1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Μελέτη πιθανών τραυματισμών σε ποδηλάτες

Τζόγγερ και ποδηλάτης, κάνοντας
τον κύκλο της λίμνης του Michigan στο Chicago,
21 Μαρτίου 2014 (Reuters / Jim Young)
Η ποδηλασία έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία, όμως οι ποδηλάτες διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού στα νεφρά ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αποκάλυψε ότι τα παιδιά έχουν περίπου 10 φορές περισσότερους από αυτούς τους τραυματισμούς σε σχέση με τους ενήλικες.

Οι ποδηλάτες συχνά ενθαρρύνονται να φορούν κράνος, και αυτό είναι απόλυτα σωστό, αλλά η μελέτη δείχνει ότι οι πιθανοί τραυματισμοί στο κεφάλι δεν είναι οι μόνοι που θα πρέπει να μας ανησυχούν, σύμφωνα με τους ερευνητές του περιοδικού "Injury Prevention" (πρόληψη τραυματισμών).

"Μας εξέπληξε η ύπαρξη τόσων πολλών τραυματισμών που σχετίζονται με την ποδηλασία", έχει αναφέρει σε email του ο συγγραφέας Δρ. Benjamin Breyer, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που είχαν συλλεγεί από το National Electronic Injury Surveillance System (Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιτήρησης Τραυματισμών) από το 2002 έως το 2012. Το σύστημα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με ασθενείς που ήρθαν σε τμήματα επειγόντων, 24 ώρες το 24ωρο, από περίπου 100 νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 8 νοσοκομείων παίδων.

Ο Breyer και η ομάδα του χώρισαν τους ασθενείς σε ομάδες με βάση την ηλικίας και έλεγξαν αν κάθε άτομο είχε στη συνέχεια εισαχθεί στο νοσοκομείο, κάτι που θα υποδείκνυε ένα σχετικά σοβαρό τραυματισμό. Οι τραυματισμοί που είχαν προκληθεί από σύγκρουση με αυτοκίνητο αποκλείστηκαν.

Η μελέτη δεν εξέταζε τη σοβαρότητα των τραυματισμών πιο λεπτομερειακά ή αν οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί για δεύτερη φορά το γιατρό τους, αργότερα.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν πως κατά μέσο όρο, περίπου 4.000 ποδηλάτες, υπέστησαν τραυματισμούς είτε στα νεφρά ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, κατά τη διάρκεια κάθε έτους της μελέτης. Ανακάλυψαν, επίσης, ότι ήρθαν παιδιά στα επείγοντα περιστατικά για τραυματισμούς που σχετίζονται με τα νεφρά ή την περιοχή των γεννητικών περίπου 10 φορές συχνότερα απ' ότι ενήλικες. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν περίπου 448 ανά 100.000 παιδιά, σε αντίθεση με 53 ανά 100.000 ενήλικες, ετησίως, για τέτοιου είδους τραυματισμούς .

Παρόλα αυτά, για τους τραυματισμούς των ενηλίκων πιο συχνά απαιτήθηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Στη μελέτη, περίπου το 12% των επισκέψεων των ενηλίκων ακολουθήθηκε από εισαγωγή για νοσηλεία στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με το 7% των επισκέψεων των παιδιών.

Τα αγόρια και οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 61% των τραυματισμών.

Το 70% των τραυματισμών προήλθαν από την άμεση επαφή με το ποδήλατο (έμμεση θεωρείται η πτώση στο έδαφος) και σχεδόν οι μισοί τραυματισμοί οφειλόταν σε επαφή με τον οριζόντιο σωλήνα, ο οποίος εκτείνεται από τη βάση τη σέλας μέχρι το τιμόνι. Οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν από το τιμόνι από τις γυναίκες.

Παρά τα στοιχεία αυτά, οι συγγραφείς ονόμασαν το άρθρο "διερευνητικό", τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει απαραίτητα να οδηγήσει σε αλλαγές στις προφυλάξεις ασφαλείας.

Ο Breyer δήλωσε "Τα στοιχεία μας δεν έχουν ενημερώσει τις στρατηγικές πρόληψης ακόμα".

