1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Λέω να αναβαθμίσω το ποδήλατο αλλά υπάρχει κάτι καινοτόμο;

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται και στην χώρα μας μια τρομακτική αύξηση στην χρήση του ποδηλάτου αλλά και κατά συνέπεια στις πωλήσεις των ποδηλάτων. Τα καταστήματα ανθίζουν και μάλιστα κάποια παρουσιάζουν αρκετά καλό εισόδημα να υποστηρίξουν τους ιδιοκτήτες του αλλά και υπαλλήλους. Τί γίνεται όμως με την ανάπτυξη και την καινοτομία στο χώρο του ποδηλάτου; Πως επωφελούμαι εγώ σαν καταναλωτής-χρήστης; Υπάρχει κάτι καινούργιο να επωφεληθώ; Είδαμε κάτι καινούργιο τα τελευταία χρόνια;

Πλέον οι εταιρείες συναγωνίζονται και ανταγωνίζονται σε παγκόσμιο περιβάλλον εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλατφόρμα του Internet παρέχει την δυνατότητα να αναζητηθούν τα προϊόντα και να μεταφερθούν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Εταιρεία που θέλει να νιώθει ασφαλής και στέρεη στην παγκόσμια αγορά πρέπει να διαθέτει και κουλτούρα διαρκούς βελτιώσεως-kaizen αλλά και σύγχρονο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης (R&D). Τι όμως έχεις εισπράξει ο τελικός χρήστης από την κονταρομαχία αυτή των κατασκευαστών; Κάτι πρωτοποριακό υπάρχει;
Ψάξαμε λίγο προς τα πίσω περίπου μία πενταετία και βρήκαμε 3 αρκετά πρωτοποριακά συστήματα που έχουν ενσωματωθεί πάνω στο ποδήλατο και σας τα παρουσιάζουμε. Δεν αναζητήσαμε αξεσουάρ που χρησιμοποιούνται από τον ποδηλάτη και δεν ανήκουν στο κύριο ''σώμα'' του ποδηλάτου. Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να αναφέρω ότι και το ηλεκτρικό ποδήλατο επίσης δεν θα θεωρηθεί καινοτομία στο χώρο του ποδηλάτου μιας και δεν ανήκει ολοκληρωτικά στον χώρο αυτό.

Ας τα δούμε ένα - ένα ξεχωριστά: 

1. Εκτροχιαστής με κίνηση από ηλεκτρικό ρεύμα
Το σύστημα αυτό είναι μια καινοτoμία της Shimano, όπου οι εκτροχιαστές κινούνται και αλλάζουν την θέση της αλυσίδας με την βοήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και ηλεκτρονικού σήματος διαμέσου καλωδίων. Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του επαναστατικού αυτού συστήματος φαίνεται να έχει γίνει το 2007, στον γύρο της Γαλλίας. Η Shimano το καλεί ως: Ace Di2 electronic shifting option with SEIS (Shimano Electronic Intelligent System).
Κατά την Shimano το σύστημα αυτό αυξάνει την ακρίβεια και την αξιοπιστία των αλλαγών αλλά παρέχει και μία ''ήπια'' αλλαγή ταχύτητας. 

2. Σύστημα κίνησης Rohloff
(χωρίς εξωτερικές μανέτες ταχύτητας, μπροστινό και πίσω εκτροχιαστή) 
Αν και είναι παλιότερη καινοτομία τα τελευταία 6 με 7 χρόνια άρχισε να γίνεται γνωστή. To συγκεκριμένο σύστημα δεν είναι τίποτα άλλο από γρανάζια τοποθετημένα κατάλληλα στο πίσω κέντρο του τροχού που έχουν την δυνατότητα αυτορύθμισης (πίεση στο πηδάλι άρα και κατάλληλη επιλογή ταχύτητας). Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος είναι ότι δεν χρειάζεται συντήρηση ποτέ. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι το hub αυτό έχει υψηλή αξιοπιστία, ευκολία στη χρήση, γρήγορη αλλαγή ταχυτήτων, χαμηλό βάρος και υψηλή απόδοση εργασίας.

3. Πλαστική αλυσίδα 
Νομίζω ότι τα λόγια είναι περιττά: μηδενική συντήρηση, όχι λάδια και βρομιές, δείτε την ιστοσελίδα της εταιρείας και θα πειστείτε (κλικ στην εικόνα).

Summary: Has the global competition amongst the bicycle manufacturers generated something new, exciting, and innovative? The answer? Possibly, as we are looking at 3 innovative bicycle products-systems already embedded into the main ’’body’’ of bicycle.

1 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα για κάποιον που θέλει να κάνει αναβάθμιση-upgrade στο ποδήλατο του:
www.upgradebikes.co.uk

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.