1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Ευρωπαϊκό λεξικό ποδηλασίας

Η Ευρωπαϊκή επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών υποθέσεων εξέδωσε ένα λεξικό για να διευκολύνει τη ποδηλασία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτήν την καινοτομία - το πρώτο ευρωπαϊκό λεξικό ποδηλασίας που περιέχει τους βασικούς όρους της ποδηλασίας, των εξαρτημάτων του ποδήλατου και των διαφορετικών τύπων ποδηλάτων για τις διαφορετικές ανάγκες μεταφορών και σε στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ - το EESC θέλει να:

  • βοηθήσει τους ευρωπαίους πολίτες όταν ποδηλατούν στο εξωτερικό να μπορούν να συνενοούνται στα καταστήματα ποδηλάτων, ταξιδιωτικά γραφεία, στον σιδηροδρομικό σταθμό και τα ξενοδοχεία
  • βελτιώσει την πληροφόρηση για την υποδομή που διευκολύνει την ποδηλασία  προκειμένου να εμπνευστούν οι πολιτικοί, οι αρμόδιοι για το σχεδιασμό και οι οργανώσεις  που ασχολούνται με θέματα των πολιτών
  • βελτιώσει την πληροφόρηση για τις πολλές μορφές ανθρώπινων τροφοδοτημένων οχημάτων
  • τονίσει ότι η πολιτική του ποδήλατου είναι όχι μόνο ένα τοπικό αλλά και ευρωπαϊκό ζήτημα

Η ιστοσελίδα για να κατεβάσετε το λεξικό

Ευρωπαικές πρωτοβουλίες για τα ποδήλατα

Έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη  διάφορες πρωτοβουλίες για την προώθηση του ποδήλατου. Κάποιες από αυτές είναι:

  1. Η Αγγλική προτωβουλία  Sustrans που  έχει σαν σκοπό να:
  • μειώσει τις περιβαντολογικές επιπτώσεις των μεταφορών
  • βοηθήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν πιο δραστήριες εκδρομές
  • παρέχει πρόσβαση σε σημαντικές τοπικές υπηρεσίες χωρίς να χρειάζεται η χρήση αυτοκινήτου
  • μετατρέψει δρόμους και δημόσιους χώρους σε ευχάριστες περιοχές για τον κόσμο. 

 
      2.  Το LIFE CYCLE είναι Ευρωπαικό πρόγραμμα στα πλαίσια του Δημόσιου Προγράμματος Υγείας. Σκοπός του είναι η ενσωμάτωση του ποδήλατου στη καθημερινή μετακίνηση των ανθρώπων. 

       3.  Το πρόγραμμα Cultura

Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες καθιστούν εμφανή τη σημασία που δίνουν οι υπόλοιπες χώρες στη ενσωμάτωση του ποδήλατου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων.

Mονοπάτι στη Μελιβοία.

Ανταπόκριση από την ιστοσελίδα monopatia.skai.gr.

Μελιβοίας Αγιοκάμπου
Περιγραφή:

Εύκολο μονοπάτι με χαμηλό βαθμό δυσκολίας.

Ξεκινάει από το χωριό της Παλαιάς Σωτηρίτσας του Δήμου Μελιβοίας και καταλήγει στην παραλία της Βελίκας στον Αγιόκαμπο Λάρισας.

Η συνολική διαδρομή του μονοπατιού είναι 8,5 χιλιόμετρα και είναι όλο κατάβαση.

Η διάρκειά του, με αργό ρυθμό είναι περίπου 2,5 με 3 ώρες.

Μπορεί κανείς να το ανέβει κιόλας αντί να το κατέβει.

Στην κατάβαση θα πρέπει να ανεβείτε με αυτοκίνητο ως το χωριό της Παλαιάς Σωτηρίτσας και να κατεβείτε και στη συνέχεια να γυρίσετε με άλλο όχημα να πάρετε πάλι το αυτοκίνητο που αφήσατε πίσω.

Αυτό μπορείτε να το συνδυάσετε με ένα βραδινό γεύμα στο χωριό της Παλαιάς Σωτηρίτσας σε γραφικά ταβερνάκια στην πλατεία του χωριού.

Στην κοσμοπολίτικη παραλία της Βελίκας Αγιοκάμπου των 12 χιλιομέτρων μήκους (παραλία στο Αιγαίο πέλαγος) στην οποία καταλήγει το μονοπάτι μπορείτε να κάνετε μπάνιο, να διανυκτερεύσετε στα ξενοδοχεία ή ενοικιαζόμενα δωμάτια, να διασκεδάσετε στα μπαρ της περιοχής και να γευματίσετε στις ψαροταβέρνες.

