1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Καμπάνια για την ασφαλή οδήγηση από φορείς της Θεσσαλίας

Σε μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης των πολιτών της Θεσσαλίας - κυρίως των νέων, σχετικά με την πρόληψη για ασφαλή οδήγηση με ποδήλατο, μηχανάκι και αυτοκίνητο αναλαμβάνουν φορείς της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας - Ο.ΚΑ.ΝΑ. «ΟΡΦΕΑΣ», της διεύθυνσης Νευροχειρουργικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Περιφέρειας Θεσσαλίας, η οποία πρωτοβουλία στηρίζεται και στην ευρεία συμμετοχή φορέων, εθελοντών και πολιτών. 
Αυτό έγινε γνωστό κατά τη συνέντευξη τύπου η οποία δόθηκε σήμερα στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου Θεσσαλίας. Κίνητρο για την πρωτοβουλία αυτή υπήρξαν επιστημονικές έρευνες από τις οποίες προκύπτει το ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, ότι εξαιτίας έλλειψης ενημέρωσης των πολιτών σε ζητήματα πρόληψης, προκαλούνται σοβαρά ατυχήματα σε ποδηλάτες και δικυκλιστές, λόγω της έλλειψης των αναγκαίων μέσων πρόληψης (όπως το κράνος).



Όπως υπογράμμισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός: «Για μας το μήνυμα της πρόληψης είναι ότι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στους συνανθρώπους γιατί η ανθρώπινη ζωή έχει την μεγαλύτερη αξία. Σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ, το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, την Νευροχειρουργική κλινική και την Τροχαία Θεσσαλίας, κάνουμε ένα ευρύ πρόγραμμα ενημερωτικών δράσεων και πρόληψης των ατυχημάτων. Με το πρόγραμμα αυτό που ξεκινά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σε συνεργασία και συνέργεια με όλους τους φορείς σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, επιθυμούμε να επιστήσουμε σε όλους την προσοχή, πάνω στο θέμα της οδικής ασφάλειας και προπαντός να μπουν στο DNA των παιδιών μας εκείνοι οι κανόνες οι οποίοι διασφαλίζουν την ζωή τους. Ακολουθώντας όλοι μας τους κανόνες ασφάλειας, μπορούμε να μειώσουμε κατά πολύ μεγάλο ποσοστό τα ατυχήματα, ιδίως με ποδήλατα, Όπως γνωρίζετε όλοι τα ποδήλατα, τον τελευταίο καιρό, έχουν γίνει πολύ δημοφιλή αντίστοιχα όμως έχουν αυξηθεί και τα ατυχήματα, που συμβαίνουν. Θέλουμε σε αυτή την προσπάθεια να συμμετέχουν όλοι οι Θεσσαλοί πολίτες, λαμβάνοντας τις οδηγίες των ειδικών, διότι πρόκειται για την ιδία τους τη ζωή».

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου δήλωσε τα εξής: «Καθημερινά θρηνούμε θύματα, είτε γιατί οι οδηγοί των αυτοκίνητων, των μοτοποδήλατων η των ποδηλάτων δεν τηρούν τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Ξεκινάμε λοιπόν μία τεράστια προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού. Είναι πολύ σημαντικό να μπορέσει να καταλάβει ο κάθε γονέας, το κάθε παιδί, ο καθένας από μας, ότι είναι σημαντικό να τηρούμε τους κανόνες για να προστατέψουμε την ιδία μας την ζωή. Ως αιρετή Περιφέρεια, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό την ευαισθητοποίηση των πολιτών της περιφερειακής ενότητας Λάρισας αλλά και όλης της Θεσσαλίας στα θέματα αυτά.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και περιφερειακή σύμβουλος –κ. Λίτσα Λιακούλη ανέφερε τα εξής: «Έχει άξια κάνεις να υπηρετεί θεσμούς και ρόλους μόνον όταν ταυτόχρονα έχει την αντίληψη και την δυνατότητα να ανοίγει καινούργιους δρόμους. Ο δρόμος αυτός είναι ο εταιρισμός και η συμμέτοχη των φορέων και των πολιτών, όλων των οργανωμένων συνόλων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε προβλήματα της καθημερινότητας, και τα μικρά και τα μεγάλα και τα σπουδαία αλλά και εκείνα που πολλές φόρες βρίσκονται στα αζήτητα. Μέσα από ένα προσωπικό βίωμα και ερχόμενη σε επαφή με την νευροχειρουργική κλίνη του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας, όπου έχω εντυπωσιαστεί πραγματικά από την προσφορά των ανθρώπων αυτών τόσου του διευθυντή όσο και των επιμελητών και όλων των εργαζομένων, μας γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργήσουμε, μια βάση δεδομένων για κάτι το όποιο μαστίζει την περιοχή μας, τη Θεσσαλίας και όλη τη χώρα.

