Η Λάρισα υπήρξε στις αρχές της δεκαετίας του 1980 πρωτοπόρος αλλά και πρότυπο καθώς ήταν η πρώτη ελληνική πόλη στην οποία πεζοδρομήθηκαν πολλοί από τους δρόμους του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της. Ακολούθως, τα τελευταία χρόνια, στους δρόμους του κέντρου που επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων, έγιναν διαπλατύνσεις των πεζοδρομίων, με αποτέλεσμα η πόλη και ειδικά το κέντρο της να καταστεί ιδιαίτερα φιλικό για τους πεζούς.
Δυστυχώς δεν μπορεί το ίδιο να λεχθεί και για τους ποδηλάτες καθώς, όσον αφορά στη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, η πόλη υστερεί, παρόλο που η μορφολογία της ευνοεί τη χρήση του ποδηλάτου, αφού οι υψομετρικές διαφορές από περιοχή σε περιοχή είναι μικρές ενώ και οι Λαρισαίοι παραδοσιακά χρησιμοποιούσαν το ποδήλατο για τις μετακινήσεις τους. Παρ’ όλες τις σημαντικότατες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και μεταβολές που συντελέστηκαν στην πόλη από τη δεκαετία του 1980 και μετά, καμία πρόβλεψη δεν έγινε ώστε να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων το οποίο να συνδέει, τουλάχιστον κάθε περιοχή της πόλης με το κέντρο της.
Μόνο στους κεντρικούς δρόμους, όπου έγινε διαπλάτυνση των πεζοδρομίων (Παπαναστασίου, Ανθίμου Γαζή και Λογιωτάτου), ένα στενό τμήμα αυτών χαρακτηρίστηκε ποδηλατοδρόμος. Το τμήμα αυτό όμως έχει μικρό πλάτος, που μετά βίας χωρά ένα ποδήλατο, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τους ποδηλάτες, ενώ μόνο η διαφορά στο χρωματισμό της επιφάνειάς του το κάνει να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο πεζοδρόμιο. Έτσι, συνήθως πεζοί βαδίζουν ή ακόμη χειρότερα, εισέρχονται ξαφνικά και δίχως να ελέγξουν, στον «ποδηλατόδρομο» αυτό, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν τόσο οι ίδιοι όσο και οι ποδηλάτες. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις διαπλατύνσεις πεζοδρομίων άλλων κεντρικών οδών που έγιναν πρόσφατα, ανάλογο τμήμα ως ποδηλατοδρόμος δεν προβλέφθηκε, προφανώς λόγω της αποτυχίας και ουσιαστικής αχρησίας των προηγουμένων.
Κάποια ελάχιστα χιλιόμετρα άνετων και ασφαλών ποδηλατοδρόμων υπάρχουν σε γειτονιές της πόλης, χρησιμοποιούνται όμως περισσότερο ως δρόμοι άθλησης και αναψυχής (ενίοτε και ως χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων) και όχι για τις αναγκαίες καθημερινές μετακινήσεις των ποδηλατών στην πόλη.
Επίσης στην πόλη υπάρχουν πολλές διαβάσεις πεζών κατασκευασμένες από κυβόλιθους με αιχμηρές ακμές, οι οποίοι και με τη βοήθεια των αυτοκινήτων που τους καταστρέφουν είναι άκρως επικίνδυνοι για τους ποδηλάτες.
Θεωρούμε λοιπόν επιβεβλημένο να δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο δίκτυο ασφαλών και άνετων ποδηλατοδρόμων το οποίο να συνδέει τουλάχιστον κάθε περιοχή της πόλης με το κέντρο της. Συγκεκριμένα πρέπει να δημιουργηθεί ποδηλατόδρομος καθ’ όλο το μήκος της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου η οποία είναι η οδός η οποία διέρχεται περιμετρικά από το ευρύτερα θεωρούμενο κέντρο της πόλης. Επίσης ποδηλατόδρομοι πρέπει να δημιουργηθούν και στις κάθετες στην Ηρώων Πολυτεχνείου οδούς, οι οποίες καταλήγουν στις κυριότερες εξόδους της πόλης δηλαδή στις οδούς Κοζάνης, Καρδίτσης, Φαρσάλων, Βόλου, Αγιάς, Αεροδρομίου, Σωκράτους, ή έστω σε κοντινές παράλληλες αυτών. Επίσης, στις κύριες του ευρύτερου κέντρου οδούς όπου επιτρέπεται η κίνηση οχημάτων και συγκεκριμένα οι οδοί Παναγούλη, (ή εναλλακτικά η 28ης Οκτωβρίου), 23ης Οκτωβρίου, (ή εναλλακτικά η Υψηλάντου), 31ης Αυγούστου και Μανδηλαρά (ή εναλλακτικά η Ηπείρου). Ταυτόχρονα θα πρέπει να υπάρχει συνεχής μέριμνα ώστε οι ποδηλατόδρομοι που ήδη υπάρχουν να μένουν πάντα ανοιχτοί και προσπελάσιμοι αλλά και να εξαλειφθούν οι παγίδες που κρύβονται στους δρόμους και τις διαβάσεις της πόλης.
Χάρτης Ποδηλατόδρομων στη Λάρισα (Ιούλιος 2011)
Με μπλέ χρώμα είναι οι ποδηλατόδρομοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχετικά εύκολα σήμερα.
Με κόκκινο είναι ποδηλατόδρομοι που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά καθώς έχουν γίνει απλά κομμάτια του δρόμου είτε για την μετακίνηση των οχημάτων είτε για θέσεις παρκαρίσματος.
Με πορτοκαλί έχουμε σχεδιάσει μερικά κομμάτια που ίσως θα ήταν καλό να γίνουν στο μέλλον ποδηλατόδρομοι ώστε να ενώνονται οι υπάρχοντες.
Οι προτεινόμενοι στην τελευταία παράγραφο του κειμένου ποδηλατόδρομοι δεν έχουν σημειωθεί.
Με το σήμα του ποδήλατου είναι τα μαγαζιά που εμπορεύονται ποδήλατα στην πόλη μας (όχι όλα ακόμα).