Οι Ποδηλάτες Λάρισας διοργανώνουμε το παιχνίδι, «Το Φεγγάρι στη Ρόδα», εμπνευσμένο από τους Ποδηλάτρεις (Ποδηλάτες Χανίων).
Με λίγα λόγια
Τι είναι το Φεγγάρι στη Ρόδα;
1. ρήση Χανίων για την Πανσέληνο
2. Παιχνίδι πόλης με τα ποδήλατα
3. ταινια μικρού μήκους
Πότε; Που;
Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011, ώρα 8:00μ.μ.
Ποιοι παίζουν;
ο καθένας που μπορεί να ποδηλατεί
Βασικός κανόνας παιχνιδιού;
μάζεψε γράμματα της αλφαβήτου, φτιάξε λέξεις, κέρδισε και βγάλε τον ηθοποιό σταρ που κρύβεις μέσα σου
Λεπτομέρειες :
Ποιοι απαρτίζουν το παιχνίδι / ταινία:
ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ Είναι ο καθένας. ΕΣΥ !
ΔΑΣΚΑΛΟΙ Οι τύποι με τα κίτρινοπράσινα γιλέκα.
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ Οι κάμερα-τύποι με τα πορτοκαλί.
ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ Αυτοπροσώπως, αλλά με φωνή.
Διαδικασία:
Όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στην αφετηρία (Κεντρική πλατεία), και το παιχνίδι ξεκινά. Δάσκαλοι και Κινηματογραφιστές φεύγουν πρώτοι, τους δίνονται 10’ λεπτά να “εξαφανιστούν” μες στην πόλη. Αμέσως μετά έρχεται η σειρά σου, και με τους υπόλοιπους συμπαίκτες ξεκινάς την φεγγαροποδηλατάδα / κυνηγητό. Κυνηγάς τους διασκορπισμένους δάσκαλους με σκοπό να τους πάρεις τα γράμματα! Κυνηγάς / σε “κυνηγούν” οι κινηματογραφιστές για ένα καλό πλάνο με αντάλλαγμα σούπερ γράμματα. Και το φεγγάρι μέσα σ΄ όλα στρογγυλό και φωτεινό. Μιλάει. Έχε μαζί σου ραδιοφωνάκι (πχ από κινητό τηλ.), συντονίσου στο ραδιοφωνικό σταθμό Palace 91.4 FM και στην εκπομπή "By Night" με τον Γιώργο Τσαγγαλά (21:00-23:00) και θα καταλάβεις!
Κάνεις ό,τι καλύτερο προκειμένου στο πέρασμα δύο ωρών να έχεις σχηματισμένη έστω και μια λέξη, ώστε να διεκδικήσεις τα έπαθλα.
Παίζεις ομαδικά, σε ομάδες των 5 ποδηλατών.
Κερδίζει το μεγαλύτερο άθροισμα βαθμών επί των σχηματισμένων λέξεων.
Μαζεύεις όσα περισσότερα γράμματα μπορείς (απλά και σούπερ) όμως κάθε ομάδα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει στο τέλος περισσότερα από 100 γράμματα συνολικά.
Οι κινηματογραφιστές μοιράζουν για τους σκοπούς του σεναρίου σούπερ γράμματα και σου προτείνουν «ΝΑ ΝΤΥΘΕΙΣ» για να φλερτάρεις ακόμα στενότερα με τις Χρυσές Ρόδες.
ΕΧΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κωλοφάναρο (με καλή μπαταρία και όχι ανακλαστήρα) + ΣΤΥΛΟ.
Μπέρδεμα? Έλα κι όλα θα ξεμπερδέψουν - το Μήνυμα θα είναι σαφές...
οι κανόνες αναλυτικά
01_ ποιοι απαρτίζουν το παιχνίδι/ την ταινία μικρού μήκους
i. ΠΑΙΚΤΕΣ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ
ii. “ΔΑΣΚΑΛΟΙ”
iii. ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΣΤΕΣ
iv TO “ΦΕΓΓΑΡΙ”
i. Παίκτης ποδηλάτης είναι ο καθένας που θα δηλώσει συμμετοχή στο παιχνίδι, είσαι εσύ. (ο πρωταγωνιστής κάλλιστα της ταινίας μικρού μήκους)
ii. Δάσκαλος δεν είναι ο καθένας, έχουν ήδη επιλεγεί και φέρουν διακριτική φορεσιά. Ποδηλατώντας ή μη περιφέρονται στην πόλη και κουβαλούν τα γράμματα για τα οποία καταδιώκονται από τους παίκτες. Καταζητούνται!
