1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Μελέτη πιθανών τραυματισμών σε ποδηλάτες

Τζόγγερ και ποδηλάτης, κάνοντας
τον κύκλο της λίμνης του Michigan στο Chicago,
21 Μαρτίου 2014 (Reuters / Jim Young)
Η ποδηλασία έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία, όμως οι ποδηλάτες διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού στα νεφρά ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αποκάλυψε ότι τα παιδιά έχουν περίπου 10 φορές περισσότερους από αυτούς τους τραυματισμούς σε σχέση με τους ενήλικες.

Οι ποδηλάτες συχνά ενθαρρύνονται να φορούν κράνος, και αυτό είναι απόλυτα σωστό, αλλά η μελέτη δείχνει ότι οι πιθανοί τραυματισμοί στο κεφάλι δεν είναι οι μόνοι που θα πρέπει να μας ανησυχούν, σύμφωνα με τους ερευνητές του περιοδικού "Injury Prevention" (πρόληψη τραυματισμών).

"Μας εξέπληξε η ύπαρξη τόσων πολλών τραυματισμών που σχετίζονται με την ποδηλασία", έχει αναφέρει σε email του ο συγγραφέας Δρ. Benjamin Breyer, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που είχαν συλλεγεί από το National Electronic Injury Surveillance System (Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιτήρησης Τραυματισμών) από το 2002 έως το 2012. Το σύστημα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με ασθενείς που ήρθαν σε τμήματα επειγόντων, 24 ώρες το 24ωρο, από περίπου 100 νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 8 νοσοκομείων παίδων.

Ο Breyer και η ομάδα του χώρισαν τους ασθενείς σε ομάδες με βάση την ηλικίας και έλεγξαν αν κάθε άτομο είχε στη συνέχεια εισαχθεί στο νοσοκομείο, κάτι που θα υποδείκνυε ένα σχετικά σοβαρό τραυματισμό. Οι τραυματισμοί που είχαν προκληθεί από σύγκρουση με αυτοκίνητο αποκλείστηκαν.

Η μελέτη δεν εξέταζε τη σοβαρότητα των τραυματισμών πιο λεπτομερειακά ή αν οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί για δεύτερη φορά το γιατρό τους, αργότερα.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν πως κατά μέσο όρο, περίπου 4.000 ποδηλάτες, υπέστησαν τραυματισμούς είτε στα νεφρά ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, κατά τη διάρκεια κάθε έτους της μελέτης. Ανακάλυψαν, επίσης, ότι ήρθαν παιδιά στα επείγοντα περιστατικά για τραυματισμούς που σχετίζονται με τα νεφρά ή την περιοχή των γεννητικών περίπου 10 φορές συχνότερα απ' ότι ενήλικες. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν περίπου 448 ανά 100.000 παιδιά, σε αντίθεση με 53 ανά 100.000 ενήλικες, ετησίως, για τέτοιου είδους τραυματισμούς .

Παρόλα αυτά, για τους τραυματισμούς των ενηλίκων πιο συχνά απαιτήθηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Στη μελέτη, περίπου το 12% των επισκέψεων των ενηλίκων ακολουθήθηκε από εισαγωγή για νοσηλεία στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με το 7% των επισκέψεων των παιδιών.

Τα αγόρια και οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 61% των τραυματισμών.

Το 70% των τραυματισμών προήλθαν από την άμεση επαφή με το ποδήλατο (έμμεση θεωρείται η πτώση στο έδαφος) και σχεδόν οι μισοί τραυματισμοί οφειλόταν σε επαφή με τον οριζόντιο σωλήνα, ο οποίος εκτείνεται από τη βάση τη σέλας μέχρι το τιμόνι. Οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν από το τιμόνι από τις γυναίκες.

Παρά τα στοιχεία αυτά, οι συγγραφείς ονόμασαν το άρθρο "διερευνητικό", τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει απαραίτητα να οδηγήσει σε αλλαγές στις προφυλάξεις ασφαλείας.

Ο Breyer δήλωσε "Τα στοιχεία μας δεν έχουν ενημερώσει τις στρατηγικές πρόληψης ακόμα".

Αν και οι αλλαγές στο σχεδιασμό ενός ποδηλάτου θα μπορούσαν να αποτρέψουν κάποιους τραυματισμούς, "δεν μπορεί να διασφαλιστεί με αυτού του είδους τη μελέτη", είπε.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι η ποδηλασία ενέχει εγγενείς κινδύνους, και ότι η πραγματοποίηση αλλαγών σε ποδήλατα για τόσο μικρό αριθμό σοβαρών τραυματισμών δεν είναι απαραίτητη.

"Η συγκεκριμένη μελέτη, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται στα επείγοντα περιστατικά, έρχονται με ελαφρά τραύματα", δήλωσε ο Landon Trost, ουρολόγος στη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. 

Παρά το γεγονός ότι οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της γωνίας των οριζόντιων σωλήνων στα γυναικεία ποδήλατα θα μπορούσε να μειώσει τους τραυματισμούς, ο Trost είπε "πολλά ποδήλατα έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα". "Και περαιτέρω μέτρα ασφαλείας φαίνονται υπερβολικά", είπε.

"Θα έπρεπε τα παιδιά να φορούν ένα αθλητικό προστατευτικό; Θα έπρεπε να έχουμε αερόσακους στο τιμόνι;" διερωτήθηκε ο Trost.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να συμφωνούν σε δυο απαραίτητα πράγματα: τη σημασία της κοινής λογικής και ένα καλό κράνος.

"Ποδηλατώντας με ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Να φοράτε κράνος, να ακολουθείτε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να είστε σε εγρήγορση και να είστε ορατοί", δήλωσε ο Breyer.

Πηγή: http://www.foxnews.com/health/2014/04/04/bike-riders-risk-kidney-genital-injuries-study/
Μετάφραση: Ποδηλάτες Λάρισας - Bicycle @ Larissa
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.