Η περιοχή προσφέρει και άλλες μικρές διαδρομές κοντινές στους πρόποδες του Κισσάβου στην Βόρεια πλευρά της ή στους πρόποδες του Πηλίου στη Νότια πλευρά της.
Νομός: Ν. Λαρίσης
Περιοχή: Αγιόκαμπος
Καταχωρητής: Κώστας Σπανός
Φωτογραφίες:

Εθνική πολιτική για το ποδήλατο στην Ελλάδα [έρευνα Ε.Μ.Π.(2)]

To παρακάτω κείμενο αποτελεί απόσπασμα από έρευνα που διεξήχθη από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών με θέμα το ποδήλατο.

Το ποσοστό χρήσης του ποδηλάτου στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με της υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας δεν διαθέτει ένα στρατηγικό πλάνο για την προώθηση του ποδηλάτου σε εθνικό επίπεδο. Το 2001, το Υπουργείο Μεταφορών ανέθεσε στην ερευνητική ομάδα την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος για την ένταξη του ποδηλάτου σε 17 ελληνικές πόλεις: πόλη της Ρόδου, της Κω, της Κέρκυρας, Βόλος, Καρδίτσα, Λάρισα, Μεσολόγγι, Δ. Αθηναίων, Νέο Ψυχικό, Παλαιό Ψυχικό, Δυτική Αθήνα (Α.Σ.Δ.Α.), Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Αμαλιάδα, Τρίπολη και Λαμία. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε στα τέλη του 2003 οπότε κατατέθηκαν οι μελέτες με συγκεκριμένες προτάσεις για το δίκτυο ποδηλάτου για κάθε πόλη ξεχωριστά. Μέχρι σήμερα, μόλις 4 από τις 17 πόλεις (Καρδίτσα, Μεσολόγγι, Λάρισα, Νέο Ψυχικό) έχουν ωφεληθεί απ’ αυτό. Άντλησαν κρατική χρηματοδότηση και κατασκεύασαν το δίκτυο που πρότειναν οι μελετητές.
Ποσοστό χρήσης ποδηλάτου σε διάφορες χώρες (2002)

Επιπλέον το 2003, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω ενός προγράμματος έδωσε την ευκαιρία στους Ο.Τ.Α. να χρηματοδοτηθούν για συγκεκριμένες ενέργειες που θα προωθούσαν το ποδήλατο στην πόλη τους. Το σχεδιασμό του δικτύου θα τον πραγματοποιούσαν οι ίδιοι οι Ο.Τ.Α., ενώ το Υπουργείο Εσωτερικών θα τους έδινε χρηματοδότηση για την κατασκευή του, ύψους 118.000€. Το πρόγραμμα προέβλεπε την ενίσχυση μέχρι και εκατό δήμων της χώρας. Μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί οι χρηματοδοτήσεις εκατό δήμων. Το ποδήλατο πάντως συνεχίζει να απουσιάζει από τους δρόμους των αστικών κέντρων της Ελλάδας. Εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν το κανόνα αποτελούν πόλεις μεσαίου μεγέθους όπως η Καρδίτσα, όπου το ποδήλατο χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της για τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Σελίδα του Ε.Μ.Π.

Έρευνα του Ε.Μ.Π. για το ποδήλατο (1)

To παρακάτω κείμενο αποτελεί απόσπασμα από έρευνα που διεξήχθη από το Μετσόβιο Πολυτεχνείο Αθηνών με θέμα το ποδήλατο.