Αν και οι αλλαγές στο σχεδιασμό ενός ποδηλάτου θα μπορούσαν να αποτρέψουν κάποιους τραυματισμούς, "δεν μπορεί να διασφαλιστεί με αυτού του είδους τη μελέτη", είπε.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι η ποδηλασία ενέχει εγγενείς κινδύνους, και ότι η πραγματοποίηση αλλαγών σε ποδήλατα για τόσο μικρό αριθμό σοβαρών τραυματισμών δεν είναι απαραίτητη.

"Η συγκεκριμένη μελέτη, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται στα επείγοντα περιστατικά, έρχονται με ελαφρά τραύματα", δήλωσε ο Landon Trost, ουρολόγος στη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. 

Παρά το γεγονός ότι οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της γωνίας των οριζόντιων σωλήνων στα γυναικεία ποδήλατα θα μπορούσε να μειώσει τους τραυματισμούς, ο Trost είπε "πολλά ποδήλατα έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα". "Και περαιτέρω μέτρα ασφαλείας φαίνονται υπερβολικά", είπε.

"Θα έπρεπε τα παιδιά να φορούν ένα αθλητικό προστατευτικό; Θα έπρεπε να έχουμε αερόσακους στο τιμόνι;" διερωτήθηκε ο Trost.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να συμφωνούν σε δυο απαραίτητα πράγματα: τη σημασία της κοινής λογικής και ένα καλό κράνος.

"Ποδηλατώντας με ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Να φοράτε κράνος, να ακολουθείτε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να είστε σε εγρήγορση και να είστε ορατοί", δήλωσε ο Breyer.

Πηγή: http://www.foxnews.com/health/2014/04/04/bike-riders-risk-kidney-genital-injuries-study/
Μετάφραση: Ποδηλάτες Λάρισας - Bicycle @ Larissa

Γεωμετρία σκελετού ποδηλάτου δρόμου: Πού, πως, τί και γιατί...

Οι αρθρογράφοι του cyclingabout.com, έχοντας λάβει πολλά αιτήματα για θέματα που αφορούν τη γεωμετρία των σκελετών, αποφάσισαν να εκδώσουν το ακόλουθο άρθρο, για να συζητηθούν οι λόγοι που το κάθε ποδήλατο έχει τη γεωμετρία του. 

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς θα αισθανθείτε σε ένα ποδήλατο που δεν έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε και θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποιος τύπος γεωμετρίας είναι ο καλύτερος για τη χρήση που σκοπεύετε να κάνετε. Σίγουρα θα σας βοηθήσει αν θέλετε να φτιάξετε έναν μοναδικό σκελετό (λίγο προχωρημένο για την Ελλάδα, αλλά αρκετά συνηθισμένο στο εξωτερικό!).


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γεωμετρία του ποδηλάτου είναι διαφορετική για διαφορετικού μεγέθους ποδήλατα. Επίσης, η γεωμετρία των τουριστικών ποδηλάτων είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν διαθέτετε εμπρός τσάντες, κι αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα ποδήλατα είναι προσανατολισμένα στο να μεταφέρουν βάρος εμπρός.

Θα κάνουμε μια σύγκριση της γεωμετρίας των ποδηλάτων δρόμου με αυτά του βουνού, ας την πούμε «Touring vs Δρόμου / Cyclocross», η οποία θα σας δώσει καλύτερη οπτική και κατανόηση σχετικά με το θέμα. Καθώς το μέγεθος του σκελετού επηρεάζει την γεωμετρία, θα αρκεστούμε σε συγκρίσεις ποδηλάτων με 57 εκατοστά οριζόντιο σωλήνα.

Φωτογραφίες Ποδηλατοβόλτας στον Τύρναβο - 16/02/2014

Φωτογραφίες Ποδηλατοβόλτας στον Τύρναβο - Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014



Κοπή Πίτας Ποδηλατών Λάρισας 2014

Σ' ένα ζεστό και φιλικό χώρο, σΤο μπαράκι του Μύλου, οι Ποδηλάτες Λάρισας, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας για το νέο έτος 2014. Το φλουρί κέρδισε η Mary Redbell, που αντιστοιχεί σ' ένα κράνος. Ευχόμαστε στη Μαίρη, αλλά και σε όλους τους ποδηλάτες καλή χρονιά, ευτυχισμένο το νέο έτος και καλές ποδηλατοβόλτες!




