1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Η ζωή... ποδήλατο για τους ποδηλάτες

Ανταπόκριση από εφημερίδα Βήμα

Μεγάλη αύξηση παρουσιάζουν τα τελευταία χρόνια τα τροχαία ατυχήματα με θύματα ποδηλάτες. Και αυτό διότι όλο και περισσότερα άτομα χρησιμοποιούν πλέον καθημερινά το ποδήλατο όχι μόνο σαν άσκηση, αλλά και για τις μετακινήσεις τους. Τα σχέδια για δημιουργία ποδηλατοδρόμων δεν έχουν υλοποιηθεί ή, όπου έχουν υλοποιηθεί, δεν παρέχουν ακόμη ασφάλεια με αποτέλεσμα οι ποδηλάτες να μην μπορούν να απολαύσουν το αγαπημένο τους χόμπι και να αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους. Σύμφωνα με αξιωματούχους της Τροχαίας, περίπου δέκα σοβαρά ατυχήματα με θύματα ποδηλάτες καταγράφονται σε ετήσια βάση. Ο πραγματικός αριθμός όμως είναι μεγαλύτερος, καθώς δεν καλείται πάντα η Τροχαία ή το ΕΚΑΒ.

Το πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα ήρθε στο φως της επικαιρότητας πριν από περίπου 10 ημέρες με τον θανάσιμο τραυματισμό δύο νέων ανδρών, ηλικίας 30 ετών, από το Ναύπλιο, οι οποίοι επέβαιναν σε ποδήλατο. Οι δύο ποδηλάτες συγκρούστηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ κ. Γ. Ροτζιώκο , τα αποτελέσματα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που διατάχθηκε αναμένονται την προσεχή εβδομάδα. Ακόμη ένας ποδηλάτης, ηλικίας 43 ετών, έχασε πέρυσι τη ζωή του, στη Θεσσαλονίκη, όταν παρασύρθηκε από αυτοκί νητο. Την ίδια κατάληξη είχε τον Απρίλιο του 2009 ο 31χρονος ποδηλάτης Γιώργος Βίδος, όταν παρασύρθηκε από φορτηγό κατά τη διάρκεια του ποδηλατικού γύρου της Ηλείας.


Τον γύρο του κόσμου έκανε πριν από περίπου δύο χρόνια η είδηση του θανάτου του 74χρονου βρετανού ποδηλάτη Ιαν Χίμπελ στην Εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, στο ύψος της Βαρυμπόμπης. Οπως είχε γράψει η βρετανική εφημερίδα «Daily Μail», ο Ιαν Χίμπελ επί 40 χρόνια γύριζε τον κόσμο με το ποδήλατό του. Είχε «γλιτώσει» ακόμη και από τα δόντια πεινασμένου λιονταριού που του είχε επιτεθεί. Στη ζούγκλα του Αμαζονίου κατάφερε να επιβιώσει, για να αφήσει την τελευταία του πνοή στη «ζούγκλα» των ελληνικών δρόμων. Ο 34χρονος οδηγός, ο οποίος συνελήφθη την επομένη του δυστυχήματος, όχι μόνο τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε θανάσιμα, αλλά τον παράτησε αβοήθητο στη μέση του δρόμου.«Εχουν αυξηθεί τα ατυχήματα με θύματα οδηγούς ποδηλάτων, διότι όλο και περισσότεροι Ελληνες ασχολούνται πλέον με την ποδηλασία. Ο κίνδυνος όμωςμε τα αυτοκίνητα είναι μεγάλος» τονίζει ο κ. Αρτ. Κασιμάτης, έμπορος ποδηλάτων στην περιοχή της Γλυφάδας. Οπως αναφέρει, την τελευταία διετία έχει αυξηθεί κατά 20% η ζήτηση. «Ως πρόσφατα οι βασικοί μας πελάτες ήταν παιδιά. Τελευταία δείχνουν έντονο ενδιαφέρον και άνθρωποι μεγάλης ηλικίας. Σε πολλούς συστήνει την ποδηλασία ο γιατρός, διότι είναι καλή αεροβική άσκηση χωρίς να καταπονούνται οι αρθρώσεις» σημειώνει.

1 σχόλια :

Lio είπε...

Υπάρχει βέβαια και η αντίθετη περίπτωση της Ευρώπης όπου ενώ αυξάνονται οι ποδηλάτες οι τραυματισμοί μειώνονται σύμφωνα με τα στοιχεια που δίνουν επίσημοι φορείς.
Δείτε εδώ:
http://www.copenhagenize.com/2010/04/more-cyclists-and-pedestrians-in-europe.html

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.