Η επιστροφή του ποδηλάτου στις σύγχρονες πόλεις κρίνεται σήμερα αναγκαία. Μετά από πολλές δεκαετίες κατά τις οποίες ασκήθηκε ένας αυτοκινητοκεντρικός σχεδιασμός, το κυκλοφοριακό αδιέξοδο γίνεται ολοένα και περισσότερο αντιληπτό από τους επιστήμονες και τους πολιτικούς. Το αυτοκίνητο δεν έχει πια τα πλεονεκτήματα στα οποία στηρίχθηκε ο κοινωνικός του μύθος. Στις σημερινές συνθήκες κυκλοφοριακού κορεσμού, κάθε άλλο παρά ελευθερία μετακίνησης και τη σαγήνη της ταχύτητας δεν προσφέρει στο χρήστη του. Από την άλλη, τα περιβαλλοντικά προβλήματα που προκαλεί (ρύπανση και θόρυβος) καθιστούν αναγκαία την υιοθέτηση άλλου τύπου λύσεων. Μια νέα φιλοσοφία σχεδιασμού μεταφορών έρχεται στο προσκήνιο, στο πλαίσιο της βιώσιμης κινητικότητας. Στόχος της είναι ο περιορισμός της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων και η ικανοποίηση της ζήτησης για μετακινήσεις με άλλα μεταφορικά μέσα: μετρό, σύγχρονο τραμ, λεωφορείο κινούμενο σε αποκλειστικές λωρίδες, περπάτημα και ποδήλατο.
Από αυτά τα μεταφορικά μέσα, το ποδήλατο είναι ίσως το πιο ανταγωνιστικό του αυτοκινήτου. Προσφέρει αυτονομία και ελευθερία. Αναπτύσσει ταχύτητα συγκρίσιμη μ’ αυτή με την οποία κινείται το αυτοκίνητο στις σύγχρονες πόλεις. Απαιτεί μεν φυσική καταπόνηση, ωστόσο το εύρος των περισσότερων καθημερινών μας μετακινήσεων δεν είναι απαγορευτικό για τη χρήση του, τουλάχιστον από τον ενεργό πληθυσμό. Είναι ευέλικτο, και μπορεί να συνδυαστεί με τη δημόσια συγκοινωνία στην καθημερινή αλυσίδα των μετακινήσεων. Είναι «παραδοσιακό», αλλά αντιπροσωπεύει πλέον μια καινοτομία, καθώς προϋποθέτει από τον κάτοικο της πόλης να ανατρέψει όχι μόνο τη λογική με την οποία μετακινείται, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βιώνει την πόλη. Το αυτοκίνητο και γενικότερα η μηχανοκίνητη κυκλοφορία απομόνωσαν τον μετακινούμενο από το χώρο, μετατρέποντας τις αστικές λεωφόρους σε οδούς ταχείας προσπέλασης. Η εκτροπή από το αυτοκίνητο στο ποδήλατο προϋποθέτει και την επανάκτηση του δημόσιου χώρου: εκτεθειμένος στις καιρικές, οδικές και κυκλοφοριακές συνθήκες, ο ποδηλάτης παρατηρεί το αστικό τοπίο από μία ευρύτερη οπτική γωνία σε σχέση με τον εποχούμενο, και το βιώνει με όλες του τις αισθήσεις.

Εξαιτίας αυτών των ποιοτήτων του, αλλά και του γεγονότος ότι το αυτοκίνητο αποτέλεσε ένα από τα «τοτέμ» του δυτικού πολιτισμού1, η διάδοση του ποδηλάτου αποτελεί σήμερα ένα πολιτικό πρόταγμα ευρύτερης σημασίας. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν ακτιβιστικά κινήματα που αντιμετωπίζουν την ποδηλασία στην πόλη σαν πράξη επαναστατική, που ανατρέπει τις αξίες στις οποίες στηρίζεται ο σύγχρονος τρόπος ζωής. Για παράδειγμα, τo κίνημα Critical Mass, που ιδρύθηκε το 1992 στο Σαν Φρανσίσκο, διοργανώνει την τελευταία Παρασκευή κάθε μήνα πορείες με το ποδήλατο σε δεκάδες πόλεις του κόσμου2. Δεν είναι επίσημη οργάνωση ούτε έχει ηγέτες, λίστα μελών ή πολιτική διακήρυξη. Αυτή η «άμορφη» μορφή του είναι εγγενές χαρακτηριστικό του μηνύματος και της στρατηγικής του. Σαν και τα άλλα κινήματα με παρόμοια στρατηγική (Reclaim the Streets, γενικά τα anti-globalization movements) έχει την ικανότητα να δομεί υπερτοπικά δίκτυα επικοινωνίας και να διατηρεί μία παρουσία στο δημόσιο χώρο.

Σελίδα του Ε.Μ.Π.

Διάφορα βίντεο με ποδήλατα

Grand depart Rotterdam 2010



The European Junior Championships for Indoor "Kunstrad" - or Art Cycling. A.K.A. Hallenrad.



Και μια κάπως προκλητική διαφήμιση.

