1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Carbon - Το υλικό που άλλαξε την ποδηλατική βιομηχανία

Το να κατασκευάσεις ένα carbon πλαίσιο, είναι σαν να κατασκευάζεις ένα πιάνο. Πολλοί μπορούν να το καταφέρουν, λίγα όμως θα ηχούν σαν ένα Steinway...

Από τον Δημήτρη Κολομβάτσο

Η εποχή που το carbon χρησιμοποιούνταν μόνο σε αγωνιστικά πλαίσια και περιφερειακά, τα οποία κοσμούσαν τις πανάκριβες βιτρίνες των ποδηλατικών καταστημάτων, ανήκει στο παρελθόν.
Πλέον, το κόστος του υλικού έχει μειωθεί με αποτέλεσμα οι ποδηλατικές εταιρείες να το χρησιμοποιούν για να κατασκευάσουν σχεδόν τα πάντα, από πλαίσια μέχρι πετάλια!

Παρά το γεγονός αυτό, η ποσότητα carbon που καταναλώνεται από την ποδηλατική βιομηχανία αποτελεί μια σταγόνα στον ωκεανό για τις εταιρείες που το παράγουν. Η μεγαλύτερη παραγωγή carbon γίνεται στην Ιαπωνία. Η μεγαλύτερη ποσότητα του υλικού που παράγεται, προορίζεται για χρήση από την αεροδιαστημική βιομηχανία. Τα ποσά που ξοδεύονται από τις αεροδιαστημικές εταιρείες για την εξέλιξη των υλικών, ανέρχονται σε αστρονομικά νούμερα. Το γεγονός αυτό έχει θετικό αντίκτυπο για την ποδηλατική βιομηχανία, γιατί εξοικονομεί με αυτόν τον τρόπο ένα τεράστιο ποσό χρημάτων, το οποίο υπό άλλες συνθήκες θα ήταν αναγκασμένη να ξοδέψει η ίδια για την εξέλιξή του. Κάθε χρόνο, ακούμε από διάφορες ποδηλατικές εταιρείες για κάποιο καινούργιο και εξελιγμένο υλικό carbon το οποίο είναι πιο άκαμπτο, πιο ελαφρύ, πιο ανθεκτικό κλπ… Πόσοι τύποι carbon υπάρχουν άραγε; Οι διαφορές μεταξύ τους είναι πράγματι τόσο μεγάλες ή μήπως οι εταιρείες υπερβάλουν λίγο για λόγους marketing; 

Ένα ερώτημα που θα πρέπει αρχικά να απαντηθεί είναι το πώς ακριβώς διαφοροποιείται ο κάθε τύπος carbon. Το υλικό carbon fiber υπολογίζεται με βάση την ανθεκτικότητά του (tensile strength), την ποσότητα δύναμης που απαιτείται για να σπάσουν οι ίνες του και την ακαμψία του (tensile modulus). Όσο μεγαλύτερη είναι η ανθεκτικότητά του (tensile strength) ή η ακαμψία του (tensile modulus), τόσο μεγαλύτερο είναι και το κόστος του. Όσο όμως μεγαλώνει η ανθεκτικότητα του (tensile strength), τόσο μειώνεται η ακαμψία του (tensile modulus) και αντίστροφα. Η ακαμψία (tensile modulus) του carbon υπολογίζεται σε MSI (million pounds per square inch). Όσο αυξάνεται η ακαμψία του (tensile modulus) γίνεται και πιο εύθραυστο. Στα περισσότερα υλικά carbon που κυκλοφορούν στην αγορά και χρησιμοποιούνται από τις ποδηλατικές εταιρείες για την κατασκευή πλαισίων και άλλων εξαρτημάτων, η ακαμψία τους (tensile modulus) ανέρχεται στα 33 ΜSI και στα 42 MSI (Intermediate Modulus ή IM). Πολλές φορές ακούμε από διάφορες εταιρείες, για λόγους marketing, σχετικά με πλαίσια κατασκευασμένα από carbon πολύ υψηλής ακαμψίας (Ηigh-Μodulus ή ΗΜ). Σε ένα πραγματικά «High-Modulus» υλικό, η ακαμψία του (tensile modulus) κυμαίνεται από 55ΜSI και πάνω. Θα πρέπει λοιπόν να γίνει ξεκάθαρο πώς το υλικό «High-Modulus» επειδή είναι πολύ ακριβό και εύθραυστο, εφαρμόζεται σε πολύ μικρές ποσότητες και σε στρατηγικά σημεία. 

