1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Τα οφέλη στην υγεία από το ποδήλατο

Παρακάτω παρατίθενται μερικά οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία, τόσο για τον κάθε ανθρώπου, αλλά και την κοινωνίας συνολικά. Πολλά απ’ αυτά δεν είναι μοναδικά προνόμια της ποδηλασίας, αλλά αποτέλεσμα της μέτριας έντασης φυσικής δραστηριότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ποδηλασία συνεισφέρει στο να επιτευχθεί αυτή η δραστηριότητα πιο εύκολα και πιο αποδοτικά.

Ανοσοποιητικό σύστημα

Το ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχει για να προστατεύει το σώμα μας από μολύνσεις και διάφορες συνηθισμένες νόσους. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, όπως η ποδηλασία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέροντας έτσι στην υγιεινή ζωή. Επίσης, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης όγκων, βοηθώντας στην πρόληψη σχετικών ασθενειών.
Μυϊκό σύστημα

Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από εκατοντάδες μύες, οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά, έτσι ώστε να διατηρείται μια υγιής σωματική γραμμή. Μια εβδομάδα χωρίς δραστηριότητα, μειώνει τη δύναμη μυϊκού συστήματος έως και 50%, ενώ μακροπρόθεσμα ενδεχομένως και να βλάψει του μύες μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, επειδή οι μύες τους συστέλλονται. Οι μύες των ποδιών είναι υπεύθυνοι για την άσκηση κατά την κίνηση των ποδιών στα πηδάλια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι σταθεροποιούν το σώμα και απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ οι ώμοι και ο αυχένας στηρίζουν το σώμα στο τιμόνι. Όλα αυτά προπονούν και ενισχύουν το μυϊκό σύστημα, κάνοντάς το πιο αποδοτικό.

Σκελετικό σύστημα

Πρόκειται για το σκελετό που στηρίζει το σώμα, συγκρατεί τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Η συνεχής άσκηση δυναμώνει το σκελετό και αυξάνει την κινητικότητά του. Η ποδηλασία έχει θετικό αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα και δύναμη. Εκτός αυτού, ένα δυναμωμένο από την ποδηλασία μυϊκό σύστημα, βοηθάει και προστατεύει και το σκελετικό σύστημα.

Νωτιαίος μυελός και πλάτη

Η στάση του σώματος κατά την ποδηλασία είναι ιδανική, και η κυκλική κίνηση των ποδιών τονώνει τους ραχιαίου μύες, εκεί όπου υπάρχει πιθανότητα να συμβεί ολίσθηση σπονδύλου. Με τον τρόπο αυτό, η σπονδυλική στήλη ενισχύεται και προστατεύεται από εξωτερικές πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ποδήλατο μπορεί να τονώσει τους μικρούς μύες της σπονδυλικής στήλης που είναι δύσκολο να γυμναστούν με άλλους τρόπους άσκησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πόνου στην πλάτη και άλλα σχετικών προβλημάτων.
Προστασία χόνδρων

Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην προστασία και τη ενδυνάμωση των χόνδρων, επειδή η στήριξη του σώματος από το ποδήλατο είναι τέτοια ώστε οι δυνάμεις του βάρους του ποδηλάτη μειώνονται σημαντικά. Η κυκλική κίνηση κατά την ποδηλασία βοηθά στη μεταφορά της ενέργειας και άλλων ουσιών μεταβολισμού στους χόνδρους, μειώνοντας την πιθανότητα αρθροπάθειας.

Ισορροπία και σταθερότητα

Η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί ως ρυθμιστής για την ανακούφιση από το άγχους, το οποίο είναι σύνηθες στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Παράγει μια ισορροπία ανάμεσα στην εξάσκηση και τη χαλάρωση που είναι πολύ σημαντική για την εσωτερική ισορροπία του σώματος. Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα καλή για αυτή τη διαδικασία, καταπολεμώντας το άγχος με δύο τρόπους: αφ’ενός ικανοποιεί την ανάγκη για δράση, σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για κίνησης ή άσκηση κι αφ’ετέρου εξισορροπεί την αυξημένη φόρτιση, κυρίως ψυχική και συναισθηματική.

Ψυχολογική φόρτιση (stress)

Η ποδηλασία έχει σημαντική χαλαρωτική επίδραση λόγω της ομοιόμορφης, κυκλικής κίνησης που σταθεροποιεί τις σωματικές και συναισθηματικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό εξουδετερώνει το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Η άσκηση βοηθάει επίσης την ορμονική ισορροπία.

Οξυγόνο και κυκλοφορία του αίματος

Το οξυγόνο είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους βιολογικούς οργανισμούς. Είναι η βασική προϋπόθεση για την αναπνευστική διεργασία του ανθρώπου. Η αναπνοή συχνά διαταράσσεται από παχυσαρκία και την έλλειψη άσκησης. Μεταξύ άλλων, η τακτική σωματική άσκηση ενισχύει τους μύες του αναπνευστικού συστήματος, κάτι που οδηγεί σε βελτίωση του αερισμού των πνευμόνων και, επομένως, έχει θετική επίδραση στην εισροή οξυγόνου στον οργανισμό. Τεράστιες θετικές επιπτώσεις στην υγεία μπορούν να επιτευχθούν με αξιοποίηση της ενέργειας και του μεταβολισμού αυτή, μέσω μέτριας ποδηλασίας.

