1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Βουδαπέστη - ένα παράδειγμα προς μίμηση

Η ποδηλασία ανθεί στους δρόμους της ουγγρικής πρωτεύουσα της Βουδαπέστης. Κάτοικοι της πόλης χρησιμοποιούν ποδήλατα ως μέσο μεταφοράς στο σχολείο και την εργασία, καθώς και ο αριθμός των ποδηλατών έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσω ειρηνικών διαδηλώσεων και την ενσωμάτωση της διάστασης των πρωτοβουλιών, οι ποδηλάτες και το δημοτικό συμβούλιο προσπαθούν να ενθαρρύνουν περισσότερους κατοίκους να συμμετάσχουν στην χρήση του ποδηλάτου στην πόλη.



Στη Βουδαπέστη, το ποδήλατο έχει γίνει ένα μέσο μεταφοράς, καθώς και χόμπι. Το ποδήλατο αντιπροσωπεύει το 4% των απαιτήσεων της μεταφοράς της πόλης και ο αριθμός των ποδηλατών διπλασιάζεται σχεδόν κάθε χρόνο. Η Βουδαπέστη είμαι γνωστή για την ισχυρή κουλτούρα του ποδηλάτου, η οποία κάνει ό, τι μπορεί για να ενθαρρύνει την ποδηλασία. Η Copenhagenize.com έχει ορίσει την ουγγρική πρωτεύουσα, ως την πλέον φιλική πόλη της Ανατολικής Ευρώπης για το ποδήλατο.

Η επιτυχία των ποδηλατών στους δρόμους της Βουδαπέστης οφείλεται, μεταξύ πολλών άλλων, στις προσπάθειες του δημοτικού συμβουλίου για να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και η ασφάλεια για τους ποδηλάτες της πόλης. Τα τελευταία χρόνια, το Συμβούλιο της πόλης της Βουδαπέστης έκανε μια αποφασιστική προσπάθεια για την ένταξη του ποδηλάτου με το υπόλοιπο σύστημα μεταφορών της πόλης. Πολλά τμήματα του οδικού τώρα έχουν μετατραπεί σε ποδηλατοδρόμους, υπάρχει ένα ελκυστικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων κατά μήκος πάρκα της πόλης, υπάρχουν περίπτερα σε πολλά μέρη της πόλης και οι επιβάτες στις προαστιακές τρένα μπορούν επίσης να πάρουν τα ποδήλατά τους μαζί τους. Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεχίζει τις προσπάθειες να βελτιωθούν οι συνθήκες.
Στη Βουδαπέστη, οι ποδηλάτες, ακτιβιστές και το Δημοτικό Συμβούλιο επικεντρώθηκαν στην ενσωμάτωση της διάστασης της αστικής κουλτούρας του ποδηλάτου και ανέδειξαν το ποδήλατο σε σεβαστό μέσο μεταφοράς. Ακτιβιστές και το Δημοτικό Συμβούλιο είναι κατευθύνει τις προσπάθειές τους να αλλάξουν την αντίληψη των ανθρώπων του ποδηλάτου ως επιθετική παρωπίδες, τη δραστηριότητα, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες πόλεις. Η υπο-πολιτιστική πτυχή του ποδηλάτου πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά είναι επίσης σημαντικό για τους απλούς πολίτες να γίνουν μέρος της κουλτούρας. Ο στόχος είναι να γίνει το ποδήλατο φυσιολογικό και αποδεκτό και να αποκατασταθεί το ποδήλατο ως ένα σεβαστό μέσο μεταφοράς.


Προκειμένου να τονισθεί η μεγάλη έφεση της ποδηλασίας, ο Ουγγρικός Σύλλογος ποδηλατών, Magyar Kerékpárosklub, έχει επενδύσει στις εκστρατείες που απεικονίζουν το ποδήλατο ως ένα γρήγορο, εύκολο, άνετο και αποτελεσματικό τρόπο μεταφοράς. Ο σύλλογος για παράδειγμα προωθεί το ποδήλατο ως ένα καθημερινό μέσο μεταφοράς για το σύνολο του πληθυσμού, χρησιμοποιώντας ποδηλάτες στη διαφήμιση προκειμένου να τονίσουν ότι όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο ως μέσο μεταφοράς.
Η προώθηση του ποδηλάτου ως μέσου μεταφοράς αντικατοπτρίζεται επίσης σε συγκεντρώσεις ποδηλατών στην Βουδαπέστη, τα λεγόμενα “critical mass”. Τα “critical mass” σε άλλες πόλεις συχνά χαρακτηρίζονται από επιθετικότητα και διαμαρτυρίες κατά της καθιερωμένης χρήσης των οχημάτων. Στη Βουδαπέστη, όμως, οι εκδηλώσεις προσελκύουν χιλιάδες κατοίκους που θέλουν να προωθήσουν την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου. Οι διαδηλώσεις δεν είναι βίαιες. Οι ποδηλάτες σταματούν στα κόκκινα φανάρια και εξέχοντες άνθρωποι συχνά λαμβάνουν μέρος. Για παράδειγμα, η Πρόεδρος της Ουγγαρίας László Sólyom έχει λάβει μέρος για να δείξει την υποστήριξή της για το ποδήλατο στη Βουδαπέστη.
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.