Ένα ακόμη ερώτημα όμως που θα πρέπει και αυτό με τη σειρά του να απαντηθεί, είναι η διαφορά ανάμεσα σε «unidirectional» (UD) και «multidirectional» carbon fibre. Στο «multidirectional» carbon oι ίνες «υφαίνονται» σταυρωτά και ανάλογα με το μέγεθός τους κατηγοριοποιούνται σε 1Κ, 3Κ, 6Κ, 12Κ, 24Κ και 50Κ. Το πιο συνηθισμένο μέγεθος είναι το 3Κ. Όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των ινών, τόσο ακριβότερο είναι το υλικό, λόγο της πολυπλοκότερης διαδικασίας που απαιτείται για την κατασκευή του. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το μέγεθος των ινών δεν παίζει κανένα ρόλο στην ποιότητα του υλικού. Συγκριτικά με το «unidirectional» carbon, το «multidirectional» έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο ανθεκτικό στην κρούση. Οι περισσότερες όμως εταιρείες κατασκευής high-end πλαισίων και περιφερειακών εξαρτημάτων, προτιμούν το unidirectional carbon. Το unidirectional carbon παράγεται σε φύλλα διαφορετικού πάχους, το οποίο ορίζεται από έναν αριθμό GSM (grams per square meter), με τις ίνες του να παραμένουν ίσιες. Τις περισσότερες φορές το unidirectional carbon που χρησιμοποιούν οι εταιρείες είναι «pre-preg», δηλαδή εμποτισμένο εξαρχής με ρητίνη. Ανάλογα με την ποιότητα της ρητίνης διαμορφώνονται και τα χαρακτηριστικά του carbon. Για παράδειγμα η ρητίνη nano, η οποία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά από την αμερικανική εταιρεία Easton, κάνει το carbon πιο ανθεκτικό στην κρούση, αυξάνοντας τη συνοχή των ινών του. To carbon σαν υλικό γενικά, είναι άκαμπτο μόνο όταν φορτίζεται κατά μήκος του άξονα του. Αφού λοιπόν στο unidirectional carbon οι ίνες παραμένουν ίσιες, δίνεται η δυνατότητα στους μηχανικούς να το χρησιμοποιήσουν σε κομμάτια και μελετώντας και αναλύοντας με την βοήθεια της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας (FEA-CAD) την φορά που ασκούνται οι πιέσεις στο πλαίσιο (και στα περιφερειακά εξαρτήματα) κατά την οδήγηση, να τοποθετήσουν το κάθε κομμάτι carbon ανάλογα, έτσι ώστε να φορτίζεται κατά μήκος του άξονά του, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο την ακαμψία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της καναδικής εταιρείας Cervelo, η οποία χρησιμοποιεί στην κατασκευή του πλαισίου RCa, τετρακόσια διαφορετικά κομμάτια UD carbon!

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως δεν υπάρχει ένας μόνο τύπος carbon που να συνδυάζει ιδανικά την ανθεκτικότητα, την ακαμψία και την απορροφητικότητα. Kάθε τύπος έχει τις δικές του ξεχωριστές ιδιότητες. Αυτό που κάνει ξεχωριστή μία carbon κατασκευή - καθορίζοντας παράλληλα το συνολικό της βάρος και κόστος - είναι κυρίως η μελέτη για το ποιος τύπος carbon, σε πόση ποσότητα και με ποια κατεύθυνση και τεχνική θα χρησιμοποιηθεί από τους μηχανικούς της κάθε εταιρείας. Όπως πολύ εύστοχα λένε και οι Αμερικανοί: «το να κατασκευάσει κάποιος ένα carbon πλαίσιο, είναι σαν να κατασκευάζει ένα πιάνο. Πολλοί μπορούν να το καταφέρουν, λίγα όμως θα αποδίδουν και θα ηχούν σαν ένα Steinway.»

Πηγή: MBike.gr

Μελέτη πιθανών τραυματισμών σε ποδηλάτες

Τζόγγερ και ποδηλάτης, κάνοντας
τον κύκλο της λίμνης του Michigan στο Chicago,
21 Μαρτίου 2014 (Reuters / Jim Young)
Η ποδηλασία έχει αμέτρητα οφέλη για την υγεία, όμως οι ποδηλάτες διατρέχουν κίνδυνο τραυματισμού στα νεφρά ή την περιοχή των γεννητικών οργάνων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που αποκάλυψε ότι τα παιδιά έχουν περίπου 10 φορές περισσότερους από αυτούς τους τραυματισμούς σε σχέση με τους ενήλικες.

Οι ποδηλάτες συχνά ενθαρρύνονται να φορούν κράνος, και αυτό είναι απόλυτα σωστό, αλλά η μελέτη δείχνει ότι οι πιθανοί τραυματισμοί στο κεφάλι δεν είναι οι μόνοι που θα πρέπει να μας ανησυχούν, σύμφωνα με τους ερευνητές του περιοδικού "Injury Prevention" (πρόληψη τραυματισμών).

"Μας εξέπληξε η ύπαρξη τόσων πολλών τραυματισμών που σχετίζονται με την ποδηλασία", έχει αναφέρει σε email του ο συγγραφέας Δρ. Benjamin Breyer, ουρολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία που είχαν συλλεγεί από το National Electronic Injury Surveillance System (Εθνικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Επιτήρησης Τραυματισμών) από το 2002 έως το 2012. Το σύστημα περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με ασθενείς που ήρθαν σε τμήματα επειγόντων, 24 ώρες το 24ωρο, από περίπου 100 νοσοκομεία σε εθνικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων 8 νοσοκομείων παίδων.

Ο Breyer και η ομάδα του χώρισαν τους ασθενείς σε ομάδες με βάση την ηλικίας και έλεγξαν αν κάθε άτομο είχε στη συνέχεια εισαχθεί στο νοσοκομείο, κάτι που θα υποδείκνυε ένα σχετικά σοβαρό τραυματισμό. Οι τραυματισμοί που είχαν προκληθεί από σύγκρουση με αυτοκίνητο αποκλείστηκαν.

Η μελέτη δεν εξέταζε τη σοβαρότητα των τραυματισμών πιο λεπτομερειακά ή αν οι ασθενείς είχαν επισκεφθεί για δεύτερη φορά το γιατρό τους, αργότερα.

