένα επικίνδυνο κατόρθωμα τόσο για τους οδηγούς αυτοκινήτων όσο για τους ποδηλάτες. Οι πόλεις που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τους πεζούς, τη ποδηλασία, το πατινάζ και άλλες μορφές ήπιας μετακίνησης κάνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια να χάνουν το νόημα τους. Οι κάτοικοι μετακινούνται ελεύθερα με το ποδήλατο και τα πόδια, όπου και αν πρέπει να πάνε, βελτιώνοντας καθημερινά την υγεία τους και καίγοντας θερμίδες ενώ διασκεδάζουν.

Στην ιστοσελίδα Βicyclecity παρουσιάζεται μια πόλη αφιερωμένη στα ποδήλατα. Το μοντέλο αυτό είναι προς υλοποίηση και οι υπεύθυνοι "καλούν τους υποψήφιους να κλείσουν θέση". 
Είναι δυνατό να γίνει κάτι τέτοιο ή είναι απλά μια ουτοπία? 
Μερικά από τα πλάνα που παρουσιάζουν αγγίζουν το ιδανικό σενάριο για μια πόλη στο μέλλον. Κάποια από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί ή εφαρμόζονται τώρα σε διάφορες πόλεις στην Ευρώπη και όχι μόνο, αλλά η εξ αρχής  δημιουργία μιας πόλης με τα πρότυπα που παρουσιάζονται  είναι ακόμα  μακρυά. Άλλωστε και οι ίδιοι παραδέχονται ότι τα περισσότερα που παρουσιάζουν είναι απλά για να μεταφέρουν ιδεές και κάποιες έννοιες γύρω από την ποδηλατική ιδέα, παρά να αναπαραστήσουν ένα  πραγματικό γεγονός.
Λέανδρος
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.