1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Τεχνική Ποδηλασίας Slipstreaming

Τεχνική Ποδηλασίας Slipstreaming

Τεχνική Ποδηλασίας του Chris Newman

Ο Chris Newman ποδηλατεί για περισσότερα από 15 χρόνια, έχοντας ασχοληθεί με όλους τους κλάδους της ποδηλασίας, από τρίαθλο, multisport (πολυαθληματικό) και πίστας, μέχρι βουνού και δρόμου. Ωστόσο η ποδηλασία δρόμου και οι αγώνες αποτελούν τα πάθη του. Ως συνιδιοκτήτης και διευθυντής ενός κορυφαίου καταστήματος ποδηλάτων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, το "The Freedom Machine", έχει βοηθήσει τόσο την ανάπτυξη του δικού του αθλήματος, όσο και κυρίως δίνοντας τους άλλους την ευκαιρία να το αναπτύξουν. Λαμβάνοντας τακτικούς Κλινικούς Κύκλους τόσο για αρχάριους, όσο και για προχωρημένους, βοήθησε στο να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει το ποδήλατο ασφαλές και ευχάριστο για όλους, ελπίζοντας ότι θα τους δώσει το πάθος για το άθλημα που έχει ο ίδιος. Για να εστιάσουμε σε γνώσεις βιομηχανικής, ο Chris έχει λάβει επίσης ένα ανώτερο πιστοποιητικό στο Ενισχυτικό Μασάζ να μπορεί να παρέχει περισσότερες τεχνικές πληροφορίες όσον αφορά το σωστό μέγεθος ποδηλάτου.

Το παρόν άρθρο περιγράφει τα οφέλη της τεχνικής slipstreaming και γιατί η ποδηλασία σε ομάδα αποτελεί ένα ουσιαστικό κομμάτι κάθε προπονητικού προγράμματος ποδηλασίας. Μερικές φορές πρέπει να αφήσουμε στην άκρη το προπονητήριό μας και να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας στο δρόμο. Έχουμε συμπεριλάβει επίσης το πρώτο στη σειρά ταινιών "Τα μυστικά της Ποδηλασίας" (Cycling-Secrets).

Slipstreaming και ποδηλασία σε ομάδα (Pack Riding)

Η ποδηλασία σε ομάδα μπορεί να φαίνεται αρκετά δύσκολη για τους αμύητους, όμως, όταν αποκτηθεί η τεχνική της, τα οφέλη είναι ατελείωτα. Σίγουρα, αρχικά δεν θα είστε και τόσο άνετα, δεν θα ξέρετε τί σάς περιμένει ή αν είστε αρκετά ικανός γι' αυτό που κάνετε, αλλά δεν θα σας πάρει και πολύ για να χωρέσετε μέσα στο πελοτόν (ομάδα ποδηλατών που κινούνται κοντά ο ένας πίσω από τον άλλο), και ελπίζουμε μέχρι το επόμενο άρθρο, θα καταλάβετε τη δυναμική μιας ομάδας ποδηλατών αρκετά για να αισθάνεστε ότι ανήκετε στο άθλημα.

Τα οφέλη της ποδηλασίας σε ομάδα

Πρώτον, εάν θέλετε να δώσετε κίνητρο στον εαυτό σας για να ποδηλατεί τακτικά, δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να γνωρίζετε ότι για να φτάσετε σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, σε συγκεκριμένο τόπο, θα (πρέπει να) υπάρχει μια ομάδα ποδηλατών που να ποδηλατείτε μαζί. Μπορείτε να κανονίσετε την ημέρα σας όσον αφορά την προπόνηση, έχοντας υπόψη ότι αν συναντήσετε το ομάδα στις 6 το πρωί, τότε ως τις 7 θα ολοκληρωθεί η βόλτα σας. Μπορεί εξαντληθείτε, ή να γεμίσουν οι μπαταρίες σας, αλλά σε κάθε περίπτωση τα επίπεδα της αδρεναλίνης σας θα έχουν ανέβει για να είστε έτοιμοι για την υπόλοιπη ημέρα. Η ποδηλασία σε ομάδα είναι και κοινωνική, και παρόλο που αρχικά κατά τη διάρκεια της διαδρομής δεν υπάρχουν οι συνομιλίες που θα μπορούσαν να υπάρχουν, σίγουρα ένας καφές θα φέρει πιο κοντά τους ποδηλάτες. Καθώς εξιστορείτε γεγονότα από τη βόλτα που μόλις έχει γίνει, ή προηγούμενες βόλτες, αυτό θα σας δώσει αυτόματα το προνόμιο ότι το ποδηλατικό κοινό σάς καταλαβαίνει.

Το πιο σημαντικό είναι ότι η ίδια η βόλτα θα σας κάνει να ποδηλατείτε πιο μακριά, πιο γρήγορα, ή να επιστρέφετε λιγότερο κουρασμένος από ότι αν ποδηλατούσατε μόνος σας ενώ χωρίς το κίνητρο της ομάδας, μπορεί να μην ξεκινούσατε καν, ειδικά αν η βόλτα ξεκινά αρκετά νωρίς το πρωί.

