1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Ελλάδα: μιά χώρα γεμάτη ΜΤΒ μαραθωνίους

Greece: the mountain bike marathon paradise

Η προετοιμασία του κάθε ποδηλάτη για την συμμετοχή σε αγώνες αποτελεί θεμέλιο λίθο για την επιτυχή εκπλήρωση του όμως για κάποιους που πηγαίνουνε να μαζέψουν εμπειρίες είναι και άλλα πράγματα που μετράνε! ΄Oπως; Η σχετική φιλοξενία, η τιμή της συμμετοχής, το είδος της πληροφορίας που παρέχεται, η τοποθεσία, η διαδρομή, η ημερομηνία, τα δώρα και η γιορτή μετά τον αγώνα, το πως ανοικτός είναι ο κόσμος. Όλα αυτά τα στοιχεία τα έχουμε και μάλιστα σε μεγάλη δόση και στην Ελλάδα.
Πιστεύω ότι είμαστε μία χώρα που ευνοεεί το ποδήλατο βουνού και μάλιστα τους ΜΤΒ μαραθωνίους. Ο λόγος είναι ότι είμαστε 70% ορεινή χώρα, με περιοχές και διαδρομές όπου συνδυάζουν τα βασικά χρώματα της φύσης: μπλέ του ουρανού και της θάλασσας και το πράσινο των δασών μας!
Το γεγονός ότι οι αγροτικοί δρόμοι είναι ανοικτοί σε όλους και μπορούνε να χρησιμοποιηθούν οποιοδήποτε στιγμή καθιστά κάθε περιοχή ικανή για να φιλοξενήσει έναν μικρό ή μεγάλο αγώνα σε αντίθεση με άλλες ευρωπαίκές χώρες όπου η πρόσβαση είτε σε δάση ή αγροτικές περιοχές περιορίζεται ή απαγορεύεται. Ακόμη και στην Λάρισα στο κέντρο του θεσσαλικού καμπου υπάρχουν περισσότερες από 15 καταγεγραμμένες διαδρομές και κάποιες από αυτές να ξεπερνούν σε μήκος αγώνες ημιμαραθωνίου, παράδειγμα αποτελεί η διαδρομή Λάρισα-Αμυγδαλέα η ποία κινείται παραποτάμια (Πηνειός-56χλμ).


Εικόνα 1. Διαδρομή Λάρισα-Αμυγδαλέα

Σε αυτές τις διαδρομές έχει συμπεριληφθεί ελάχιστα η περιοχή του Κισσάβου και σχεδόν μηδενικά η νότια περιοχή του Ολύμπου που ανήκει στον νομό Λάρισας.


Εικόνα 2. Διαδρομή Σπηλιά-Ανατολή: Κίσσαβος

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν οι δυνατότητες και με καλή παρέα να εξερευνηθούν και αυτές οι περιοχές όπως πρόσφατα έγινε από μία ομάδα φίλων από την Λάρισα που κάνανε την τον γύρο του Κισσάβου, περίπου 70χλμ.


Εικόνα 3. Ο πρόσφατος γύρος του Κισσάβου από Λαρισαίους φίλους.

Με τους ανοικτούς ΜΤΒ αγώνες να έχουν πολλαπλασιαστεί και να ξεπερνούνε τους 15 μέσα στην χρονιά και Λαρισαίοι ποδηλάτες πλέον συμμετέχουν με σημαντικές επιτυχίες (Αγώνες: 2η θέση στην Ελασσόνα και 5η θέση στο Βόλο).


Εικόνα 4. Ο αγώνας στο Σφενδάμι-με συμμετοχή και από Λαρισαίους ΜΤΒ ποδηλάτες.

Πως όμως αυτό γίνεται γνωστό σε όλο τον κόσμο; Πλέον τώρα που τα πάντα κινουνται μέσω διαδικτύου, θεωρώ απαραίτητο στοιχείο την ύπαρξη ιστοσελίδας του αγώνα.
Η δυνατότητα κατασκευής πλέον είναι εύκολη και δωρεάν, πχ. μπορεί να γίνει μέσω google sites
Η ιστοσελίδα αυτή πρέπει να έχει τα εξής στοιχεία:
α. Τα σχετικά με τον αγώνα:
Μήκος και περιγραφή της διαδρομής, υψομετρικά, σημεία υδροδότησης,
β. Τα σχετικά με την περιοχή διεξαγωγής του αγώνα:
πληροφορίες πρόσβασης στη περιοχή, χώροι διανυκτεύρεσης, φωτογραφίες, αποτελέσματα
γ. Στοιχεία επικοινωνίας: e-mail, τηλέφωνο, fax, και skype λογαριασμός
δ. Φωτογραφικό υλικό της διαδρομής και της περιοχής: Χίλιες λέξεις μία εικόνα
δ. Δυνατότητα οικονομικών συνδιαλλαγών που μπορούν πλέον να γίνονται και μέσω διεθνών χρηματικών συναλλαγών παροχέων όπως γίνονται παντού σε όλο τον κόσμο πχ. eWay, Paypal, και όχι μόνο με κατάθεση σε τράπεζικο λογαριασμό.

Όταν όλα τα παραπάνω όταν είναι γραμμένα και στα αγγλικά διαδίδουν το τί γίνεται στην χώρα μας και αυξάνουν την πιθανότητα συμμετοχής από ξένους είτε γιατί κάποιος μπορεί να έχει βρεθεί για τουρισμό είτε γιατί θέλει να έρθει επί τούτου. Είναι απαραίτητο ο υπεύθυνος επικοινωνίας να ξέρει να μιλά και να γράφει Αγγλικά.
Όσοι από εμάς δεν συμμετέχουμε, μπορούμε να δηλώσουμε εθελοντές με οποιαδήποτε μορφή. Ας επικοινωνήσουμε με την επιτροπή του αγώνα και να προσφερθούμε μόνοι μας. Παρατήρησα σε ξένα sites να ζητάνε εθελοντές, επομένως απευθύνομαι προς τους διογρανωτές: μην διστάσετε να το κάνετε, ζητήστε βοήθεια αλλά και επιστρέψτε αυτήν την δωρεά προς αυτούς που είναι έτοιμοι να προσφέρουν.

Summary: Greece, the ''terra'' of mountain bike marathons: With 70% of the Greek landscape to be mountainous, Greece has become the paradise country for MTB marathon races. In this article, we have provided information how this has become reality but also how it can expand to include bigger international races and make Greece as the only destination for MTB maniacs. The unique landscape morphology of ''Terra Hellenica'' along with its nature colours, the deep blue of sea and sky and green, facilitates the organisation of MTB marathons. Even in areas which are less mountainous such as the Larissa plain, people have the opportunity to MTB cycle distances of more than 50km facing unique views of Pinios river valley before it flows into Larissa city area. 
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.