Ήδη έχουμε ξεκινήσει να συγκροτούμε ομάδες εργασίας με επιστήμονες του κέντρου πρόληψης, και με γιατρούς της Νευροχειρουργικής κλινικής οι όποιοι αφιλοκερδώς προσφέρουν την εργασία τους και με εθελοντές τροχονόμους, να επισκεφτούμε χώρους μαζικής συνάθροισης, και στο τέλος υπό την αιγίδα του περιφερειάρχη και της περιφερειακής αρχής να γίνουν οι ανοιχτές εκδηλώσεις όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα αυτής τη καμπανιάς και η βάση δεδομένων».

Ο διοικητής Τροχαίας Λάρισας κ. Σεραφείμ Καφετζής σημείωσε ότι το ποδήλατο αντιμετωπίζεται από τον νόμο ως όχημα, άρα θα πρέπει οι ποδηλάτες να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. «Εμείς από την πλευρά μας σαν τροχαία Λάρισας και σαν Ελληνική αστυνομία γενικά, δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ευαισθητοποίηση στα θέματα της οδικής ασφάλειας με σκοπό να συμβάλουμε στην μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Υπενθυμίζουμε σε όλους τους οδηγούς και τους χρήστες του οδικού δικτυού ότι η πρόληψη και η οδική ασφάλεια είναι υπόθεση όλων μας. Όλοι μας οφείλουμε να φροντίζουμε για την οδική ασφάλειας, τηρώντας απαρέγκλιτα τις διατάξεις του Κ.Ο.Κ. προστατεύοντας έτσι το πολύτιμο αγαθό της ζωής».

Αποκαλυπτικά ήταν τα στοιχεία που έδωσε ο νευροχειρούργος Πανεπιστημιακής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου κ. Χαράλαμπος Γάτος, ο οποίος σημείωσε τα εξής: Η πανεπιστημιακή νευροχειρουργική κλινική του πανεπιστήμιου Θεσσαλίας χαιρετίζει αυτήν την πρωτοβουλία της περιφέρειας και του κέντρου πρόληψης του ΟΚΑΝΑ και θέλει να σταθεί αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια, γιατί όντως πιστεύουμε όπως είπε ο κ Περιφερειάρχης, ότι είναι ουσιαστική. Εδώ θα θέλαμε να τονίσουμε δύο στοιχειά, ότι ύστερα από τις συνεχείς προσπάθειες τροχαίας επιτέλους έχουμε μια μείωση στα τροχαία όσων αφόρα τα ΙΧ αλλά και αυτοκίνητα ιδιαιτέρα, παρατηρούμε όμως μια αύξηση στα ατυχήματα από αθλοπαιδίες και ιδίως στις κακώσεις από ποδήλατα.

Από τις μετρήσεις που κάναμε παρατηρούνται στον Ελλαδικό χώρο κάθε έτος περίπου 195 με 200 περιστατικά βαριάς κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης με ποδήλατο, από τα οποία πιστεύουμε ότι το 95% θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, με την πρόληψη και την ενημέρωση. Ιδιαιτέρα στην νευροχειρουργική έχουμε το θλιβερό προνόμιο ένας συνάδελφος μας να έχει χάσει τη ζωή του από τροχαίο με ποδήλατο και ο καθηγητής μου ο κ. Φούντας και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στο θέμα αυτό. Λέμε ΝΑΙ στην ποδηλασία με ασφαλή μέσα και διαμέσου της ευαισθητοποίησης του κοινού.

Να σημειωθεί ότι η δράση αυτή έχει ήδη εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι έτοιμες να υλοποιήσουν τη δράση. Φορείς υλοποίησης είναι οι εξής:

-Περιφέρεια Θεσσαλίας
-Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας – Ο.ΚΑ.ΝΑ. Λάρισας «ΟΡΦΕΑΣ»
-Νευροχειρουργική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Περιφέρειας Θεσσαλίας / Διευθύνσεις Τροχαίας

Και Προσκεκλημένοι Εταίροι

- Δήμοι Λαρισαίων, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικκαίων
- Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης
- Ποδηλατικοί Σύλλογοι Θεσσαλίας
- Οργανώσεις πολιτών
- Σχολές Οδηγών Θεσσαλίας
- Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος
- Ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος
- ΚΤΕΟ Θεσσαλίας
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.