Ποδηλατικές Διαδρομές

Ανταπόκριση από την ιστοσελίδα www.agro-tour.net.

Εκτός από την πεζοπορία, μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη φύση του Νομού Πιερίας με το ποδήλατο. Μέσα από πανέμορφα μονοπάτια, δασικούς δρόμους και ανεξερεύνητες καταπράσινες περιοχές του Ολύμπου και των Πιερίων οι λάτρεις του αθλητισμού και της περιπέτειας έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν εμπειρίες μοναδικής ομορφιάς. Με ιδανικές καιρικές συνθήκες και ποικιλία βαθμού δυσκολίας η Πιερία αποτελεί ιδανικό προορισμό εκδρομών για άσκηση και δράση κοντά στη γαλήνη και την ομορφιά της μαγευτικής φύσης.

article image ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΠΕΖΟΥΛΑΣ
Από τη χθ 32+000, διασταύρωση Καλυβίων Πεζούλας, θα στρίψουμε αριστερά προς πλαζ Πεζούλας ακολουθώντας τον ασφαλτόδρομο για 1 περίπου km.

article image ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΕΡΤΟΥΛΙΩΤΙΚΑ ΛΙΒΑΔΙΑ-ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΙ
Η διαδρομή ξεκινάει από τα Περτουλιώτικα λιβάδια και στη θέση «Αυχένας Τζιατζιά». Η πορεία είναι μέτριας βατότητας σε δασικό δρόμο ανάμεσα σε δάσος με έλατα.

article image ΠΟΔΗΛΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΚΑΣΤΡΑΚΙ- Ι.Μ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ
Η διαδρομή ξεκινάει μετά το χωριό Καστράκι στην είσοδο για Μετέωρα, μετά το γεφυράκι στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι.

article image Ποδηλασία Βουνού
Ιδανική είναι η θεσσαλική πλευρά του Ολύμπου και τα υπόλοιπα βουνά της επαρχίας Ελασσόνας (Τίταρος, Αντιχάσια) για περιηγήσεις με ποδήλατο βουνού, λόγω της μορφολογίας της.

Διαδρομή στη λίμνη Πλαστήρα

Ανταπόκριση από την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ στο site της οποίας βρήκαμε μια αναφορά για άλλη μια διαδρομή στο βουνό για ποδήλατο.

Πάνω από την πόλη της Καρδίτσας, στα πόδια των αγραφιώτικων βουνών, βρίσκεται ένας από τους δημοφιλέστερους ορεινούς προορισμούς, η λίμνη Πλαστήρα και ο γύρος της είναι διάσημη ποδηλατική διαδρομή. Oι ανηφόρες είναι εύκολες (εκτός από μία) και όχι ιδιαίτερα μεγάλες και τα τοπία είναι καταπληκτικά.