Φωτογραφίες Ποδηλατοβόλτας στον Τύρναβο - 03/11/2013

Φωτογραφίες Ποδηλατοβόλτας στον Τύρναβο - Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2013


Σχέδια "ποδηλατικής ουτοπίας" επάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές του Λονδίνου

Κάθε διαδρομή εξυπηρετεί 12.000 ποδηλάτες ανά ώρα
Σε διαβούλευση έχουν τεθεί τα σχέδια για την κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, ακριβώς επάνω από τους δρόμους του Λονδίνου.

Η διαδρομή SkyCycle είναι 136 μίλια (219 χλμ) και στην παρούσα φάση έχει προταθεί να γεφυρώσει το ανατολικό Λονδίνο με το Liverpool Street Station, με κόστος που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια λίρες.

Αν αυτό εγκριθεί, οι 10 διαδρομές θα κατασκευαστούν ψηλότερα των υπαρχόντων σιδηροδρομικών γραμμών, ενώ θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια για να ολοκληρωθούν.Τα σχέδια θα αποσταλούν στις ενδιαφερόμενες ομάδες πληθυσμού για αναπληροφόρηση πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής.

Ο αρχιτέκτων Sir Norman Foster, ο οποίος έχει σχεδιάσει τον πύργο Gherkin στο Λονδίνο, ασχολείται με την εξωτερική αρχιτεκτονική και τη σύνταξη χώρου όσο αφορά τη συγκεκριμένη ιδέα από το 2012. Έχει αναφέρει πως η ποδηλασία ήταν ένα από  τα μεγάλα πάθη του, κυρίως με φίλους. "Πιστεύω ότι οι πόλεις στις οποίες μπορείς να περπατήσεις ή να ποδηλατήσεις προτιμότερα από το να οδηγείς αυτοκίνητο είναι πιο ευχάριστες να ζεις σε αυτές." είπε.


"Πλευρική προσέγγιση"


"Για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για όλους στο Λονδίνο και να ενθαρρυνθεί μια νέα γενιά ποδηλατών, πρέπει να το κάνουμε ασφαλές."

"Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο εμπόδιο στο διαχωρισμό αυτοκινήτων και ποδηλάτων είναι οι φυσικοί περιορισμοί των δρόμων του Λονδίνου, όπου ο χώρος είναι ήδη αρκετά μεγάλος."

"Το SkyCycle αποτελεί μια πλευρική προσέγγιση στην εύρεση χώρου σε μια πόλη με κυκλοφοριακή συμφόρηση. Με τη χρήση διαδρόμων άνωθεν των προαστιακών σιδηροδρόμων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιας κλάσης ασφαλές δίκτυο, με διαδρομές απαλλαγμένες από αυτοκίνητα, οι οποίες είναι ιδανικές για τους ποδηλάτες."

Είπε ότι οι πρώιμες μελέτες ενός συστήματος SkyCycle έδειξαν ότι παρέχεται η χωρητικότητα σε αρκετά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την κατασκευή νέων δρόμων και συρραγγών.

Οι απαλλαγμένες από το αυτοκίνητο διαδρομές θα είναι προσβάσιμες μέσω ραμπών σε περισσότερα από 200 σημεία.

Οι Sam Martin και Oli Clark της Exterior Architecture Ltd είπαν: "Το SkyCycle είναι μια αστική ποδηλατική λύση για το Λονδίνο. Μια ποδηλατική ουτοπία, χωρίς λεωφορεία, χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς άγχος."

Ένας εκπρόσωπος της Network Rail δήλωσε ότι υποστηρίζει τα σχέδια. Συμπλήρωσε: "Είμαστε πάντα πρόθυμοι να εξετάσουμε του τρόπους συνεισφοράς μας στη βελτίωση των ταξιδιών και των μετακινήσεων στο Λονδίνο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή με όλους όσους εμπλέκονται καθώς η προσδοκίες γι' αυτό το καινοτόμο σχήμα αναπτύσσονται."

Μετάφραση - Προσαρμογή: Ποδηλάτες Λάρισας
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.