1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Πόλεις απαλλαγμένες από το αυτοκίνητο – μια ενδιαφέρουσα πρόταση.

Η ανθρωπότητα αστικοποιείται με γοργούς ρυθμούς.  Ο πληθυσμός  συνεχίζει να αυξάνει με γοργούς ρυθμούς ενώ ταυτόχρονα πληθαίνουν οι άνθρωποι που ζουν σε αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 ετών, οι αστικές περιοχές θα καλύψουν τουλάχιστον διπλάσια έκταση από ότι σήμερα. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια επένδυση που απαιτείται σε εργασία και σε υλικά, είναι ζωτικής σημασίας η κατασκευή των νέων αστικών περιοχών α γίνει σωστά αυτή την φορά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη ρύθμιση των οδών. Τα κτήρια έρχονται και παρέρχονται κατά τη διάρκεια των αιώνων, αλλά οι οδοί παραμένουν.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων δύο αιώνων, η τεχνολογία είχε τεράστιο αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής στα πλουσιότερα έθνη, και οι πόλεις είναι ψηλά στον κατάλογο των πραγμάτων που έχουν αλλάξει. Μερικές τεχνολογίες ωφέλησαν βεβαίως τις πόλεις, όπως οι υγειονομικοί υπόνομοι και το ασφαλές πόσιμο νερό. 

Ήταν η ξαφνική, ταχεία ανάπτυξη των πόλεων σε απάντηση στην εκβιομηχάνιση που τις έκανε ανθυγιεινές και δυσάρεστες περιοχές μέχρι το τέλος του 19ου αιώνα. Η αποδοχή του ιδιωτικού αυτοκινήτου σαν βασικού μέσου μεταφοράς αντέστρεψε ότι οφέλη είχαν δημιουργηθεί από τη ζωή στην πόλη. Οι πόλεις έπαψαν να είναι καθαρότερες, υγιέστερος, τα ελκυστικότερα μέρη για να ζήσουν και έγιναν άντ’ αυτού άσχημες, κορεσμένες, επικίνδυνες, και ανθυγιεινές. Τα αυτοκίνητα επέτρεψαν την εκρηκτική ανάπτυξη των προαστίων και κατέστησαν τις πόλεις τόσο δυσάρεστες που τα προάστια έγιναν ξαφνικά μια ελκυστική εναλλακτική λύση. Σε πολλές πόλεις, η προσπάθεια να εξυπηρετηθούν τα αυτοκίνητα απαίτησε την κατασκευή των αστικών εθνικών οδών που έβλαψαν σοβαρά τις γειτονιές μέσω των οποίων οδηγήθηκαν.

Οι Carfree πόλεις μπορούν να προσφέρουν πλούσια ανθρώπινη εμπειρία, μεγάλη ομορφιά, και αληθινή ειρήνη. Μπορούν να μειώσουν τη ζημία που κάνουμε στη βιόσφαιρα. Επιτρέπουν την κατασκευή  όμορφων περιοχών στα πρότυπα μερικών Ευρωπαϊκών πόλεων, με μεγάλα πάρκα και ολόκληρες περιοχές απαλλαγμένες από τα αυτοκίνητα. Οι πόλεις Carfree μπορούν να χτιστούν χρησιμοποιώντας την υπάρχουσα τεχνολογία σε μια τιμή που μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά. Προσφέρουν το πραγματικό μέλλον για τα παιδιά μας.

Ένα παράδειγμα πόλης που προσεγγίζει την έννοια της Carfree city είναι η Houten στην Ολλανδία όπου σε πολλές περιοχές το αυτοκίνητο έχει σχεδόν εκδιωχθεί.
Πηγές: 1 , 2 , 3
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.