Η ποδη­λατάδα στη λίμνη Πλαστήρα έχει κάποια δύσκολα ανηφορικά κομμάτια, αλλά τα εντυπωσιακά τοπία θα σας αποζη­μιώσουν.
Μπορείτε να ξεκινήσετε από τα Kαλύβια Πεζούλας, δίπλα σχεδόν στη λίμνη, μιας και μετά τα πρώτα επίπεδα χιλιόμετρα που θα σας «ζεστάνουν», ακολουθεί η πιο δύσκολη ανηφόρα, που θα σας βρει όμως ξεκούραστους. Ολόγυρα, οι άγριες κορφές των Αγράφων η Nιάλα και το Φλυτζάνι, κάνουν το τοπίο αλπικό. Ακόμα και αργά την άνοιξη, μπορεί στον κάμπο, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω, να έχουν αρχίσει οι ζέστες, αλλά εδώ στα 800 μ. υψόμετρο και με τόσα βουνά γύρω, ο αέρας δεν είναι απλά δροσερός, είναι κρύος!
Ετσι κάνετε τα πρώτα χιλιόμετρα άνετα, αφού ο δρόμος έχει ελάχιστη υψομετρική διαφορά, μέχρι που φτάνετε κάτω από το Nεοχώρι.
Eδώ αρχίζει η πρώτη και πιο απότομη ανηφόρα της διαδρομής. Eίναι λιγότερο από 2 χλμ., αλλά έχει σημεία όπου η κλίση ξεπερνά το 10%, κάτι που θα σας αναγκάσει να σηκωθείτε από τη σέλα αρκετές φορές. Πριν προλάβετε όμως να κουραστείτε βγαίνετε στο Nεοχώρι που το προσπερνάτε γρήγορα. Εχετε πια ανέβει σε υψόμετρο μεγαλύτερο των 1.000 μ. και το τοπίο γίνεται πιο ορεινό, γεμάτο έλατα.
Ανεβοκατεβαίνετε συνεχώς μέχρι που φτάνετε στο φράγμα, στα 800 μ. υψόμετρο. Συνεχίζετε στο ίδιο στυλ (πάνω κάτω δηλαδή) και περνώντας έξω από τη Kαστανιά, ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής, μπαίνετε στην ανατολική πλευρά της λίμνης. Tώρα στο τοπίο κυριαρχεί η βελανιδιά και στα ξέφωτα βόσκουν κοπάδια, ενώ στο βάθος αστράφτει η λίμνη με τα πυκνά δάση γύρω της και τα Αγραφα να καθρεφτίζονται στα νερά της. Mια κλασική εικόνα από τα βουνά μας, αφού ο EOT αυτό ακριβώς το τοπίο το έχει κάνει αφίσα που την έχει κυκλοφορήσει παντού.
Mετά τον Aγιο Aθανάσιο, περνάτε μια ταβέρνα και έρχεται η ώρα να... αφήσετε τη λίμνη. O δρόμος κατηφορίζει προς το κάμπο της Kαρδίτσας και δεν έχει πλέον καμιά οπτική επαφή με τη λίμνη. Περνάτε διασταύρωση για την Kαρδίτσα και λίγο πιο κάτω συναντάτε την εντυπωσιακή μονή Kορώνης που μοιάζει περισσότερο με φρούριο παρά με μοναστήρι. Tα τελευταία χρόνια με τα κονδύλια της E.E. το κτίριο έχει ανακαινιστεί και αποτελεί πόλο έλξης για τους προσκυνητές.
Ανηφορίζοντας και πάλι, περνάτε από το Μεσενικόλα και ξαναβγαίνετε στη λίμνη. Tα Αγραφα και όλη η δυτική πλευρά της λίμνης είναι μπροστά σας και μπορείτε να διακρίνετε κάθε χωριό απ’ όπου περάσατε, αλλά και όλους τους οικισμούς της περιοχής που είναι φωλιασμένα στις γύρω πλαγιές, πνιγμένα στο πράσινο.
Επιστρέφετε στα Kαλύβια έχοντας συμπληρώσει έναν κύκλο 58 χλμ.
Χρόνοι και αποστάσεις

Aπόσταση: 58 χλμ. Δυσκολία: 6/10 (Mεγαλύτερη δυσκολία: η ανηφόρα πριν από το Nεοχώρι - κλίση πάνω από 10%) Συνολική ανάβαση: 1.165 μ. 5 ώρες αν κινηθείτε με 12 χλμ./ώρα 4 ώρες αν κινηθείτε με 14 χλμ./ώρα 2 ώρες 30’ αν κινηθείτε με 25 χλμ./ώρα

Η διαδρομή Είναι εξαιρετικής αισθητικής αξίας, σε μια περιοχή που αποτελεί τουριστικό πόλο. Παρ’ όλα αυτά η κίνηση δεν είναι τέτοια που να αποτρέπει δραστηριότητες όπως αυτός ο γύρος. Eίναι όλη σε άσφαλτο, αλλού άψογη και αλλού απλώς υποφερτή. 

Επίσκεψη στο δάσος 2

Την Κυριακή 21 Μαρτίου δοκιμάσαμε την διαδρομή στο δάσος του Πολυδενδρίου. Η διαδρομή ξεκινάει απέναντι από την ταβέρνα του Γούλα.

Ακολουθεί μια έντονα ανοδική πορεία τεσσάρων χιλιομέτρων προς το εκκλησάκι η οποία είναι μόνο για δυνατούς αθλητές.


Στην διαδρομή υπάρχει ένα μαντρί με ενα κοπάδι σκυλιά τα οποία όμως δεν ξεφεύγουν από τα όρια του, οπότε δεν αποτελούν κίνδυνο ειδικά αν περάσεις με σχετικά μικρή ταχύτητα.



Στο τέλος της διαδρομής ξεκινάει δεξιά ποδηλατόδρομος 5.5 χιλιομέτρων σχετικά επίπεδος αλλά  βατός μονο για ποδήλατα βουνού.


Θα ακολουθήσει και το αρχείο GPS.

