Για τους αθλητες του blog.......

Επειδή σήμερα οι αθλητικές δραστηριότητες ήταν πολύ έντονες για τους ποδηλάτες Λάρισας, ειδικά για τους λίγους άξιους που τόλμησαν να γυρίσουν κιόλας από τον Αγιόκαμπο και δεν εκμεταλλεύτηκαν διάφορα μηχανοκίνητα μέσα.
Βέβαια όλοι είναι άξιοι συγχαρητηρίων είτε πήγαν στην διαδρομή Λάρισα - Αγιόκαμπος - Λάρισα είτε στην βόλτα Λάρισα - Νικαια - Λάρισα.

Πληροφοριακά να αναφέρουμε ότι για την διαδρομή Λάρισα - Αγιόκαμπος συμμετείχαν οκτώ άτομα από τα οποία τα πέντε γύρισαν με τα ποδήλατα τους και τα υπόλοιπα τρία με το Βαν υποστήριξης που μας παρείχε ο πατέρας του Νίκου, τον οποίο και ευχαριστούμε.

Καλή όρεξη λοιπόν και χωρίς τύψεις το φαγητό το προτείνουν ειδικοί......

1ον:
Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι ο χυμός του κερασιού είναι ένα φυσικό μυοτονωτικό και βοηθά στην ταχεία αποκατάσταση των βλαβών που έχουν προκληθεί στους μυς έπειτα από σωματική άσκηση.

Ειδικοί του Αθλητικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Πανεπιστημίου South Βank στο Λονδίνο πραγματοποίησαν έρευνα στην οποία πήραν μέρος αθλητές που έπιναν έναν χυμό κερασιού σε συμπυκνωμένη μορφή πριν και μετά τη διάρκεια της προπόνησης. Πάντοτε οι αθλητές λόγω της έντασης της προπόνησης που κάνουν αντιμετωπίζουν μικρότερα ή μεγαλύτερα μυϊκά προβλήματα. Τα τελευταία χρόνια ως μέσο θεραπείας των μυϊκών προβλημάτων χρησιμοποιούνται διάφορα είδη χυμών, αφού η αντιοξειδωτική δράση των φρούτων βοηθά στην αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται στους μυς.


2ον:
Η ανάγκη του αθλητή για πρόσληψη ενέργειας μετά τον αγώνα είναι πολύ σημαντική. Οι αποθήκες γλυκογόνου (ενέργειας) του αθλητή έχουν εξαντληθεί. Το μετά-αγωνιστικό γεύμα πρέπει να είναι το μεγαλύτερο γεύμα της ημέρας, να περιέχει άφθονους υδατάνθρακες (ψωμί, πατάτες, μακαρόνια), νερό και ηλεκτρολύτες (Na, K), προκειμένου να επιτευχθεί αποκατάσταση των υγρών και ηλεκτρολυτών , καθώς και του μυϊκού και ηπατικού γλυκογόνου και να διατηρηθούν σταθερά επίπεδα της γλυκόζης του αίματος. Δηλαδή την φόρτιση του οργανισμού με ενέργεια και αύξηση της αντοχής.Ο χρόνος λήψης του γεύματος καθώς και το είδος και η ποσότητα των υδατανθράκων που περιέχει είναι σημαντικά για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη αναπλήρωση των αποθηκών γλυκογόνου ( αποθήκες ενέργειας για αύξηση της αντοχής ). Ερευνητές συμφωνούν στην πρόσληψη τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη (σοκολατούχα ροφήματα και φρέσκοι χυμοί φρούτων), τα πρώτα 20 λεπτά μετά τον αγώνα.
Το γεύμα πρέπει να είναι στερεό ή υγρό, όμως δε πρέπει να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες (φρέσκα λαχανικά, φρούτα με φλούδα, τρόφιμα ολικής άλεσης), για την αποφυγή γαστρεντερικών διαταραχών και πρώιμου κορεσμού.
Τέλος, πρόσληψη ισοτονικών ποτών (αραιωμένοι χυμοί φρούτων ή sports dinks που περιέχουν σάκχαρα 8-10 % και ηλεκτρολύτες ) μετά των αγώνα έχει ως αποτέλεσμα την κατακράτηση μαγνησίου, ασβεστίου και νατρίου σε σχέση με τη λήψη νερού και καφεϊνούχων ποτών. Τα τελευταία μάλιστα διευκολύνουν την αποβολή μαγνησίου και ασβεστίου μέσω ούρων.

Υπόδειγμα μετά-αγωνιστικού γεύματος:

Αμέσως μετά των αγώνα: 1 μπουκάλι σοκολατούχο ρόφημα
Γεύμα (1 ώρα μετά τον αγώνα): 2 φλ μακαρόνια + ½ φλ σάλτσα ντομάτας
60 γρ κοτόπουλο ψητό (χωρίς πέτσα)
1 φλ σαλάτα (π.χ. αγγουροντομάτα )
250 ml φυσικό χυμό πορτοκάλι
2 φέτες λευκό ψωμί
2 ώριμες μπανάνες
Συνολική ενέργεια μετά-αγωνιστικού : 960 θερμίδες
Υδατάνθρακες: 71,2 %
Πρωτεΐνες: 17,9 %
Λίπη: 10,9 %
κλεμμενα από εδω : http://tkdgr.blogspot.com/2011/01/blog-post_28.html ,
http://food-isimo.blogspot.com/2011/02/blog-post_12.html

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.