1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Όλα τα μυστικά για να μη σας κλέψουν το ποδήλατο

Όλοι ξέρουμε κάποιον, που του έχουν κλέψει το ποδήλατο, αν δεν έχουν κλέψει ένα ή και περισσότερα από τα δικά μας. Υπάρχουν και κάποιοι που δεν τους έχουν κλέψει κανένα (ακόμα!). Τύχη; Γνώση; Μάλλον και τα δύο. Μάθετε όλα τα μυστικά για να μη σας (ξανα)κλέψουν το ποδήλατό σας.



Kάντε το ποδήλατό σας να φαίνεται άσχημο
Όλοι λατρεύουμε ένα γυαλιστερό καινούργιο ποδήλατο και θέλουμε να το κρατάμε καθαρό, ώστε να παραμείνει, όπως το αγοράσαμε. Το ίδιο και οι κλέφτες! Όσοι κλέβουν ποδήλατα δεν ξέρουν από ποδήλατα. Σκεφτείτε το δικό μου ποδήλατο (βουνού) κοστίζει 4 φορές πιο ακριβά από της γυναίκας μου. Έχω ρωτήσει πάνω από 20 άτομα ποιο πιστεύουν ότι είναι πιο ακριβό και κανείς δε βρίσκει το λόγο που το ένα να είναι πιο ακριβό από το άλλο! Φυσικά! Αν δεν ασχολείσαι με το ποδήλατο, δε βλέπεις XTR, ούτε μπορείς να ξεχωρίσεις υδραυλικά από μηχανικά δισκόφρενα. Άρα, για τους αστικούς αναβάτες, που το πρόβλημα της κλοπής είναι τεράστιο, ξεχάστε τα ποδήλατα «του κουτιού». Τα ποδήλατα πρέπει να μοιάζουν «για πέταμα».
Πώς γίνεται αυτό: Πάρτε μια βαθιά ανάσα και σκεφτείτε ότι καλύτερα άσχημο παρά κλεμμένο! Κολλήστε πάνω στο ποδήλατο μικρά ανόητα αυτοκόλλητα (πχ., από μπανάνες, μήλα, παιδικά stickers κτλ.) σε τυχαίες θέσεις. Κάντε μερικές (ή αρκετές) επιφανειακές γρατσουνιές σε σημεία, που να φαίνονται (αν έχετε σκοπό να το πουλήσετε, καλύτερα να το αποφύγετε αυτό). Επίσης, κολλήστε φτηνή ταινία για τιμόνια ποδηλάτων δρόμου στο σκελετό (σημαντικό: η ταινία και τα αυτοκόλλητα να αφαιρούνται χωρίς να αφήσουν σημάδια, άρα μπορείτε να το πουλήσετε πιο εύκολα). Γενικά, επιλέξτε χρώματα σκούρα για την ταινία και χρώματα ζωντανά και φανταχτερά για τα αυτοκόλλητα.
Bάλτε κάπου τα στοιχεία σας
Αυτοί, που κλέβουν ποδήλατα, δεν ανήκουν στο οργανωμένο έγκλημα. Συνήθως είναι μικροαπατεώνες. Αν σας κλέψουν το ποδήλατο, το πιο πιθανό είναι να προσπαθήσουν να το πουλήσουν κάπου κοντά στην περιοχή. Δυστυχώς, και να εντοπίσετε το ποδήλατο μπορεί να αρνηθούν να το δώσουν πίσω. Τα πράγματα γίνονται πιο απλά, αν έχετε βάλει τα στοιχεία σας σε μη εμφανή μέρη του ποδηλάτου. Κάντε το εξής: πάρτε χαρτόνι και κόψτε το σε καρτούλες και γράψτε τα στοιχεία σας (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο κτλ.) από τη μία μεριά. Από την άλλη γράψτε ότι αυτό το ποδήλατο ανήκει σε μένα και αν βρίσκεται στην κατοχή σας είναι κλεμμένο ή ό, τι άλλο θέλετε εσείς. Μετά κρύψτε αυτές τις καρτούλες σε διάφορα σημεία στο ποδήλατο: για να γίνει αυτό, τις κάνετε ρολό και τις βάζετε μέσα στο παλουκόσελο, μέσα στο σωλήνα του τιμονιού, κάτω από το λάστιχα κτλ. Αν δεν ακινητοποιούνται καλά βάλτε λίγο μπλούτακ. Ενώ, αν υπάρχει κίνδυνος να βραχούν, προστατέψτε τις με λίγο πλαστικό (από πλαστικά σακουλάκια συσκευασίας).
Xαράξτε το όνομά σας σε εμφανές σημείο
Κάτι, που σίγουρα θα αποθαρρύνει πολλούς κλέφτες από την κλοπή του ποδηλάτου σας, είναι να χαράξετε το όνομα και το τηλέφωνό σας πάνω στον οριζόντιο άξονα του ποδηλάτου με μεγάλα κεφαλαία γράμματα. Αυτό δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, αλλά θα σας το κάνουν σε οποιοδήποτε σιδεράδικο χωρίς σημαντικό κόστος. Αυτό σίγουρα θα αποθαρρύνει τους κλέφτες αρκετά. Ο κλέφτης θέλει να πουλήσει, άρα κάτι τέτοιο θα τον αποθαρρύνει, γιατί κανένας πελάτης δε θέλει το ποδήλατό του να έχει πάνω στον οριζόντιο σωλήνα το όνομα και τηλέφωνο κάποιου άλλου! Επίσης, η χάραξη δε θα κάνει το ποδήλατο υποχρεωτικά πιο άσχημο. Μία όμορφη χάραξη μπορεί να είναι και αισθητικά αποδεκτή.
Mέσα στο κτίριο
Μερικές φορές είναι εφικτό να σταθμεύσετε μέσα σε κάποιο κτίριο. Αυτό είναι τέλειο, γιατί εκτός από ασφάλεια, το ποδήλατο δε φθείρεται από τις καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς, αυτό σπάνια είναι εφικτό, αλλά τυχεροί όσοι μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο!
Iδιωτική αστυνομία
Τα αστυνομικά τμήματα της χώρας δε βρίσκονται σε κάθε στενό, αλλά ιδιωτική αστυνομία υπάρχει έξω από πολλά κτίρια. Αν είναι το κτίριο που δουλεύετε, τότε τα πράγματα είναι εξαιρετικά! Φροντίστε να έχετε καλή επαφή, να τους χαμογελάτε συχνά και να διατηρείτε φιλική επαφή. Δεν είναι κακή ιδέα να τους κερνάτε και τίποτα, «επειδή μου προσέχετε το ποδήλατο». Μία φιλική επαφή και μία κουβέντα παραπάνω θα σας σώσουν το ποδήλατο.
Το να αφήνετε το ποδήλατο κοντά σε ιδιωτική αστυνομία κτιρίου που δεν είναι δικό σας, είναι πολύ ασφαλές, αλλά δε σας εξασφαλίζει. Και πάλι φροντίστε να σας ξέρουν και να μιλάτε μαζί τους συχνά, όπως επίσης και να κερνάτε κάτι που και που. Μην ξεχνάτε ότι σε σημεία φύλαξης της ιδιωτικής αστυνομίας οι βάρδιες είναι τουλάχιστον 3, άρα φροντίστε να γνωρίζετε όσους πιο πολλούς μπορείτε.
Eπιτρεπούμενοι χώροι στάθμευσης
Αυτά είναι τα γνωστά πάρκιν, που υπάρχουν σε πολλά σημεία κοντά σε περιοχές με επαγγελματικά κτίρια, όπως γραφεία, επιχειρήσεις κτλ. Πολλές φορές μπορείτε να έρθετε σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη, ώστε να σταθμεύσετε το ποδήλατό σας εκεί και να σας το προσέχει με ένα πολύ μικρό κόστος. Μπορεί να δεχθεί να το κάνει και δωρεάν, αν και καλύτερα να εξασφαλίσετε μία συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο, εκτός και αν είναι γνωστός σας.
Πιλοτές
Η στάθμευση του ποδηλάτου μέσα σε μία πιλοτή, όπου θα βρίσκεται κλειδωμένο, είναι σίγουρα μία καλή λύση, αλλά σίγουρα δε σας καλύπτει απόλυτα. Προφανώς, είναι καλύτερα από το δρόμο, αλλά πολλές φορές έχω ακούσει να συμβαίνουν κλοπές ποδηλάτων ενώ αυτά είναι κλειδωμένα σε πιλοτή. Φυσικά, ποτέ μην αφήνετε ποδήλατο στην πιλοτή ξεκλείδωτο, ακόμα και αν «δε φαίνεται».
Στο δρόμο
Η ζωή στο δρόμο είναι δύσκολη και για ένα ποδήλατο. Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος εκεί έξω. Ένας υπεύθυνος ιδιοκτήτης δεν μπορεί να νιώθει ποτέ ότι το ποδήλατό του είναι ασφαλές, όταν αυτό βρίσκεται έξω στο δρόμο. Συχνά όμως, είμαστε αναγκασμένοι να αφήσουμε το ποδήλατο στο δρόμο για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Οι περισσότερες κλοπές ποδηλάτων δε γίνονται από άτομα που βγήκαν για να βρουν ένα ποδήλατο να κλέψουν, αλλά συνήθως το ποδήλατο έχει «μαρκαριστεί» από πριν. Αν αφήνετε το ποδήλατο στο ίδιο σημείο κάθε μέρα για 8 ώρες, οι πιθανότητες να κλαπεί αυξάνονται σημαντικά κάθε μέρα. Δυστυχώς, οι πολυσύχναστοι δρόμοι δεν αποτελούν λύση, γιατί και εκεί δεν είναι απίθανο να κλαπεί ένα ποδήλατο, αλλά σίγουρα είναι καλύτερα από ένα απόμερο σοκάκι, που δίνει την ευκαιρία στον κλέφτη να «δουλέψει» με όλη του την άνεση!
Πού να κλειδώσετε το ποδήλατό σας
Όπου και να σταθμεύσετε το ποδήλατό σας και για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα, καλό είναι να το κλειδώνετε.
– Στύλοι για ταμπέλες: μία εύκολη λύση που μπορεί να έχει κινδύνους. Πρώτα ελέγχετε, αν ο στύλος της ταμπέλας μπορεί να βγει από το έδαφος. Δοκιμάστε να τον βγάλετε. Αν ο στύλος δεν έχει ταμπέλα ή η ταμπέλα μπορεί να βγει εύκολα, τότε κάποιος μπορεί να σηκώσει το ποδήλατο και να το πάρει.
– Θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα: εξαιρετικά σπάνιες είναι και οι θέσεις στάθμευσης για ποδήλατα. Είναι μία πολύ καλή λύση, γιατί είναι σχετικά ασφαλής.
– Κάγκελα: τα κάγκελα είναι μία πολύ καλή λύση, τόσο τα κάγκελα από τις αυλές, όσο και τα περίφημα «καγκελάκια», που επιτέλους βρήκαν χρήση! Προσέξτε να μην είναι σκουριασμένα.
–  Δέντρα: μια καλή ιδέα, αλλά μόνο αν ο κορμός είναι χοντρός και δεν κόβεται εύκολα.
Kλειδαριές
Οι καλύτερες είναι οι κλειδαριές σε σχήμα «U». Μεταφέρονται εύκολα, κόβονται δύσκολα και κλειδώνουν πολύ καλά. Οι αλυσίδες και τα συρματόσχοινα κόβονται εύκολα. Πολύ καλή λύση είναι και τα οπλισμένα συρματόσχοινα, δηλαδή αυτά που είναι σε συρματόσχοινα, αλλά καλύπτονται από επιπρόσθετο οπλισμό από μέταλλο για μεγαλύτερη ασφάλεια. Τα λουκέτα παραβιάζονται πολύ εύκολα και καλύτερα να αποφεύγονται.
Όταν κλειδώνετε το ποδήλατό σας, η αλυσίδα ή οποιοδήποτε μέσο χρησιμοποιείτε, για να το κλειδώσετε να είναι τεντωμένη και χωρίς να αφήνει χώρο να μπουν εργαλεία, για να τη σπάσουν. Τέλος, για όσους είναι ξεχασιάρηδες με τα κλειδιά τους, υπάρχουν και κλειδαριές σε σχήμα U, που έχουν κωδικό! 
Πηγή: MBike, www.mbike.gr
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.