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν πως κατά μέσο όρο, περίπου 4.000 ποδηλάτες, υπέστησαν τραυματισμούς είτε στα νεφρά ή στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, κατά τη διάρκεια κάθε έτους της μελέτης. Ανακάλυψαν, επίσης, ότι ήρθαν παιδιά στα επείγοντα περιστατικά για τραυματισμούς που σχετίζονται με τα νεφρά ή την περιοχή των γεννητικών περίπου 10 φορές συχνότερα απ' ότι ενήλικες. Συγκεκριμένα, εμφανίστηκαν περίπου 448 ανά 100.000 παιδιά, σε αντίθεση με 53 ανά 100.000 ενήλικες, ετησίως, για τέτοιου είδους τραυματισμούς .

Παρόλα αυτά, για τους τραυματισμούς των ενηλίκων πιο συχνά απαιτήθηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο. Στη μελέτη, περίπου το 12% των επισκέψεων των ενηλίκων ακολουθήθηκε από εισαγωγή για νοσηλεία στο νοσοκομείο, σε σύγκριση με το 7% των επισκέψεων των παιδιών.

Τα αγόρια και οι άνδρες αντιπροσώπευαν το 61% των τραυματισμών.

Το 70% των τραυματισμών προήλθαν από την άμεση επαφή με το ποδήλατο (έμμεση θεωρείται η πτώση στο έδαφος) και σχεδόν οι μισοί τραυματισμοί οφειλόταν σε επαφή με τον οριζόντιο σωλήνα, ο οποίος εκτείνεται από τη βάση τη σέλας μέχρι το τιμόνι. Οι άντρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούν από το τιμόνι από τις γυναίκες.

Παρά τα στοιχεία αυτά, οι συγγραφείς ονόμασαν το άρθρο "διερευνητικό", τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει απαραίτητα να οδηγήσει σε αλλαγές στις προφυλάξεις ασφαλείας.

Ο Breyer δήλωσε "Τα στοιχεία μας δεν έχουν ενημερώσει τις στρατηγικές πρόληψης ακόμα".

Αν και οι αλλαγές στο σχεδιασμό ενός ποδηλάτου θα μπορούσαν να αποτρέψουν κάποιους τραυματισμούς, "δεν μπορεί να διασφαλιστεί με αυτού του είδους τη μελέτη", είπε.

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστήριξαν ότι η ποδηλασία ενέχει εγγενείς κινδύνους, και ότι η πραγματοποίηση αλλαγών σε ποδήλατα για τόσο μικρό αριθμό σοβαρών τραυματισμών δεν είναι απαραίτητη.

"Η συγκεκριμένη μελέτη, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που έρχονται στα επείγοντα περιστατικά, έρχονται με ελαφρά τραύματα", δήλωσε ο Landon Trost, ουρολόγος στη Mayo Clinic στο Ρότσεστερ της Μινεσότα. 

Παρά το γεγονός ότι οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι η αλλαγή της γωνίας των οριζόντιων σωλήνων στα γυναικεία ποδήλατα θα μπορούσε να μειώσει τους τραυματισμούς, ο Trost είπε "πολλά ποδήλατα έχουν ήδη αυτή τη δυνατότητα". "Και περαιτέρω μέτρα ασφαλείας φαίνονται υπερβολικά", είπε.

"Θα έπρεπε τα παιδιά να φορούν ένα αθλητικό προστατευτικό; Θα έπρεπε να έχουμε αερόσακους στο τιμόνι;" διερωτήθηκε ο Trost.

Οι ειδικοί εξακολουθούν να συμφωνούν σε δυο απαραίτητα πράγματα: τη σημασία της κοινής λογικής και ένα καλό κράνος.

"Ποδηλατώντας με ασφάλεια είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Να φοράτε κράνος, να ακολουθείτε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας, να είστε σε εγρήγορση και να είστε ορατοί", δήλωσε ο Breyer.

Πηγή: http://www.foxnews.com/health/2014/04/04/bike-riders-risk-kidney-genital-injuries-study/
Μετάφραση: Ποδηλάτες Λάρισας - Bicycle @ Larissa

Γεωμετρία σκελετού ποδηλάτου δρόμου: Πού, πως, τί και γιατί...

Οι αρθρογράφοι του cyclingabout.com, έχοντας λάβει πολλά αιτήματα για θέματα που αφορούν τη γεωμετρία των σκελετών, αποφάσισαν να εκδώσουν το ακόλουθο άρθρο, για να συζητηθούν οι λόγοι που το κάθε ποδήλατο έχει τη γεωμετρία του. 

Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πώς θα αισθανθείτε σε ένα ποδήλατο που δεν έχετε τη δυνατότητα να δοκιμάσετε και θα σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε ποιος τύπος γεωμετρίας είναι ο καλύτερος για τη χρήση που σκοπεύετε να κάνετε. Σίγουρα θα σας βοηθήσει αν θέλετε να φτιάξετε έναν μοναδικό σκελετό (λίγο προχωρημένο για την Ελλάδα, αλλά αρκετά συνηθισμένο στο εξωτερικό!).


Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η γεωμετρία του ποδηλάτου είναι διαφορετική για διαφορετικού μεγέθους ποδήλατα. Επίσης, η γεωμετρία των τουριστικών ποδηλάτων είναι πολύ σημαντική, ειδικά αν διαθέτετε εμπρός τσάντες, κι αυτό συμβαίνει επειδή αυτά τα ποδήλατα είναι προσανατολισμένα στο να μεταφέρουν βάρος εμπρός.

Θα κάνουμε μια σύγκριση της γεωμετρίας των ποδηλάτων δρόμου με αυτά του βουνού, ας την πούμε «Touring vs Δρόμου / Cyclocross», η οποία θα σας δώσει καλύτερη οπτική και κατανόηση σχετικά με το θέμα. Καθώς το μέγεθος του σκελετού επηρεάζει την γεωμετρία, θα αρκεστούμε σε συγκρίσεις ποδηλάτων με 57 εκατοστά οριζόντιο σωλήνα.

Φωτογραφίες Ποδηλατοβόλτας στον Τύρναβο - 16/02/2014

Φωτογραφίες Ποδηλατοβόλτας στον Τύρναβο - Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014



Κοπή Πίτας Ποδηλατών Λάρισας 2014

Σ' ένα ζεστό και φιλικό χώρο, σΤο μπαράκι του Μύλου, οι Ποδηλάτες Λάρισας, το Σάββατο 11 Ιανουαρίου, κόψαμε την πρωτοχρονιάτικη πίτα μας για το νέο έτος 2014. Το φλουρί κέρδισε η Mary Redbell, που αντιστοιχεί σ' ένα κράνος. Ευχόμαστε στη Μαίρη, αλλά και σε όλους τους ποδηλάτες καλή χρονιά, ευτυχισμένο το νέο έτος και καλές ποδηλατοβόλτες!




Φωτογραφίες Ποδηλατοβόλτας στον Τύρναβο - 03/11/2013

Φωτογραφίες Ποδηλατοβόλτας στον Τύρναβο - Κυριακή 03 Νοεμβρίου 2013


Σχέδια "ποδηλατικής ουτοπίας" επάνω από τις σιδηροδρομικές γραμμές του Λονδίνου

Κάθε διαδρομή εξυπηρετεί 12.000 ποδηλάτες ανά ώρα
Σε διαβούλευση έχουν τεθεί τα σχέδια για την κατασκευή ενός δικτύου ποδηλατοδρόμων, ακριβώς επάνω από τους δρόμους του Λονδίνου.

Η διαδρομή SkyCycle είναι 136 μίλια (219 χλμ) και στην παρούσα φάση έχει προταθεί να γεφυρώσει το ανατολικό Λονδίνο με το Liverpool Street Station, με κόστος που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια λίρες.

Αν αυτό εγκριθεί, οι 10 διαδρομές θα κατασκευαστούν ψηλότερα των υπαρχόντων σιδηροδρομικών γραμμών, ενώ θα χρειαστούν περίπου 20 χρόνια για να ολοκληρωθούν.Τα σχέδια θα αποσταλούν στις ενδιαφερόμενες ομάδες πληθυσμού για αναπληροφόρηση πριν την έναρξη των εργασιών κατασκευής.

Ο αρχιτέκτων Sir Norman Foster, ο οποίος έχει σχεδιάσει τον πύργο Gherkin στο Λονδίνο, ασχολείται με την εξωτερική αρχιτεκτονική και τη σύνταξη χώρου όσο αφορά τη συγκεκριμένη ιδέα από το 2012. Έχει αναφέρει πως η ποδηλασία ήταν ένα από  τα μεγάλα πάθη του, κυρίως με φίλους. "Πιστεύω ότι οι πόλεις στις οποίες μπορείς να περπατήσεις ή να ποδηλατήσεις προτιμότερα από το να οδηγείς αυτοκίνητο είναι πιο ευχάριστες να ζεις σε αυτές." είπε.


"Πλευρική προσέγγιση"


"Για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής για όλους στο Λονδίνο και να ενθαρρυνθεί μια νέα γενιά ποδηλατών, πρέπει να το κάνουμε ασφαλές."

"Παρόλα αυτά, το μεγαλύτερο εμπόδιο στο διαχωρισμό αυτοκινήτων και ποδηλάτων είναι οι φυσικοί περιορισμοί των δρόμων του Λονδίνου, όπου ο χώρος είναι ήδη αρκετά μεγάλος."

"Το SkyCycle αποτελεί μια πλευρική προσέγγιση στην εύρεση χώρου σε μια πόλη με κυκλοφοριακή συμφόρηση. Με τη χρήση διαδρόμων άνωθεν των προαστιακών σιδηροδρόμων, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιας κλάσης ασφαλές δίκτυο, με διαδρομές απαλλαγμένες από αυτοκίνητα, οι οποίες είναι ιδανικές για τους ποδηλάτες."

Είπε ότι οι πρώιμες μελέτες ενός συστήματος SkyCycle έδειξαν ότι παρέχεται η χωρητικότητα σε αρκετά χαμηλότερο κόστος σε σχέση με την κατασκευή νέων δρόμων και συρραγγών.

Οι απαλλαγμένες από το αυτοκίνητο διαδρομές θα είναι προσβάσιμες μέσω ραμπών σε περισσότερα από 200 σημεία.

Οι Sam Martin και Oli Clark της Exterior Architecture Ltd είπαν: "Το SkyCycle είναι μια αστική ποδηλατική λύση για το Λονδίνο. Μια ποδηλατική ουτοπία, χωρίς λεωφορεία, χωρίς αυτοκίνητα και χωρίς άγχος."

Ένας εκπρόσωπος της Network Rail δήλωσε ότι υποστηρίζει τα σχέδια. Συμπλήρωσε: "Είμαστε πάντα πρόθυμοι να εξετάσουμε του τρόπους συνεισφοράς μας στη βελτίωση των ταξιδιών και των μετακινήσεων στο Λονδίνο. Θα συνεχίσουμε να είμαστε σε επαφή με όλους όσους εμπλέκονται καθώς η προσδοκίες γι' αυτό το καινοτόμο σχήμα αναπτύσσονται."

Μετάφραση - Προσαρμογή: Ποδηλάτες Λάρισας

Ευχές από τους Ποδηλάτες Λάρισας

European Cycling Challenge

Η τρίτη έκδοση του European Cycling Challenge θα πραγματοποιηθεί το Μάιο 2014 και διοργανώνεται από Μπολόνια (Ιταλία). Η πρόκληση που έχει τη μορφή ενός ανταγωνισμού μεταξύ των πόλεων για για τα περισσότερα χιλιόμετρα που θα διανύσουν οι πολίτες συλλογικά κάθε Μάιο.

Η European Cycling Challenge ελπίζει να ενθαρρύνει τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη για τη χρήση ποδηλάτων για τη μετακίνηση και αναψυχή, αντί να καταφεύγουν σε αυτοκίνητα. Το 2012 715 ποδηλάτες σε επτά πόλεις ανταγωνίστηκαν μεταξύ τους, ποδηλατώντας πάνω από 90 χιλιάδες χιλιόμετρα. Το 2013, 313.000 χιλιόμετρα καλύφθηκαν από περισσότερο από 3000 ποδηλάτες σε 12 διαφορετικές πόλεις. Η πρόκληση ελπίζει να βασιστεί σε αυτό και να θέσει ένα νέο ρεκόρ το 2014.

Υπάρχουν αυστηροί κανόνες σχετικά με το είδος των ποδηλατικών μετακινήσεων που μετράνε στον διαγωνισμό. Μετακινήσεις στην εργασία και το σχολείο, καθώς και για ψώνια και γενικά ταξίδια γίνονται δεκτές, εφ 'όσον το ταξίδι έχει γίνει με ποδήλατο. Η πρόκληση είναι ανοιχτή σε πόλεις σε όλη την Ευρώπη, και κάθε πολίτης της συμμετέχουσας πόλης μπορούν να συμμετάσχει.

Ο στόχος της πρόκλησης, εκτός από την διασκέδαση,είναι να ευαισθητοποιήσει τους ανθρώπους να χρησιμοποιούν τα ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους, αντί άλλων ρυπογόνων οχημάτων.

Προτείνουμε ο Δήμος Λαρισαίων να δηλώσει συμμετοχή και να προωθήσει αυτή την πρωτοβουλία μαζί με τους Ποδηλάτες Λάρισας.


Ποδήλατο vs Αυτοκίνητο = 1-0

φωτό: Danish Cyclists’ Federation

Οι πωλήσεις ποδηλάτων ξεπέρασαν πανευρωπαϊκά τις πωλήσεις αυτοκινήτων!


Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους….


Σχεδόν σε κάθε μία από τις χώρες της Ευρώπης (εκτός του Βελγίου και του Λουξεμβούργου) οι συνολικές πωλήσεις ποδηλάτων ξεπέρασαν τις πωλήσεις αυτοκινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής ένωσης κατασκευαστών αυτοκινήτων, το πρώτο τρίμηνο του 2013 οι πωλήσεις αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 9.8% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012, στην οποία είχε επίσης σημειωθεί μείωση. Το αρνητικό κλίμα στο τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας κατά τις αρχές του 2013 ήταν το χειρότερο από το 1990 μέχρι και σήμερα, περίοδο για την οποία η Ένωση Κατασκευαστών διατηρεί συνολικά στοιχεία. Και έπεται συνέχεια. Σύμφωνα με τον Ivan Hodač υπεύθυνο της Ένωσης κατασκευαστών αυτοκινήτων, οι πωλήσεις για το υπόλοιπο του 2013 θα δουν περαιτέρω μείωση, της τάξης του 5-8%.
Χώρες στις οποίες οι πωλήσεις ποδηλάτων 
ξεπερνούν τις πωλήσεις Ι.Χ.
Στον αντίποδα, οι πωλήσεις ποδηλάτων στην Ευρώπη των 27 αυξήθηκαν από τα 18.9 εκατ.. το 2000 σε 20 εκατ. το 2011. Αυτό αντιστοιχεί σε δύο ποδήλατα για κάθε ένα αυτοκίνητο που πωλείται. Και το σημαντικότερο, τα ποδήλατα αυτά δεν πρόκειται να παραμείνουν αχρησιμοποίητα σε κάποιο γκαράζ αλλά θα χρησιμοποιούνται τακτικά από τους ιδιοκτήτες τους. Τα στοιχεία της ECF δείχνουν μια αύξηση της χρήσης των ποδηλάτων στην Γερμανία της τάξης του 50% ανάμεσα στο 2002 και το 2011. Στην Ολλανδία, η χρήση ηλεκτρικά υποβοηθούμενων ποδηλάτων οδήγησε στην αύξηση 9% των συνολικά διευθυντών χιλιομέτρων μέσα σε μία μόνο χρονιά(2010-2011). Οι ποδηλάτες σε πολλές Ευρωπαϊκές πόλεις διπλασιάστηκαν την τελευταία δεκαετία.


Φταίει η κρίση ή κάτι άλλο συμβαίνει…


Πωλήσεις ποδηλάτων σε αντίθεση
με τις πωλήσεις Ι.Χ.
Σύμφωνα με τον Hodač, η οικονομική ύφεση είναι υπεύθυνη για την σαφή μείωση των πωλήσεων αυτοκινήτων και την αύξηση των ποδηλάτων. Αυτή ωστόσο είναι η μία όψη του νομίσματος, στην οποία εναποθέτει τις ελπίδες της η βιομηχανία αυτοκινήτου ελπίζοντας την αναστροφή του αρνητικού κλίματος μόλις η οικονομία ανακάμψει. Στην πραγματικότητα όμως τα παραπάνω νούμερα καταδεικνύουν την αλλαγή τις “μεταφορικής” νοοτροπίας των Ευρωπαίων και ειδικά των μικρότερων σε ηλικία, οι οποίοι σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche, όχι μόνο αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται αλλά παύουν να ταυτίζουν το αυτοκίνητο με status symbol. Επιπλέον, κίνητρα που σχετίζονται με την οικολογία αλλά κυρίως την διατήρηση καλής φυσικής κατάστασης καθιστούν το ποδήλατο ιδιαίτερα δημοφιλές μέσο μετακίνησης.


Και τι έγινε;…

200 δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη! Αυτό είναι το ποσό το οποίο η ECF (European Cycling Federation) και εκπρόσωποι της ποδηλατικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι αξίζει το ζήτημα “ποδήλατο” στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τις έρευνες και τις μελέτες της ECF, η αξία του ποδηλάτου και της ποδηλασίας γενικότερα αποτιμώνται στο ιδιαιτέρως ενδιαφέρον νούμερο των 200 δισεκατομμύριων ευρώ, από τα οποία τα 121 αφορούν την εξοικονόμηση δαπανών από τον τομέα της υγείας, τα 44 αφορούν την τουριστική βιομηχανία και τα 24 τις δαπάνες που σχετίζονται με τις υποδομές μεταφορών.
Το οικονομικό όφελος που εκτιμάται παραπάνω ότι σχετίζεται με την ανάπτυξη της ποδηλασίας, μπορεί να αποτελέσει το εισιτήριο ώστε το θέμα “ποδήλατο” να μπει στην ατζέντα πολιτικών και decision makers που ασχολούνται με το σχεδιασμό και την λήψη αποφάσεων σε εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το μέλλον του ποδηλάτου μόνο θετικό μπορεί να είναι.

Πηγή: MBike

BICIKLOPEDIA

H Biciklopedia 2013 πρόκειται για μια γιορτή για το ποδήλατο που θα διαρκέσει 4 ημέρες από την Πέμπτη 28η Νοεμβρίου έως την Κυριακή 1η Δεκεμβρίου 2013 και αποτελεί πιλοτική δράση για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας Θεσσαλονίκη 2014.


Θα πάρουν μέρος, νέοι, ποδηλάτες, εκπρόσωποι ποδηλατικών τυπικών ή άτυπων ομάδων και οργανώσεων, εκπρόσωποι δήμων σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας από την Θεσσαλονίκη, τις πόλεις του Δικτύου Ελληνικών Πράσινων Πόλεων και την υπόλοιπη Ελλάδα που ασχολούνται με την αστική ποδηλασία, τις ποδηλατικές περιηγήσεις, τον ποδηλατικό τουρισμό και την βιώσιμη κινητικότητα. Θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη και όμορους δήμους, σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και θα περιλαμβάνει συνέδριο με ομιλίες και παρουσιάσεις, εργαστήρια και παράλληλες εκδηλώσεις.

Η θεματολογία αφορά ενδεικτικά θέματα όπως: 

  • Θέματα ποδηλατικής πολιτικής στις υποδομές, στην εκπαίδευση, στον Κ.Ο.Κ., στις μεταφορές, στον τουρισμό, στην υγεία, την απασχόληση.
  • Τεχνικά θέματα όπως η επιλογή και ο τεχνικός έλεγχος του ποδηλάτου, συχνές βλάβες και επιδιορθώσεις, ποδηλασία στην πόλη με ασφάλεια και συχνοί κίνδυνοι.
  • Ποδηλατικός και κοινωνικός ακτιβισμός όπως τα “Critical Mass”, οι ποδηλατικές πορείες για κοινωνικό σκοπό, κοινωνικές πρωτοβουλίες για επισκευές όπως τα «Bike Kitchens”.
  • Ποδήλατο και επιχειρηματικότητα όπως κοινωνικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις ταχυμεταφορών με ποδήλατο (cargo-bikes, bike-couriers), συνεργεία ποδηλάτων.
  • Ποδηλατικός τουρισμός.