iii. Κινηματογραφιστές είναι προφανώς οι κάμερα - τύποι. Με δεδομένα τα σκηνικά (Λάρισα - κέντρο της πόλης), το φωτισμό (πανσέληνος), τους ηθοποιούς (καθημερινοί άνθρωποι) καταγράφουν μεν καλλιτεχνικά το παιχνίδι, συμμετέχουν δε σε αυτό με έναν επιπλέον ρόλο (δες παρακάτω).
iv. Το φεγγάρι συμμετέχει επίσης στο παιχνίδι (φιλική συμμετοχή -guest star). Δεν βοηθά μόνο τους παίκτες να βρουν το δρόμο τους στα σκοτεινά σημεία της πόλης αλλά κατέχει και ρόλο κλειδί στο παιχνίδι. (δες παρακάτω)
02_ η διαδικασία
Όλοι οι συμμετέχοντες συγκεντρώνονται στην αφετηρία (Κεντρική Πλατεία), και εγγράφονται αποκλειστικά και μόνο σε ομάδες των 5 ποδηλατών. Οι εμφανιζόμενοι συμμετέχοντες χωρίς ομάδα θα τοποθετηθούν τυχαία σε ομάδες που δεν έχουν συμπληρώσει τον αριθμό αυτό με σκοπό και οι τυχόν ελλιπείς ομάδες να συμπληρωθούν. Δάσκαλοι και Κινηματογραφιστές φεύγουν πρώτοι, τους δίνονται 10’ λεπτά να “εξαφανιστούν” μέσα στην πόλη. Αμέσως μετά στις 9.00 μ.μ., έρχεται η σειρά σου, και με τους υπόλοιπους συμπαίκτες ξεκινάς την φεγγαροποδηλατάδα/ κυνηγητό. Κυνηγάς τους διασκορπισμένους (εντός κάποιων ορίων) δάσκαλους με σκοπό να τους πάρεις τα γράμματα!. Κάνεις ό,τι καλύτερο προκειμένου στη χειρότερη των περιπτώσεων και στο πέρασμα δύο ωρών να έχεις σχηματισμένη έστω και μια λέξη προκειμένου να διεκδικήσεις τα έπαθλα.
03_ πώς ακριβώς μαζεύω τα γράμματα;
- απ΄ τους Δασκάλους πρωτίστως. Τον βρίσκεις, του ζητάς «Γράμμα Δάσκαλε!», το παίρνεις, συνεχίζεις. Αυτός έχει σημειώσει τον αριθμό σου/ ψευδώνυμο, την ώρα (τυπικός δάσκαλος) και ξέρει πώς δεν μπορείς να τον πλησιάσεις πριν περάσουν 10΄. Κάθε δάσκαλος φοράει διακριτικό φωσφορίζων γιλεκάκι πράσινου χρώματος και κουβαλάει μαζί του γράμματα της αλφαβήτου, όχι όμως άπειρα τον αριθμό. Κουβαλά 20 γράμματα και όταν του τελειώσουν γυρίζει στην αφετηρία για ανεφοδιασμό. Απ΄ την στιγμή που ξεμείνει από γράμματα μέχρι και τη στιγμή που έχοντας ολοκληρώσει τον ανεφοδιασμό έχει “επανεμφανιστεί”, βγάζει το διακριτικό φωσφορίζων γιλεκάκι και για όσο διάστημα δεν το φοράει είναι ανενεργός απ’ το παιχνίδι (δεν έχει ή δεν δίνει γράμματα) άρα είναι και απλησίαστος. (ακολούθα τον και δεν πρόκειται να φορέσει ξανά το γιλεκάκι ποτέ!).
