1st Larissa AlleyCat Race
Interactive map
Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού
Me and My Bike 2013
Φεγγάρι στη Ρόδα
Ποδηλασία Βουνού
Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία 2011
Ποδήλατο = υγεία
Ποδήλατο =

Ξεκίνησε το έργο για την ποδηλατική σύνδεση της ΝΑ Ευρώπης

Η εναρκτήρια συνάντηση (kick-off meeting) του έργου ICT έλαβε χώρα 5-7 Φεβρουαρίου 2013, στο Σομπάτελι της Ουγγαρίας. Τις δύο πρώτες μέρες οι εταίροι συζήτησαν το λεπτομερές πλάνο εργασιών του έργου ενώ η τρίτη μέρα ήταν ανοιχτή σε ένα ευρύτερο κοινό επαγγελματιών από την περιοχή των αυστροουγγρικών συνόρων. Από την Ελλάδα πήρε μέρος η εκπρόσωπος της ΜΚΟ Αντιγόνης Αθανασία Τέλλιου και ο υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα Γιώργος Φαρφαράς.



Το έργο Iron Curtain Trail (ICT) υλοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος South East Europe (SEE) και έχει στόχο την ανάπτυξη και την προώθηση της διαδρομής EuroVelo 13 μέσα από μία ευρεία ευρωπαϊκή συνεργασία. Το έργο έχει στόχο να συνδέσει τις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με μία ποδηλατική διαδρομή του ICT μεγάλης απόστασης, να βελτιώσει την πρόσβαση με ποδήλατο στις περιοχές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, να συνδυάσει επιλογές ποδηλασίας και δημόσιας συγκοινωνίας και να προάγει την ποδηλασία σε συνδυασμό με βιώσιμες δημόσιες συγκοινωνίες ως μέσο βιώσιμης κινητικότητας. Επίσης, παρέχει ευκαιρίες για ανταλλαγή εμπειριών και μεταφοράς γνώσης ανάμεσα στους εταίρους του έργου. Σε τοπικό επίπεδο, το πρόγραμμα θα συμβάλει στη μελλοντική βελτίωση της ποδηλασίας, των βιώσιμων μεταφορών και του τουρισμού.
Για μισό σχεδόν αιώνα, η Ευρώπη ήταν χωρισμένη σε Ανατολή και Δύση με το “Iron Curtain (Σιδηρούν Παραπέτασμα)”, ένα σύνορο που εκτείνονταν από τη Θάλασσα του Μπάρεντς μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. To “Iron Curtain Trail” καλεί τους ανθρώπους να θυμηθούν και να ζήσουν την εμπειρία του παλιού διαχωρισμού της ηπείρου σε ένα ποδηλατικό μονοπάτι 9.000 χλμ, κατά μήκος των δυτικών συνόρων των πρώην κρατών του Συμφώνου της Βαρσοβίας. Το μονοπάτι εκτείνεται σε 20 χώρες από τις οποίες σήμερα, οι 14 είναι κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνδυάζοντας την την “ευρωπαϊκή” πολιτική, κουλτούρα και ιστορία, τη φύση και το βιώσιμο τουρισμό. Η συνεργασία στο πλαίσιο του έργου περιλαμβάνει Τοπικούς Αναπτυξιακούς Οργανισμούς από την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Σλοβενία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ καθώς και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) από τη Σλοβακία, την Κροατία, τη Σερβία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την Ελλάδα. Το έργο υποστηρίζεται επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από την Ευρωπαϊκή Ποδηλατική Ομοσπονδία (ECF) ενώ από την μεριά της Ελλάδας συμμετέχει και η Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης ως Παρατηρητής.

«Το έργο Iron Curtain Trail (ICT) αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση της πρώτης ευρωπαϊκής ποδηλατικής διαδρομής EuroVelo στην Ελλάδα στην περιοχή του Έβρου ενώ γίνονται προσπάθειες για την ένταξη και άλλων περιοχών στους νομούς Σερρών και Δράμας. Είναι πολύ σημαντικό να συνειδητοποιήσουν οι φορείς λήψης αποφάσεων την σημασία δημιουργίας Εθνικής ή/και Περιφερειακής Ποδηλατικής Πολιτικής καθώς και οι φορείς των δημόσιων μεταφορών της προσφοράς υπηρεσιών μεταφοράς φιλικών προς τους ποδηλάτες» τόνισε ο ο υπεύθυνος του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου EuroVelo για την Ελλάδα Γιώργος Φαρφαράς.

Great! The file uploaded properly. Now click the 'Verify my file' button to complete the process.