1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Ποδήλατο και ασφάλεια: Μερικές σημαντικές συμβουλές

Πριν πάρετε το ποδήλατό σας και ξεκινήσετε τις βόλτες για να απολαύσετε τον ανοιξιάτικο καιρό, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε μερικές σημαντικές συμβουλές για την ασφάλειά σας.

Τώρα που η άνοιξη φαίνεται να μπήκε για τα καλά και το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, είναι η τέλεια στιγμή για να βγάλετε το ποδήλατό σας από την αποθήκη και να ξεκινήσετε τις βόλτες στην εξοχή, ή ακόμη και μέσα στην πόλη.

Πριν όμως σχεδιάσετε τη διαδρομή σας, είναι απαραίτητο να γνωρίζετε μερικές σημαντικές συμβουλές για την ασφάλειά σας.

Ο απαραίτητος έλεγχος

Αν έχετε παραμελήσει το ποδήλατό σας για πολύ καιρό, βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση πριν ξεκινήσετε να κάνετε βόλτες με αυτό. Ελέγξτε τα φρένα, τους τροχούς και τις ακτίνες και αν τα λάστιχα είναι σε καλή κατάσταση. Αν δεν τα καταφέρνετε μόνοι σας, μεταφέρετε το ποδήλατο σε ένα κοντινό κατάστημα ώστε να το ελέγξει κάποιος ειδικός.

Βεβαιωθείτε ότι είστε ορατοί

Φορέστε ρούχα με έντονα χρώματα και βεβαιωθείτε ότι το ποδήλατό σας έχει φώτα ή ανακλαστήρες. Αν κάνετε βραδινές βόλτες, χρησιμοποιήστε επίσης έναν φωτεινό προβολέα και φοράτε οπωσδήποτε ανακλαστικό γιλέκο. Τα φώτα που στερεώνονται πάνω στο κράνος είναι τα καλύτερα, επειδή με αυτά είστε καλύτερα ορατοί και βλέπετε καλύτερα.

Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα φορτηγά και τα μεγάλα οχήματα

Πολλά ατυχήματα με το ποδήλατο, προξενούνται με μεγάλα οχήματα, τα οποία έχουν πολλά τυφλά σημεία. Ποτέ μην περιμένετε σταματημένοι ανάμεσα σε φορτηγό ή μεγάλο όχημα και στο κράσπεδο του πεζοδρομίου και ποτέ μην προσπερνάτε μεγάλο όχημα από δεξιά. Ενώ κινείστε ή περιμένετε στο φανάρι, μείνετε μπροστά από τα μεγάλα οχήματα για να μπορούν να σας βλέπουν, ή πίσω από αυτά, όπου μπορείτε να τα βλέπετε εσείς.

Κοιτάξτε τους οδηγούς στα μάτια

Όταν έχετε οπτική επαφή με τους οδηγούς και τους χαμογελάτε, είναι πιο πιθανό να σας αντιμετωπίζουν ως «ίσους» στο δρόμο και να σας σέβονται.

Μάθετε να κοιτάτε πίσω χωρίς να κουνάτε το ποδήλατο

Αν είναι να ελέγχετε πίσω σας, αλλά να χάνετε την ευθεία πορεία σας, δεν έχει νόημα. Προσπαθήστε σε ένα μεγάλο χώρο χωρίς αυτοκίνητα να κάνετε πρακτική κοιτάζοντας πίσω κι απ’ τις δυο μεριές, χωρίς όμως να χάνετε την πορεία σας και στη συνέχεια εφαρμόστε το και στο δρόμο.

Χρησιμοποιήστε το χέρι σας για να δείξετε ότι στρίβετε

Απλώστε το χέρι σας ευθεία και αριστερά αν θέλετε να στρίψετε αριστερά ή ευθεία και δεξιά αν θέλετε να στρίψετε δεξιά. Ένα πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν στρίβετε είναι να υποθέτετε πως δε σας βλέπουν, ώστε να παίρνετε όλες τις αναγκαίες προφυλάξεις. Πολλές φορές είναι καλύτερο να σταματάτε και να περιμένετε πίσω από ένα αυτοκίνητο και να στρίβετε μετά από αυτό.

Φοράτε κράνος

Μπορεί να χαλάσει τα μαλλιά σας, αλλά αυτό είναι καλύτερο από το να καταλήξετε με πληγές στο κεφάλι. Και φροντίστε βέβαια να είναι στα μέτρα σας.

Μην εκνευρίζεστε

Το να χτυπάτε τα παράθυρα των αυτοκινήτων ή να βρίζετε τους οδηγούς, σε κόμβους και διασταυρώσεις, θα μπορούσε μόνο να ενισχύσει την άποψη μιας μειονότητας οδηγών αυτοκινήτων ότι οι ποδηλάτες είναι εχθροί τους. Αν ένας δρόμος φαίνεται επικίνδυνος, αποφύγετέ τον Προχωρήστε με το ποδήλατό σας στο πεζοδρόμιο μέχρι να μειωθεί η κίνηση και μετά βγείτε στο δρόμο.

Μην ακούτε μουσική

Το να ακούτε τι συμβαίνει γύρω σας, όταν κάνετε ποδήλατο, είναι ακόμη πιο σημαντικό κι απ’ όταν οδηγείτε αυτοκίνητο. Και φυσικά, το να γράφετε μηνύματα ή να μιλάμε στο κινητό, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Όταν κυκλοφορείτε ανάμεσα σε αυτοκίνητα, όσο λιγότερους περισπασμούς έχετε, τόσο το καλύτερο. Επίσης, πρέπει να έχετε τα χέρια σας ελεύθερα σε περίπτωση που χρειαστεί να φρενάρετε απότομα.

Βάλτε κουδουνάκι

Βάλτε στο ποδήλατό σας ένα δυνατό κουδούνι ή κόρνα και χρησιμοποιήστε τα κάθε φορά που βλέπετε αυτοκίνητο να πλησιάζει από δεξιά ή που πιστεύετε πως διατρέχετε κίνδυνο.

Κάνετε τους απαραίτητους ελέγχους

Πριν και μετά από κάθε διαδρομή, ελέγξτε το ποδήλατό σας για ζημιές, όπως σπασμένα καλώδια, λυγισμένες ακτίνες και φθαρμένα τακάκια. Επίσης βεβαιωθείτε ότι η αλυσίδα είναι επαρκώς λαδωμένη -το τελευταίο πράγμα που θέλετε, είναι να μπλοκάρει η αλυσίδα σας όταν βρίσκεστε μέσα στην κίνηση.




Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.