Ηλιακά ποδήλατα στο Τόκιο

Ανταπόκριση από αφημερίδα Καθημερινή

Ιάπωνες πολίτες νοικιάζουν ποδήλατα από ηλιακό πάρκο στάθμευσης, μια νέα πρωτοβουλία ιαπωνικής εταιρείας ηλεκτρονικών, που έχει δημιουργηθεί κοντά στον σιδηροδρομικό σταθμό Σεταγκάγια στο Τόκιο. Ο σταθμός ενοικίασης έχει ενσωματώσει ηλιακά κάτοπτρα στην οροφή και σύστημα με μπαταρίες λιθίου ιόντων προκειμένου να φορτίζει κανείς τα 100 υβριδικά ποδήλατα. Η ηλεκτρική μηχανή τίθεται σε λειτουργία όταν ο αναβάτης ποδηλατεί γρήγορα και διευκολύνει την πορεία σε απότομη κλίση.












Άρθρο στα Αγγλικά

Επίσκεψη στο δάσος

Ανταπόκριση από 7ο γυμνάσιο Λάρισας στο site του οποίου βρήκαμε μια αναφορά για άλλη μια διαδρομή στο βουνό για ποδήλατο.

Στο κέντρο των Μύθων, των Παραδόσεων, της Ιστορίας, τo τέως Βασιλικό δασόκτημα Πολυδενδρίου προκαλεί τους επισκέπτες του να συμμετάσχουν σε ένα ειδυλλιακό «ταξίδι» στο κατάφυτο Μαυροβούνι. Από την τεράστια έκταση του δάσους του Πολυδενδρίου, το οποίο έχει σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ένα μικρό τμήμα είναι ανοιχτό για το κοινό και έχει οργανωθεί ως χώρος αναψυχής και δραστηριοτήτων. Στις υπόλοιπες εκτάσεις, η πρόσβαση επιτρέπεται μόνο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Για να πάτε, θα ξεκινήσετε από την Αγιά, θα στρίψετε δεξιά στην παραλία του Αγιόκαμπου και θα ακολουθήσετε την ταμπέλα προς Πολυδένδρι. Σε 2 χλμ. θα μπείτε δεξιά σε βατό χωματόδρομο και στρίβοντας στην πρώτη διχάλα δεξιά, θα δείτε τα κτίρια του παλιού βασιλικού περιπτέρου και του σπιτιού του επιστάτη, τα οποία σήμερα ερειπώνουν. Στη συνέχεια θα βρεθείτε σε διακλάδωση δρόμων και θα διαλέξετε τον πρώτο δεξιά για να βρεθείτε κατευθείαν στον μεγάλο χώρο αναψυχής. Είναι καταπράσινος, γεμάτος μονοπάτια, κιόσκια και παγκάκια, και έναν χωματόδρομο 5,5 χλμ. κατάλληλο για ποδήλατο, περπάτημα και 4Χ4, όπου μπορείτε να κάνετε διαδρομές από 15 λεπτά έως 1 ώρα και 30 λεπτά. Στον χωματόδρομο θα βρείτε ωραία σημεία θέας προς την παραλία του Πολυδενδρίου και άλλα μικρότερα μονοπάτια, σε μερικά από τα οποία έχουν τοποθετηθεί ενημερωτικές πινακίδες για τα πιο σπάνια φυτά του δάσους.


Σελίδα του 7ου γυμνάσιου Λάρισας

Διαδρομή στο δυτικό Πήλιο

Στο blog η άλλη Ελλάδα υπάρχει αυτή η διαδρομή στο Πήλιο.



Φωτογραφία από το blog Η άλλη Ελλάδα
Η λούτσα της Λυκόραχης.

 Πληροφρίες σχετικά με την διαδρομή από το Bikely.com

Οποιες νέες διαδρομές βρίσκουμε ή δοκιμάζουμε θα ανεβαίνουν στο blog. Αν κάποιος γνωρίζει κάποια διαδρομή στη περιοχή της Λάρισας μπορεί να μας στείλει στοιχεία.

Ημερίδα για το ποδήλατο στη Θεσσαλονίκη

Οι ποδηλάτες Θεσσαλονίκης διογρανώνουν ημερίδα στις 14 Μαρτίου στο Α.Π.Θ. ημερίδα με τίτλο "ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ".

Υποστηρίζουμε τέτοιες ενέργειες και καλούμε και εμείς όποιον ενδιαφέρεται να παρευρεθεί σε αυτή την ημερίδα.


Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.