1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Cities for People - 25/04/2012

Η Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Μουσείο Μπενάκη έχουν την ευχαρίστηση να σας προσκαλέσουν στη διάλεξη: Cities for People, του Δανού αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Jan Gehl

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012, ώρα 19:30, Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα

Η διάλεξη διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Δανίας, στο πλαίσιο της Δανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής και το Μουσείο Μπενάκη και με την υποστήριξη του ποδηλατικού περιοδικού ΜΒΙΚΕ.

Μετά την ομιλία θα ακολουθήσει δεξίωση με οικοδεσπότη τον Πρέσβη της Δανίας στην Αθήνα.


Πληροφορίες: 

Ο Δανός αρχιτέκτονας Jan Gehl, συνιδρυτής του παγκοσμίως γνωστού αρχιτεκτονικού γραφείου Jan Gehl Architects, που ειδικεύεται στον αστικό σχεδιασμό, θα βρεθεί στην Aθήνα ως καλεσμένος της Πρεσβείας της Δανίας για μία ανοιχτή διάλεξη για το κοινό στις 25 Απριλίου, ώρα 19.30 στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, Πειραιώς 138, Αθήνα. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλάσιο της Δανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

Το γραφείο Gehl Architects, που έχει την έδρα του στην Κοπεγχάγη, θεωρείται αυτή τη στιγμή το κορυφαίο σε θέματα σχετικά με το αστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στις πόλεις. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι περισσότερες από 90 πόλεις παγκοσμίως έχουν ζητήσει τις συμβουλές και τη συνδρομή της ομάδας του Jan Gehl για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των κατοίκων τους.

Οι αντιλήψεις του Jan Gehl για την “ανθρώπινη κλίμακα” στο σχεδιασμό και τη σημασία των δημόσιων χώρων οδήγησαν τους πολεοδόμους σε όλον τον κόσμο να αναθεωρήσουν τις ισχύουσες πρακτικές. Οι Gehl Architects έχουν συντονίσει δεκάδες projects ανά τον κόσμο, π.χ. στη Βραζιλία, την Ιρλανδία, τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Αυστραλία την Ινδία, τη Νέα Ζηλανδία, κ.α.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Νέας Υόρκης. Ο Δήμαρχος της πόλης, Michael Bloomberg, ανέθεσε στον Jan Gehl την προσπάθεια απόδοσης μεγάλου μέρους του κεντρικού Μανχάταν στους πεζούς. Έτσι, με βάση τη μελέτη που ανέπτυξε το γραφείο του Jan Gehl, η Times Square σήμερα ανήκει αποκλειστικά στους πεζούς, ενώ ο ποδηλατόδρομος επεκτάθηκε σημαντικά εντός του Μανχάταν.

Η ανθρώπινη διάσταση στον αστικό σχεδιασμό είναι το επίκεντρο της φιλοσοφίας του Jan Gehl, που δίνει προτεραιότητα στον άνθρωπο, το ανθρωπινο σώμα και τις ανθρώπινες αισθήσεις. Το αυτοκίνητο και τα κτήρια, τα οποία τα τελευταία 50 χρόνια κατέκλυσαν το χώρο πρέπει να επιστρέψουν μέρος του χώρου πίσω στις ανθρώπινες αισθήσεις. Η “εισβολή των αυτοκινήτων” έχει μετατρεψει τις πόλεις, ιδιαίτερα τα μεγάλα αστικά κέντρα, σε αφόρητα άψυχες μετροπόλεις. Ο Jan Gehl είναι εκφραστής της επαναφοράς των πόλεων στον άνθρωπο και στην καθημερινή ζωή δημιουργώντας υποδομές που προωθούν τη συναναστροφή, το περπάτημα, το παιχνίδι και την ποδηλασία.

Η διάλεξη του Jan Gehl έχει αφετηρία το τελευταίο του βιβλίο, Cities for People, το οποίο απέσπασε εξαιρετικές κριτικές παγκοσμίως και έχει μεταφραστεί μεταξύ άλλων στα Αγγλικά, Γερμανικά και Κινέζικα.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του ΜΒΙΚΕ.
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.