- απ΄ τους Κινηματογραφιστές. Απελπισμένοι απ΄ την απροθυμία σου να συνεργαστείς για ένα καλό πλάνο προμηθεύτηκαν σούπερ γράμματα (δες παρ. 07) και τα δίνουν όπως- όπως για ένα μικρό αυτοσχεδιασμό σου ή περφόρμανς που θα βγάλεις μπρος στην κάμερα τους. Έχουν άπειρο αριθμό και δεν ανεφοδιάζονται. Δεν μπορείς όμως να τους ζητήσεις εσύ τα γράμματα. Εκείνοι κάνουν την οποιαδήποτε προσφορά. Μπορείς πάντως να τους «προκαλέσεις» με κάποια ενδεικτική κίνηση που θα φανερώνει το ταλέντο ή το ψώνιο υποκριτικής που κουβαλάς μαζί σου. Στο τέλος του παιχνιδιού οι κινηματογραφιστές προτείνουν παίκτες για τα βραβεία ΧΡΥΣΗΣ ΡΟΔΑΣ α΄αντρικού και α΄γυναικείου ρόλου. Για τεχνικούς λόγους ωστόσο μπορεί και αυτοί αν χρειαστεί να απεμπλακούν βγάζοντας διακριτικό φωσφορίζων γιλεκάκι κόκκινου χρώματος το οποίο φορούν, (αν π.χ. ξαφνικά σε συνωστισμό θέλουν όλοι να γίνουν σταρ του σινεμά!). Στην περίπτωση των κινηματογραφιστών δεν υπάρχει ο περιορισμός των 15΄ λεπτών προκειμένου να λάβεις ξανά γράμμα. Βρείτε τα, καλλιτεχνικά, μεταξύ σας (με αποδεικτικό, το βίντεο που θα τραβηχτεί) και πάρ’ του όσα περισσότερα γράμματα μπορείς και σου προσφέρει. Αλλιώς παίρνει την κάμερα και φεύγει. (μην κλαις, δεν πας για ηθοποιός έτσι κι αλλιώς).
- εναλλακτικά μπορείς να μπεις στη διαδικασία παζάρι με άλλους συμπαίκτες που πετυχαίνεις στο δρόμο και να ανταλλάξεις γράμματα μαζί τους. Πρόσεχε τι δίνεις, τι παίρνεις και αν στα αλήθεια γνωρίζεις τι γράμματα έχει ο άλλος ήδη στην κατοχή του.
- σου κάθονται όλα τα «Φ,Φ,Ω,Ω,Ω», δε σταυρώνεις λέξη; μην αγχώνεσαι μπορείς μέχρι και 3 φορές να αλλάξεις ένα γράμμα με κάποιο άλλο στην τύχη, πηγαίνοντας στην αφετηρία. Μπορείς εάν θες, να τα ανταλλάξεις όλα ταυτόχρονα, δια μιας (μία φορά μονο).
04_ κι αν δε βρίσκω δάσκαλους ή κινηματογραφιστές πώς θα μαζέψω γράμματα;
τότε είσαι μεν γκαντέμης, έχεις δε στον ήλιο (δηλ. φεγγάρι) μοίρα. Τότε μπαίνει στο παιχνίδι το Φεγγάρι. Είναι ψηλά και φωτεινό αλλά είναι και μες στη θάλασσα, μιλάει μες τα κύματα. Ποια κύματα; Τα Ερτζιανά κύματα. Το Φεγγάρι θα στέλνει λοιπόν ανά 5-10΄ πληροφορίες για τις θέσεις των δασκάλων ή κινηματογραφιστών μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού Palace 91.4 FM και στην εκπομπή "By Night" με τον Γιώργο Τσαγγαλά (π.χ. «βρες έναν να μπεκροπίνει στο τάδε μπαρ», «μάθημα γαλλικών σε δυο λεπτά (= κάποιος δάσκαλος είναι στο Γαλλικό Ινστιτούτο)» κλπ.) Αν ωστόσο είσαι γκαντέμης και χωρίς φορητό ραδιοφωνάκι, ακόμη και τότε, περνάς μια βόλτα απ΄ την αφετηρία (Κεντρική Πλατεία) , ρωτάς και μαθαίνεις. Λάβε υπ΄ όψη σου ότι πρέπει να κινηθείς άμεσα, μιας και οι «γραμματοφορείς» δεν κάθονται κάπου για πάντα.
05_ ποιός και πώς κερδίζει
Κερδίζει ο έχων το ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ από την πρόσθεση αξιών γραμμάτων σε σχηματισμένες λέξεις (κι όχι οι περισσότερες σχηματισμένες λέξεις).
με το πέρας των 2ωρών οι παίκτες συγκεντρώνονται στην αφετηρία. Δίνονται έξτρα 30 λεπτά για τον τελικό σχηματισμό των λέξεων και ξεκινά η διαδικασία ανάδειξης νικητών:
“κανείς πάνω από 10 βαθμούς?” νααααααιιιιι!!!!!