Τα οφέλη της τεχνικής slipstreaming

Η τεχνική slipstreaming (συνεχής κίνηση σε ένα ρεύμα) σε μια ομάδα είναι προφανώς πιο εύκολη, αλλά πρέπει να γνωρίζετε το γιατί και το πώς μπορεί να είναι αυτό προς όφελός σας. Με το να ποδηλατείτε ακριβώς πίσω από έναν προπορευόμενο ποδηλάτη (slipstream), χρησιμοποιείτε περίπου 30% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με αυτή του προπορευόμενου ποδηλάτη. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να ποδηλατείτε 30% ταχύτερα, 30% περισσότερο, ή να καλύψετε την ίδια απόσταση και να επιστρέψετε 30% λιγότερο κουρασμένοι. Μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτό σας κάνει κατά 30% πιο "τεμπέλη", αλλά αυτό δεν ισχύει καθόλου. Αν ισχύει ότι μπορείτε και την επόμενη μέρα και να τα κάνετε πάλι τα ίδια, τότε είστε σε καλό δρόμο. Διαφορετικά, θα χρειαζόταν μια ημέρα ανάπαυσης, άρα λιγότερη ποδηλασία. Ακόμα κι αν θα τύχει να κουραστείτε λιγότερο σε μια χαλαρή ημέρα, θα εξακολουθείτε να είστε σε καλό επίπεδο του καρδιακού ρυθμού σας, επομένως πάλι κερδισμένοι θα είστε.

Για να καταλάβετε το slipstreaming, όπως φαίνεται στο βίντεο, θα πρέπει να είναι αρκετά κοντά για να έχετε τη βοήθεια της ροής του αέρα από τον προπορευόμενο. Όταν ο ποδηλάτης μπροστά σας κινείται κόντρα στον αέρα, αυτή η μάζα αέρα πρέπει κάπου να διοχετευτεί. Θα δείτε, σε αυτή την περίπτωση, τον αέρα να σπρώχνεται επάνω στο σώμα του ποδηλάτη και να περνά στα πλάγια (αριστερά και δεξιά) και πάνω του, ενώ στη συνέχεια, ακολουθεί την αρχική του διεύθυνση. Ωστόσο, καθώς ο ποδηλάτης κινείται, αφήνει έναν κενό χώρο πίσω του, όπου δεν υπάρχει αέρας. Για να καλυφθεί αυτό το κενό, ο αέρας στροβιλίζεται πίσω από τον ποδηλάτη δημιουργώντας κενό αέρος-υποπίεση (vacuum) ακριβώς πίσω του. Καθώς αυτό το κενό γεμίζει, ο αέρας παίρνει την αρχική του κατεύθυνση. Για να εκμεταλλευτείτε αυτό το κενό, θα πρέπει να είστε όσο το δυνατόν πιο κοντά στον μπροστά ποδηλάτη, χωρίς όμως να ακουμπήσουν οι τροχοί σας! Αυτό, στην πράξη, σημαίνει ότι ο εμπρός τροχός σας θα πρέπει να απέχει περίπου 30 εκατοστά από τον πίσω τροχό του προπορευόμενου ποδηλάτη. Αν όμως είστε πολύ μακρυά από αυτόν, τότε θα καταλήξετε να κουράζεστε όσο κι αυτός για να τον ακολουθείτε. Είναι εύκολο να προταθεί να ποδηλατείτε πάρα πολύ κοντά - σχεδόν κολλημένοι - στον τροχό μπροστά σας, όμως, στην αρχή αυτή η τεχνική είναι πολύ δύσκολη.

Θα πρέπει να χάσετε λίγο από άνεσή σας, και να πασχίσετε να κάνετε αυτό αλλά σύντομα θα είστε πιο άνετοι. Στην ιδανική περίπτωση, αν έχετε μια μικρή ομάδα φίλων που προπονείστε μαζί, δοκιμάστε αυτό τον τρόπο ποδηλασίας. Βεβαιωθείτε αρχικά ότι το άτομο μπροστά σας, ποδηλατεί με σταθερή ταχύτητα, και στη συνέχεια ο στόχος σας θα είναι να πλησιάσετε όσο πιο κοντά στον πίσω τροχό του μπορείτε. Αν πλησιάσετε πιο κοντά από όσο αισθάνεστε ασφαλής, προσπαθήστε να μην αγγίξετε κατευθείαν το λεβιέ του φρένου, αλλά να επιβραδύνετε σηκώνοντας ψηλά το σώμα σας ή ακόμη και μόνο κεφάλι σας. Αυτό θα μειώσει την έλξη που προκαλεί η τεχνική του slipstream και θα μειώσει λίγο την ταχύτητά σας. Αν αυτό δεν αρκεί (ή ο εμπρός ποδηλάτης είναι πολύ πιο ψηλός!) στρίψτε το ποδήλατό σας είτε λίγο αριστερά είτε λίγο δεξιά (μην προσπερνάτε όμως τον εμπρός ποδηλάτη - να μην επικαλύπτονται οι τροχοί σας). Αυτό θα βοηθήσει για μια ακόμη φορά να επιβραδύνετε, καθώς το σώμα σας θα βρίσκεται εκτός της περιοχής του κενού που δημιουργεί ο εμπρός ποδηλάτης. Βέβαια, στην περίπτωση που καμία από τις δύο παραπάνω αντιδράσεις σας δεν πετύχει και ο μπροστά ποδηλάτης επιβραδύνει, τότε αναγκαστικά θα πρέπει να καταφύγετε στη χρήση των φρένων του ποδηλάτου σας. Βεβαιωθείτε πως κάθε κίνησή σας είναι αργή και σταθερή. Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι, όπως θέλετε ο μπροστινός σας να κινείται ομαλά, έτσι, καθώς θα υπάρχουν κι άλλοι ποδηλάτες πίσω σας, θα πρέπει κι εσείς επίσης να έχετε μια ομαλή και αξιόπιστη τεχνική ποδηλασίας.

Πηγή: www.cycling-secrets.com/
Μετάφραση - Προσαρμογή: Ποδηλάτες Λάρισας - Bicycle @ Larissa
Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.