Η Biciklopedia 2013 έχει ως στόχους

  • Tην προώθηση της ενασχόλησης των νέων σε κοινωνικές πρωτοβουλίες για το ποδήλατο και την βιώσιμη μετακίνηση.
  • Tην παραγωγή ενημερωτικού και εκπαιδευτικού υλικού για κρίσιμα ποδηλατικά θέματα όπως ασφάλεια και κώδικας καλής συμπεριφοράς.
  • Την προώθηση της νεανικής επιχειρηματικότητας με βάση το ποδήλατο.
  • Την δημιουργία ενός πανελλήνιου δικτύου συνεργασίας ποδηλατών και ποδηλατικών οργανώσεων για την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, για τον εντοπισμό των ελλείψεων σε θέματα ποδηλατικής πολιτικής όπως ασφάλεια και εκπαίδευση, σχεδιασμός και διαχείριση των μεταφορών, περιβάλλον και υγεία, για την ευαισθητοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την διάδοση του ποδηλάτου και την αναγνώριση των ωφελειών της ποδηλασίας για τα άτομα και την κοινωνία.
  • Την συνάντηση, γνωριμία, ανταλλαγή απόψεων, δημιουργία προοπτικών συνεργασίας, αλλά και την διασκέδαση των συμμετεχόντων.

Προκύρηξη 5ης Ανάβασης Σπηλιάς - Καταφυγίου Κισσάβου

Ο Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας, διοργανώνει την

 «Ανάβαση Σπηλιάς - Καταφύγιο Κισσάβου» 

σε συνεργασία με τη Δ.Ο.Π.Α.Π.Ε.Τ Δήμου Τεμπών. 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: 27 Οκτωβρίου 2013,
ημέρα Κυριακή και ώρα 11:00 πμ.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: 11:00 ΜΙΝΙ - ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ - ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΕΣ: 2χλμ
11.15 ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ: 11χλμ.
11:30 ΕΦΗΒΩΝ - ΑΝΔΡΩΝ : 21χλμ.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Εκκίνηση όλων των κατηγοριών από την πλατεία Συκουρίου. Τερματισμός:
  • ΜΙΝΙ - ΠΑΜΠΑΙΔΩΝ - ΠΑΓΚΟΡΑΣΙΔΩΝ: ΚΙΟΣΚΙ (ΣΗΜΑΙΑ)
  • ΠΑΙΔΩΝ - ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ - OPEN: ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΠΗΛΙΑΣ
  • ΕΦΗΒΩΝ - ΑΝΔΡΩΝ: ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές – ποδηλάτες που ανήκουν στην Ε.Ο.Π και ανεξάρτητοι. Ο σύλλογος δεν έχει καμία ευθύνη σε περίπτωση φθοράς, απώλειας υλικού ή ατυχήματος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Στο FAX του Ποδηλατικού Γυμναστικού Συλλόγου Λάρισας 2410283113 ή στο email pgslarissas@gmail.com μέχρι την 25η Οκτωβρίου 2013 και ώρα 16:00.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ: Ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Ο.Π.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ: Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται στην προκήρυξη του αγώνα αποφασίζει επιτόπου και τελεσίδικα η Αγωνόδικος Επιτροπή, η οποία έχει το δικαίωμα τροποποίηση της.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ: Παράβολο συμμετοχής 5€ για την κατηγορία OPEN 1 ώρα πριν την εκκίνηση.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Σε όλες τις κατηγορίες:
  • στον 1ο νικητή απονέμεται κύπελλο, χρυσό μετάλλιο και δίπλωμα, 
  • στον 2ο νικητή ασημένιο μετάλλιο, δίπλωμα και 
  • στον 3ο χάλκινο μετάλλιο και δίπλωμα, 
  • στους 4ο, 5ο και 6ο δίπλωμα.

Προκύρηξη 21ης Ανάβασης Ανατολής


ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 21ης ΑΝΑΒΑΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ

Ο Ποδηλατικός Αθλητικός Σύλλογος Πηνειός, διοργανώνει αγώνα δρόμου 18 χλμ με την επωνυμία “21η Ανάβασης Ανατολής 2013”που θα διεξαχθεί στην Ανατολή. O αγώνας είναι ενταγμένος στο καλεντάρι της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ: Παίδων, Εφήβων, Ανδρών, Γυναικών, MASTER 30+, 40+, 50+, OPEN έως 29, 30+ και 40+ χλμ
ΠΟΛΗ: Λάρισα (Εκκίνηση στο χωριό Δήμητρα).
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: Κυριακή 13/10/2013 και ώρα 10:30 (Παίδες ώρα 11:00)
ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ: Ανάβαση 18 χλμ., εκκίνηση χωριό Δήμητρα, τερματισμός χωριό Ανατολή (Παίδες εκκίνηση από το 9ο).
 
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι αθλητές ποδηλάτες που ανήκουν στην Ε.Ο.Π και οι ΟΠΕΝ αθλητές με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι υγιείς. Η διοργανώτρια ομάδα ουδεμία ευθύνη φέρει για οποιοδήποτε ατύχημα, απώλεια ή καταστροφή υλικού, οποιουδήποτε συμμετέχει στον αγώνα με οποιαδήποτε ιδιότητα. 
 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Έως τις 12/10 ώρα 14:00μμ, αλλά και στη Γραμματεία έως και 2 ώρες πριν την εκκίνηση του αγώνα, με αναφορά στη δήλωση του συνοδού της ομάδας, που θα είναι και ο μόνος που θα έχει λόγο στην εξέλιξη του αγώνα.Οι δηλώσεις θα αποστέλλονται με mail:info@dalavikasbikes.gr και fax: 2410552815.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ: Παράβολο συμμετοχής 5€ καταβολή έως και 2 ώρες πριν την εκκίνηση του αγώνα πριν την εκκίνηση.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΑ - ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΩΝ: Ισχύουν οι κανονισμοί της Ε.Ο.Π. Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται από την προκήρυξη και το βασικό κανονισμό της Ε.Ο.Π., αποφασίζει επί τόπου η Αγωνόδικος Επιτροπή η οποία έχει το δικαίωμα τροποποίησης του αγώνα

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ: Ο 1ος αθλητής Κύπελλο-μετάλλιο-δίπλωμα, 2ος και 3ος μετάλλιο-δίπλωμα, 4ος, 5ος, 6ος δίπλωμα.