“κανείς πάνω από 50 βαθμούς?” ναααιιιιι!!! (λιγοστεύουν τα ναι!)
“κανείς πάνω από 100 βαθμούς?” νααιιι (λιγοστέυουν κι άλλο)
“κανείς πάνω από 200 βαθμούς?” μένουν 2- 3 ρωτάμε, συγκρίνουμε, επικυρώνονται, τέλος.
(!) Οι λέξεις πρέπει όλες να είναι διαφορετικές μεταξύ τους, δηλ. η ίδια λέξη 2 φορές σχηματισμένη είναι στην ουσία 1. Έγκυρες θεωρούνται όλες οι λέξεις του νεοελληνικού λεξικού με εξαίρεση ξενικές, αργκό, ονομασίες, άρθρα, προθέσεις, αντωνυμίες. Άκυρη και η καθαρεύουσα.
επίσης
06_ περιορισμός στα γράμματα
Με την εγγραφή στο παιχνίδι, όλοι φέρουν αύξοντα αριθμό (για πρακτικούς λόγους) με επιπλέον διακριτικά δίπλα στον αριθμό τα Τ1, Τ2...Τν κ.ο.κ για τις ομάδες. Ο κάθε παίκτης μαζεύει έως 20 γράμματα. Αυτό σημαίνει ότι οι σχηματισμένες στο τέλος λέξεις θα πρέπει να αποτελούνται από μέχρι και 100 γράμματα για όλη την ομάδα. Για την ακρίβεια μπορεί κάθε παίκτης να μαζέψει ακόμη και π.χ. 35 γράμματα αλλά στο τέλος η ομάδα επιλέγει μέχρι 100 για τις λέξεις που αυτά θα σχηματίσουν τα μέλη της. Αν λοιπόν τα 30, 60 ή 150 γράμματα μαζευτούν πριν περάσουν οι 2 ώρες, δε μένει κενείς άπραγος, μένει παραπάνω χρόνος για τον καλύτερο δυνατό συνδυασμό τους, για παζάρι με άλλους παίκτες ή περαιτέρω χρόνος για να βρεθεί π.χ. το καταραμμένο «Ψ» για την ισχυρότατη σε βαθμούς «ψαροντουφεκοστολή».
07_ ΣΟΥΠΕΡ ΓΡΑΜΜΑ
Κάθε προσπάθεια μπροστά από το φακό ανταμείβεται με σούπερ γράμμα. Σούπερ γράμμα είναι το γράμμα με προσαυξημένη αξία κατά 3 βαθμούς (+3). Να θυμάσαι ότι κερδίζουν οι περισσότεροι βαθμοί. Επίσης μιας και η παραγωγή δεν έχει λεφτά (βλ. ΔΝΤκρίση κλπ.) για κουστούμια, έλα με αμφίεση και αυτόματα αυξάνεις τις πιθανότητές σου για υποψηφιότητα Χρυσής Ρόδας. Οι κινηματογραφιστές στο τέλος του παιχνιδιού με κριτήριο την προσπάθεια για την καλύτερη ηθοποιία αλλά και το αποτέλεσμα αυτής επιλέγουν έως 5 υποψήφιους-ες από τους οποίους-ες κληρώνεται ο ένας-μία τυχερός-ή.
08_ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΣΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΗ ΡΟΔΑ (ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 1)?
Το Μυστικό των Πηνειάδων Νύμφων. Μπέρδεμα?
Έλα κι όλα θα ξεμπερδέψουν - το Μήνυμα θα είναι σαφές...
09_ γιατί όλα αυτά;
σκοπός του παιχνιδιού δεν είναι να μοιράσει πλούσια δώρα, να σκοτωθείς για τη νίκη και να σε πατήσει και κάνα ΙΧ. Σκοπός είναι να συμβάλλει έστω και στο ελάχιστο στη δημιουργία μιας κατάστασης μες στην πόλη και τους δημόσιους χώρους της ∙ κατάστασης συλλογικά παραγόμενης από τους ίδιους τους κατοίκους της. Ιδεατά σκοπός του είναι αφού το βιώσεις ως κάποιο βαθμό (το ίδιο το παιχνίδι) να το ξεχάσεις καταμεσής και να απολαύσεις το …ΦΕΓΓΑΡΙ ΣΤΗ ΡΟΔΑ.
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου