1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Ποδήλατο - Υγεία [2]

Οφέλη για την υγεία.
Παρακάτω παρατίθενται μερικά οφέλη της ποδηλασίας στην υγεία, τόσο του κάθε ανθρώπου, αλλά και την κοινωνίας συνολικά. Πολλά απ’ αυτά δεν είναι μοναδικά προνόμια της ποδηλασίας, αλλά αποτέλεσμα της μετρίου έντασης φυσικής δραστηριότητας. Σε αρκετές περιπτώσεις, η ποδηλασία συνεισφέρει στο να επιτευχθεί αυτή η δραστηριότητα πιο εύκολα και πιο αποδοτικά.
Ανοσοποιητικό σύστημα
Το ανοσοποιητικό σύστημα υπάρχει για να προστατεύει το σώμα μας από μολύνσεις και διάφορες συνήθεις νόσους. Μελέτες έχουν δείξει ότι μια μέτριας έντασης φυσική δραστηριότητα, όπως η ποδηλασία, ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, συνεισφέροντας έτσι στην υγιεινή ζωή. Επίσης, μειώνεται η πιθανότητα εμφάνισης όγκων, βοηθώντας στην πρόληψη σχετικών ασθενειών.
Μυϊκό σύστημα
Ο ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από εκατοντάδες μύες, οι οποίοι πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά, έτσι ώστε να διατηρείται μια υγιής σωματική γραμμή. Μια εβδομάδα χωρίς δραστηριότητα, μειώνει τη δύναμη μυϊκού συστήματος έως και 50%, ενώ μακροπρόθεσμα ενδεχομένως και να βλάψει του μύες μας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους ανθρώπους, επειδή οι μύες τους συστέλλονται. Οι μύες των ποδιών είναι υπεύθυνοι για την κίνηση κατά την κίνηση των ποδιών στα πηδάλια, οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι σταθεροποιούν το σώμα και απορροφούν τους κραδασμούς, ενώ οι ώμοι και ο αυχένας στηρίζουν το σώμα στο τιμόνι. Όλα αυτά προπονούν και ενισχύουν το μυϊκό σύστημα, κάνοντάς το πιο αποδοτικό.
Σκελετικό σύστημα
Πρόκειται για το σκελετό που στηρίζει το σώμα, συγκρατεί τους μύες, τους τένοντες και τους συνδέσμους. Η συνεχής άσκηση δυναμώνει το σκελετό και αυξάνει την κινητικότητά του. Η ποδηλασία έχει θετικό αντίκτυπο στην οστική πυκνότητα και δύναμη. Εκτός αυτού, ένα δυναμωμένο από την ποδηλασία μυϊκό σύστημα, βοηθάει και προστατεύει και το σκελετικό σύστημα.
Νωτιαίος μυελός και πλάτη
Η στάση του σώματος κατά την ποδηλασία είναι ιδανική, και η κυκλική κίνηση των ποδιών τονώνει τους ραχιαίου μύες, εκεί όπου υπάρχει πιθανότητα να συμβεί ολίσθηση σπονδύλου.Με τον τρόπο αυτό, η σπονδυλική στήλη ενισχύεται και προστατεύεται από εξωτερικές πιέσεις. Πιο συγκεκριμένα, το ποδήλατο μπορεί να τονώσει τους μικρούς μύες της σπονδυλικής στήλης που είναι δύσκολο να γυμναστούν με άλλους τρόπους άσκησης. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης πόνου στην πλάτη και άλλα σχετικών προβλημάτων.
Προστασία χόνδρων
Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην προστασία και τη ενδυνάμωση των χόνδρων, επειδή η στήριξη του σώματος από το ποδήλατο είναι τέτοια ώστε οι δυνάμεις του βάρους του ποδηλάτη μειώνονται σημαντικά. Η κυκλική κίνηση κατά την ποδηλασία βοηθά στη μεταφορά της ενέργειας και άλλων ουσιών μεταβολισμού στους χόνδρους, μειώνοντας την πιθανότητα αρθροπάθειας.
Ισορροπίας και σταθερότητα

Η σωματική δραστηριότητα λειτουργεί ως ρυθμιστής για την ανακούφιση από το άγχους, το οποίο είναι σύνηθες στον σύγχρονο τρόπο ζωής. Παράγει μια ισορροπία ανάμεσα στην εξάσκηση και τη χαλάρωση που είναι πολύ σημαντική για την εσωτερική ισορροπία του σώματος. Η ποδηλασία είναι ιδιαίτερα καλή για αυτή τη διαδικασία, καταπολεμώντας το άγχος με δύο τρόπους: αφ’ ενός ικανοποιεί την ανάγκη για δράση, σε μια κοινωνία που οι άνθρωποι δεν έχουν χρόνο για κίνησης ή άσκηση κι αφ’ ετέρου εξισορροπεί την αυξημένη φόρτιση, κυρίως ψυχική και συναισθηματική.

Ψυχολογικό στρες

Η ποδηλασία έχει σημαντικά χαλαρωτική επίδραση λόγω της ομοιόμορφης, κυκλικής κίνησης που σταθεροποιεί τις σωματικές και συναισθηματικές λειτουργίες του οργανισμού. Αυτό εξουδετερώνει άγχος, την κατάθλιψη και άλλα ψυχολογικά προβλήματα. Η άσκηση βοηθάει επίσης την ορμονική ισορροπία.


...συνεχίζεται...
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.