Μετά το τέλος του αγώνα, θα παρατεθεί γεύμα προσφορά του ΠΑΣ ΠΗΝΕΙΟΣ και του καταστήματος “Δαλαβίκας bikes”.

Πληροφορίες: Το χωριό Δήμητρα απέχει από τη Λάρισα 22 χλμ. και βρίσκεται στο δρόμο προς Αγιά – Αγιόκαμπο. Τηλέφωνα διοργάνωσης: 6944226876 και 2410552815 Δαλαβίκας Κων/νος. Περισσότερες πληροφορίες βρείτε στο: http://dalavikasbikes.gr/see-also/cycling-sports-club-peneus.html

Με αθλητικούς χαιρετισμούς

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Παπαδημούλης Αλέκος

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ Κυριαζής Σωκράτης

Πανευρωπαϊκή ημέρα χωρίς αυτοκίνητο - Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

 
Ο Δήμος Λαρισαίων, προκειμένου να μεγιστοποιήσει τη συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο διοργανώνει και φέτος σειρά εκδηλώσεων την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου με ποδηλατοβόλτες και περιπάτους, ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια για μείωση της χρήσης των μηχανοκίνητων αστικών μετακινήσεων.

Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων αποφασίστηκε μετά από ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές οι ποδηλατικές οργανώσεις της πόλης, (Ποδηλάτες Λάρισας, Ποδηλατικές Δράσεις Λάρισας «Μία Λουρίδα», Ποδηλατικός Όμιλος Λάρισας, Ποδηλατικός Γυμναστικός Σύλλογος Λάρισας, Ποδηλατικός Α.Σ. Πηνειός) καθώς επίσης εκπρόσωποι του τμήματος Τροχαίας Λάρισας, του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Σαμαρίτες – Διασώστες, του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού – Τ.Τ. Λάρισας, της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Λάρισας, των ραδιοερασιτεχνών, και της Υπαιθρίου Ζωής.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε να γίνει ποδηλατοβόλτα στο μικρό δακτύλιο της Λάρισας (Κύπρου – Μανωλάκη – Καλλιθέας – Αθηνάς – Θέτιδος – Αν. Γαλή – Ηρ. Πολυτεχνείου – Αλ. Παναγούλη – Κύπρου – 28ης Οκτωβρίου – Ηρ. Πολυτεχνείου – Αγιάς – Ερ. Σταυρού – Δήμητρας – Ελ. Βενιζέλου – Φιλελλήνων). Το κομμάτι του μικρού δακτυλίου θα απομονωθεί από τα μηχανοκίνητα με ευθύνη του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας. Η βόλτα θα ξεκινήσει στις 11 το μεσημέρι από την Κεντρική Πλατεία και ακολουθώντας την περιγραφόμενη διαδρομή θα καταλήξει και πάλι στην Κεντρική Πλατεία.

Ταυτόχρονα θα γίνει και περίπατος στο κέντρο της Λάρισας, με διαδρομή από το Αρχαίο Θέατρο, στο Φρούριο, στον Πηνειό και το Αλκαζάρ, για τους πεζούς που συμμετέχουν στις δράσεις. Το τρενάκι του ΚΤΕΛ θα κάνει δωρεάν ξεναγήσεις σ’ όσους το επιθυμούν στο δίκτυο του κέντρου της πόλης.

Φωτογραφίες Ποδηλατοβόλτας στα Πλατανούλια - 15/09/2013

Η Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου ήταν ότι πρέπει για τη βόλτα μας! Στη διαδρομή είχαμε άπνοια κατά τη μετάβασή μας στα Πλατανούλια, ενώ στην επιστροφή φυσούσε ευνοϊκό άνεμο. Για να φτάσουμε μας πήρε λίγο λιγότερο από μια ώρα, κι έτσι απολαύσαμε τον καφέ μας με περίσσεια χρόνου. Η ιδέα για το δάσος εγκαταλήφθηκε μιας που είχαμε ένα τρύπημα σαμπρέλας από αγκάθι, ακριβώς μόλις φτάσαμε στα Πλατανούλια. Η σαμπρέλα, αν και ιδιαίτερα στενή (700x23) επιδιορθώθηκε επιτόπου με μπάλωμα (φόλα), κι έτσι ο ποδηλάτης μπόρεσε να επιστρέψει χωρίς πρόβλημα στη Λάρισα! Στην καφετέρια, κάποιο πιο μερακλήδες, ήπιαν το τσιπουράκι με το μεζέ του, ενώ κάποιοι πιο αθλητικοί, έπαιξαν και ποδοσφαιράκι...


Ποδηλατοβόλτα στα Πλατανούλια - 15/09/2013 from bicyclelarissa on Vimeo.
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.