Καρδιά και καρδιοαγγειακές παθήσεις

Η καρδιά είναι ένα από το πιο σημαντικά όργανα για μια υγιή ζωή, αλλά ατροφεί από την υπολειτουργία. Η ποδηλασία είναι η ιδανική εξάσκηση για να δυναμώνει η καρδιά, με τη λιγότερη φόρτιση της καρδιάς. Μειώνονται όλοι οι παράγοντες που προκαλούν έμφραγμα, ενώ η πιθανότητα εμφράγματος μειώνεται κατά 50%.
Σωματικό βάρος & Παχυσαρκία

Η ποδηλασία είναι ιδανική για να βάζουμε στόχους σχετικούς με το βάρος μας, καθώς το 70% του βάρους μας μεταφέρεται στη σέλα, έτσι ακόμη και άνθρωποι με περιορισμένη ευκινησία, λόγω μεγάλου βάρους, μπορούν να εξασκηθούν για να βελτιώσουν την φυσική τους κατάσταση και να διεγείρουν το μεταβολισμό τους. Η ποδηλασία επίσης συνεισφέρει στη μείωση βάρους μέσω της ενέργειας που καταναλώνεται.

Σωματικό λίπος και χοληστερίνη

Η ποδηλατική προπόνηση βοηθά τον οργανισμό να χρησιμοποιήσει τα αποθέματα λίπους του κι επίσης επιδρά στην ισορροπία της χοληστερίνης, ευνοώντας την καλή χοληστερίνη περισσότερο από την κακή χοληστερίνη, η οποία απειλή την υγεία. Όσο το βάρος μειώνεται και η χοληστερίνη βελτιστοποιείται, ένας προστατευτικός μηχανισμός ενεργοποιείται για να βοηθήσει στο να συνεχίσουμε να ποδηλατούμε. Η τακτική άσκηση κατά τη διάρκεια της νεότητας αποτελεί έναν παράγοντα πρόληψης ενάντια στο υπερβολικό βάρος, μετά την ενηλικίωση.

Αρτηριακή Πίεση

Η μετρίου επιπέδου ποδηλασία προλαμβάνει, ή τουλάχιστον μειώνει, την υψηλή αρτηριακή πίεση κι έτσι βοηθά την αποφυγή της προσβολής ή των τραυματισμών των οργάνων. Επίσης, η αρτηριακή πίεση μειώνεται λόγω του χαμηλότερου ρυθμού καρδιακών παλμών, κάτι το οποίο είναι αποτέλεσμα της τακτικής ποδηλασίας.

Καρκίνοι

Έχει παρατηρηθεί μείωση την πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του μαστού, του προστάτη και του παγκρέατος, και πιθανόν των πνευμόνων και της μήτρας.

Αντοχή

Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα καλή αεροβική άσκηση, καθώς η καταπόνηση του σώματος είναι λιγότερη σε σχέση με άλλα αθλήματα αντοχής. Η βελτιωμένη αντοχή μειώνει την αίσθηση κόπωσης και ενισχύει την αίσθηση της ευημερίας.

Ομορφιά κι ελκυστικότητα

Η ομορφιά και η ελκυστικότητα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διάπλαση και την κατάσταση του σώματος. Η ποδηλασία μπορεί να επηρεάσει θετικά, ελέγχοντας το σωματικό βάρος και τη γράμμωση των μυών. Επίσης, το δέρμα επωφελείται από τις διαδικασίες του μεταβολισμού που διεγείρονται. Επιπλέον, η ποδηλασία επηρεάζει την σωματική αίσθηση, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αντίληψη των γύρω μας.
Φυσική προπόνηση

Εκτός από την τακτική μέτρια άσκηση, το σώμα επωφελείται και από την κατά καιρούς πιο απαιτητική δραστηριότητα, η οποία βελτιώνει την φυσική κατάσταση και παρέχει διέξοδο από τα καθημερινά προβλήματα. Η ποδηλασία μπορεί να προσφέρει πιο εντατική δραστηριότητα αρκετά εύκολα, αρκεί να ποδηλατούμε ταχύτερα ή σκληρότερα.

Ποιότητα ζωής

Η σωματική άσκηση έχει άμεση επίδραση στην ευημερία και την υγεία. Η ποδηλασία έχει αναρίθμητα πλεονεκτήματα που μπορούν να επηρεάσουν άμεσα την ποιότητα ζωής, καθώς ότι παρέχει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά οφέλη. Η τακτική άσκηση, δεδομένη ως αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής ζωής, είναι αναγκαία για να βελτιώνει διαρκώς την ποιότητα της ζωής.

Δευτερεύοντα οφέλη

Ποδηλατώντας περισσότερο, ειδικά ως εναλλακτική μετακίνηση αντί για τη χρήση μηχανοκίνητων οχημάτων, επέρχονται ουσιαστικά οφέλη για την κοινωνία συνολικά, λόγω του καθαρότερου αέρα, της μειωμένης ηχορύπανσης και της μεγαλύτερης ανεξαρτησίας για τα παιδιά.
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.